CHP'den Haberler

16 Nisan 2012 Pazartesi
\n\n\n

Okurumuz Atalay Tunadan mektup aldık. Eleştiriyor bizi:

\n

Her hafta yazınıza olumsuz bir CHP yazısı katıyorsunuz. Karşıdakiler hızla her istediklerini gerçekleştirirken bazı olumsuzlukların gözardı edilmesi gerekiyor.

\n

Bazı olumsuzlukları gözardı etmek! Kimileri böyle davranabilir, ama o zaman da bunun adı gazetecilik değil, parti yazarlığı olur. Sanırız, 42 yıllık Cumhuriyet okuru Atalay Tuna da onaylamaz böyle bir durumu.

\n

Biz gazeteciliğimizi sürdürüp CHP yetkililerinden dinlediğimiz kadarıyla onların nasıl bir CHP beklediklerini aktaralım:

\n

Geleneksel, kurumsal ve \tslogansı olmak istemediklerini ifade ediyorlar. CHPyi mutlaka iktidara, olmazsa koalisyona taşımak gerektiği kanısındalar. Yalnızca Kadıköyden, Çankayadan, İzmirden değil; Ümraniyeden, Mamaktan, Orta Anadoludan, Kürtlerden de oy almak istediklerini vurguluyorlar. Bu yüzden, imam hatipleri CHP açtı gibisinden tavırları önemsiyorlar. Yoksulluk, yolsuzluk ve kötü ekonomiyi önceleme amacındalar. Onun için 4+4+4 yasasında laik, bilimsel eğitimifadesi yerine tablet yolsuzluğugibi bir vurgu yeğlenmiş. Özel görüşmelerde, partinin holding gibi yönetilmesi gerektiğini savunuyor, örgüttekikomünistler ve ulusalcılaryüzünden CHPnin \tgerekli atılımı yapamadığından yakınıyorlar. Kemal Kılıçdaroğluna bir dönem daha olanak tanınmasını istiyorlar. Eğer başarısız olurlarsa, tüm yönetim olarak istifa edebileceklerini dile getiriyorlar.

\n

CHP örgütünden ve milletvekillerinden edindiğimiz bilgilere gelince:

\n

Geçenlerde Ordudaydık. CHPlilerle de görüştük. Partideki heyecan yoksunluğundan yakındılar. Çoğu yerde tek liste \t\tile kurultay yaptıklarından söz ettiler. İlçe yönetimleri genellikle hatırla, gönülle oluşturuluyormuş.

\n

CHP örgütlerinde yıllarca çalıştıktan sonra TBMMye giren milletvekilleri ise, genel merkezin tutum ve davranışlarından pek hoşnut değiller. Haziran kurultayında, gerek PM gerekse MYKde daha çok temsil edilmek için şimdiden kolları sıvadıklarını söylüyorlar.

\n\n\n

Suriye çorabı

\n\n\n

Önce BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş konuştu:

\n

Bugün artık bağımsızlığını ilk fırsatta ilan edebilecek bir Irak Kürdistanı var. Suriyede bir Kürdistan bölgesi resmiyet kazanabilir. Sahip olduğu siyasi statü ve haklar ayrı bir konu ama şu anda zaten İranda bir Kürdistan eyaleti var. Sonuç olarak neredeyse Iğdırdan Hataya kadar, Türkiyenin tüm güney sınırları resmi olarak Kürdistan olacak.

\n

Ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuştu:

\n

Bölgede Irak, Suriye ve Türkiyedeki Kürtlerin birleştirilmesi hedefleniyor. Amerikan yanlısı bir Kürt devleti kurulmak isteniyor. Bu yapının Suriye kanadını oluşturmak da AKPye düşmüş durumda. Onlar da gönüllü taşeronluğa soyundular. Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz, farkında değiller.

\n

AKPlilerin mekik diplomasi ile başımıza örülecek çorap şimdiden belli.

\n\n\n

KARAGÖZ SETİ

\n\n\n

Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi, 2009da Karagözün UNESCO tarafından Türkiyenin Somut Olmayan Kültürel Mirasıolarak kabul edilmesini sağlamıştı.

\n

En son Kültür Bakanlığının katkılarıyla 4 DVDlik Klasik Karagöz Oyunları seti çıkardı. Sette; hayal ustaları Tacettin Diker, Orhan Kurt ve Metin Özlenin sesinden Karagözün en gözde oyunları yer alıyor.

\n

Gölge oyunu düşkünlerine duyurulur.

\n

\n\n\n

Bin yıllık saptama

\n\n\n

Prof. Dr. M. Orhan Öztürk, İbni Sinanın 11. yüzyılda çocuğun okula hangi yaşta başlayacağını bir zamanlar Batıda da çok tanınmış Kanunadlı kitabında yazdığını anımsattı. İbni Sina, şöyle diyor kitabında:

\n

Çocuklara özenle bakım verilmeli, davranışların aşırılığa kaçmaması için özen gösterilmelidir. Saldırgan öfke patlamaları, korku ve bunaltı yatıştırılmalıdır. Bu önlemlerin en iyi biçimde sağlanması, çocuğun doğal istek ve eğilimlerini tanımak; hoşlanmadığı durumları göz önünde tutmakla olur. Çocuğun doğal yetenekleri desteklenmeli, tedirginlik kaynakları giderilmelidir. Böyle bir çocuk yetiştirme hem beden, hem ruh için iyidir. Ruhsal yönden yararlıdır, çünkü erken eğitimle alışkanlıklar ve tutumlar kişiliğe yerleşir.

\n

Çocuk altı yaşına gelince öğretim ve eğitim için bir öğretmene gönderilmelidir. Çocuğu birden kitaplarla yüklenmemeli, eğitim gelişerek ilerleyen bir sisteme uyarak yapılmalıdır.

\n

İbni Sinadan bin yıl sonra eğitim yaşını 5’e düşürmek AKPye nasip oldu.

\n

\n\n\n

Üç sözcük

\n\n\n

Behçet Aysan Şiir ÖdülüSana Şehir Gelecekadlı kitabı ile alan Tozan Alkana üç sözcüğün kendisi için ne anlama geldiğini sorduk. İşte \tyanıtları:

\n

Gemi:sen bu şiiri okurken / ben belki başka bir şehirde / ölürüm Behçet Aysan.

\n

Yangın: Madımak 19 yıldır süren bir yangındır. Bu yangın zamanaşımına uğramaz, vicdanlarda sürecektir.

\n

İnsan: Madımak kıyımından sonra akıl tutulmasına yol açan açıklamalarda bulunan bazı canlılarla, yitirdiğimiz \t\t35 canın ortak adı. \t\tNe yazık ki!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları