Çelişkili Akil

22 Nisan 2013 Pazartesi

Akil adam Baskın Oran, Ege’de “Cumhuriyet yanlış kuruldu. Başımıza bela olan ulus devletten kurtuluyoruz” demiş.
Baskın Oran,
“Atatürk Milliyetçiliği” adlı kitabını yayımlarken araştırmacı-yazar Doğan Avcıoğlu’ndan önsöz yazmasını ister. Avcıoğlu, önsöz yerine Oran’a bir eleştiri mektubu gönderir. Baskın Oran, o mektubu kaybeder! Yıllar sonra bulur, kitabının üçüncü baskısına koyar.
Avcıoğlu, mektubunda Oran’a şöyle yazmıştır:
“Batılılaşma döneminde ‘yukarıdan devrimci ve karşı çoğulcu’ ideolojiden söz ediyorsunuz. Atatürk’ün ‘çoğulcu olmayan’ yöntemini vurguluyorsunuz. Sonra da ‘çoğulcu Batı toplumunun inanmış kurucusu’ diyorsunuz. Bu çelişki, herhalde ‘madem Batıcı, o halde çoğulcu’, ‘amaç başka, yöntem başka’ demekle çözülemez. Araştırmanızda, açıklanmadan bırakılmış buna benzer kopukluklar birçok yerde var. Onun içindir ki, bir önsöz yazdığım takdirde, bunun ikinci bir kitap niteliğinde bir ‘reddiye’ olacağından korkarım. Reddiye bir önsözün bir yarar sağlayacağını -hele mevcut konjonktürde- (Mektup, Baskın Oran’a 12 Eylül döneminde gönderilmiştir- I.K) hiç sanmıyorum. Beni anlayacağınızı, dürüstlük gereği saydığım bu tutumun yeni başlayan dostluğumuzu gölgelemeyeceğini umuyorum.”
Avcıoğlu, Baskın Oran’ın kafa karışıklığını ta o zamandan belirlemiş. Aynı kafa, şimdi AKP’nin saptadığı akiller ile birlikte ulus devletten kurtuluyor.

\n

Adalet ve Kalkınma

\n

Karşılaştırma, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’tan:
“Vatandaşın kişi başına geliri bir yılda sadece 38 dolar artmış ama dışarıdan sıcak para getirip İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na yatıranın her 100 dolarına 64 dolar vermişiz. Vatandaşa 38 dolar, sıcak paracının her 100 dolarına 64 dolar. Diyelim ki burada risk aldılar. Risksiz olan kamu kâğıdına gitti, yatırdı. Her 100 dolar getirene, getirip kamu kâğıdına yatıran sıcak paracıya da 21 dolar vermişiz. Adalet bunun neresinde?”
Adaletin ne halde olduğunu gördük. Bir de yine Öztrak’ın ağzından kalkınmaya bakalım:
AKP iktidara geldiğinde vatandaşların kredi kartı borcu 4.3 milyar Türk Lirası’ymış, 10 yılda 17 kat artmış, 72.2 milyar lira olmuş. AKP iktidara geldiğinde ailelerin borçları gelirlerinin yirmide birinden azmış, bugün geldiğimiz noktada borçların gelirlere oranı yarı yarıya olmuş. Son 10 yılda kişi başına borç 4 bin 500 dolara çıkmış. Bu, bugün doğan her çocuğun kaşını gözünü anne veya babasından, 2 bin 537 dolarlık dış borcu da ‘Tayyip Amcalarından’ aldığını gösterir.”
Özetle; adalet ve kalkınma...

\n

Orman Açıklaması

\n

Geçen hafta CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in “Birileri 6 milyar dolar kazanacak diye Çaldağı’nda 200 bin ağacın katledilmesine onay veren AKP hükümetinin bakanı Veysel Eroğlu’dur. Ormanları korumakla görevli bir bakanın orman katliamının altına imza atması tam bir çelişkidir” dediğini duyurmuştuk.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın Müşavirliği, açıklama gönderme gereği duymuş: Efendim, Çaldağı’ndaki nikel arama süreci şimdiki Bakan Veysel Eroğlu’ndan önce başlatılmış, ilk izin 2005’te verilmiş, 2006’da ÇED kararı çıkmış, kesilecek toplam ağaç adedi 168 bin 986 imiş, karşılığında dikilecek ağaç adedi ise 547 bin 800 imiş.
Ağaç kesiliyor mu? Kesiliyor. Sülfürik asitle nikel aranıyor mu? Aranıyor...
Karşılığında ağaç dikilecekmiş. Çaldağı, Çaldağı olmaktan çıktıktan sonra, yağmur ormanı diksen ne yazar...

\n

Çirkinliği Gördü

\n

Bilim ve Ütopya Dergisi, son sayısında değerli bilim insanı Prof. Dr. Yaman Örs’ün kişiliğine ve felsefe çabalarına yer ayırmış. Örs, bir soruyu yanıtlarken diyor ki:
“Yeni dünya düzeni, diyebiliriz ki tüm dünyanın ‘Amerikanlaştırılması’ olayıdır ve bu durum, hedef alınan ülkede hemen hep olmuştur. Bunların gerçekleştirilmesi, ‘güzel’ olana karşı ‘çirkin’ Amerikalının çabalarıyla oluyor. Kuşkusuz tüm dünyada bu ikilinin çatışması sürmektedir ve sürecektir. Birinci kümedeki insanlar ikincilere karşı savaşımlarını, yazma, konuşma, eylem, örgütlenme gibi kendilerine uygun yolları araç olarak kullanarak sürdürüyorlar, sürdüreceklerdir, sürdürmelidirler. Dünyamızda bir cennet olamaz ama dünyasal cehennemde yaşamaya da katlanmamamız gerekir.”
Geçen hafta ABD de birkaç kez cehennemi yaşadı. Türkiye’ye, aydınlarına, yazarlarına, devrimcilerine, bağımsızlıkçılarına yıllardır yaşattığı cehennemin benzerlerini...
Çirkin, çirkinliğin ne olduğunu içinde yaşayarak gördü. Ders çıkarır mı? Hiç sanmıyoruz...

\n

Kongre Kayıpları

\n

CHP’de son günlerde yapılan kongrelerde ilginç sonuçlar çıkıyor.
CHP Gençlik Kolları Kurultayı’nda da Denizli ve Karabük il kongrelerinde de genel merkezin ve
Kemal Kılıçdaoğlu’nun atadığı ya da desteklediği ekipler seçim yitirdiler...
Gözlemciler, bu durumu bir yeni-eski kavgası olarak değil de, epeydir partililerin kongrelerin sonuçlarını belirleyen
“lider böyle istiyor” etkisinden sıyrılması olarak değerlendiriyorlar.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları