Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bu ‘Seçim’ Bir Başka Seçim
30 Mart ile başlayacak seçimler dizisi milletimizin bazı temel konularda da tercihini ortaya koyacak. Halkımız hem kendini sınava sokacak hem de sınav notlarını yine kendisi vererek geleceğini belirleyecek.
Ve sonuçta kendi kaderini görecek:
- Avrupalı anlamda çağdaş bir demokrasi mi? Yoksa dini esasları referans alan bir yaşam tarzına götüren totaliter yönetim biçimi mi?
- Açık toplum ve katılımcı demokrasi çatısı altında kuvvetler ayrılığının hukuki, iktisadi ve kültürel boyutları ile egemen kılınacağı bir çağdaş yapılanmaya “evet” mi, yoksa “hayır” mı diyecek?
- Yasakların egemen olduğu bir yapı mı işleyecek? Yoksa özgürlükçü ve saydam bir toplum mu?
- Sanayi, hizmetler, tarım ve enerji sektörlerinin halkın çıkarları doğrultusunda yürütüldüğü politikalar mı? Günlük ve kişiye özel kararların alındığı bir düzen mi?
- Kamu harcamalarının ve yolsuzlukların açık bir biçimde denetlenip izlenebildiği bir yapı mı?
- Her şeyin gizlendiği, saklandığı mı yoksa Meclis’in, sivil toplum örgütlerinin ve halkın ayrıntılı bir biçimde bilgilendirildiği bir işleyiş mi?
- Irk, din, mezhep ve cinsiyet ayrımcılığının olmadığı uygar ve çağdaş bir yapı mı? Ya da insanların Türk, Kürt, Yahudi, Arap, Ermeni, Alevi, Sünni, Hıristiyan diye ötekileştirildiği ve düşmanlıkların yaratıldığı bir Türkiye mi?
- Türkiye’nin Ortadoğu’daki çağdışı rejimlerle yakınlaşıp iç içe geçtiği antidemokratik bir oluşuma karşı çağdaş demokrasinin egemen olduğu ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesi mi?
- Atatürk’ün sentezci anlayışını benimseyen bir millet olmak mı? Yoksa bunu reddeden çağdaşlığı ve demokrasiyi yok eden bir uygulama mı?
Siyah ve beyaz
Yukarıda sıralanan seçenekler arasında siyah ile beyaz kadar fark vardır; Almanya’da Sosyal Demokrat-Hıristiyan Demokrat farkına hiç mi hiç benzemez.
Hele İngiltere’deki İşçi-Muhafazakâr ayrılığı ile uzaktan yakından ilişkisi yoktur. Amerika’daki Demokrat-Cumhuriyetçi ayrımıyla ilişkisi de bulunmaz.
Çünkü bu örneklerde, “tarafların üzerinde birleştikleri temel ortak noktalar (asgari müşterekler) ulusal düzenin yapı taşlarını oluştururlar”.
Türkiye’deki seçenekler (ve taraflar) arasında ise temel esaslarda hemen hemen hiç uyum yoktur. “Öteki taraf, karşı taraf” kabul edilir ve karşısındakini düşman gibi gösteren, algılayan bir politika izlenir. Taraf değilse, bertaraf edilmesi gereken bir nesne algısı (ve uygulaması) ortaya konur.
Kader seçimi
Önümüzdeki seçimlerde halkımız oylarıyla, yukarıdaki iki olasılıktan birini seçecektir. İnsanlarımız bu gerçeği görmek ve gereğini yapmak durumundadır.
Artık, “böyle gelmiş, böyle gider” yaklaşımı bir anlam taşımıyor. İnsanımız kendisinin ve toplumun geleceğine bir değer veriyorsa bu gerçeği görmek ve gereğini yapmak durumunda.
Eğer bir değer vermiyorsa, zaten yapacak bir şey kalmamıştır. Her toplum layık olduğu gibi yaşar, bu da insanlık tarihinin hiç değişmeyen determinizmidir.
İnsanı insan yapan değerlere ne oranda sahip çıkacağız? “Oranı”, seçim sonuçları belirleyecektir. Olmak ya da olmamak gibi...
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
-
Ekonomist Atilla Özkan'dan Şok Eden Enflasyon Yorumu!
-
Trump döneminde ABD ve dünya nereye gidiyor?
-
Yurttaşın Ekonomi Çığlığı:
-
'Erken kaos bekliyorum' Fatih Ergin açıkladı!
-
Türkiye’de siyasi ve toplumsal baskı artıyor
-
'Bilirkişi' skandalı kamuoyuna açıklanmıştı:
-
Uğur Mumcusuz 32 yıl: Öldürüldük ey halkım unutma bizi!
-
Doğuma 1 hafta kala bebeklerini kaybettiler!
-
76 kişiye mezar olan otelde son kez arama yapılacak...
-
Özdağ’dan ilk mesaj: ‘Tek endişem Kozinoğlu gibi suikast
En Çok Okunan Haberler
-
Fark kapanıyor, 4 parti barajı geçiyor!
-
Tayfun Demirören hakkında tahliye kararı
-
Yönter'den 'Allah razı olsun' mesajı
-
Saray'dan 'ihanet' çıkışı
-
Gece dönercisine kurşun yağdırdı
-
AKP'li milletvekilinden skandal sözler!
-
Güney Afrika'da vurularak öldürüldü
-
Devlet Bahçeli'den flaş 'TÜSİAD' çıkışı
-
İmamoğlu'na ikinci hapis ve siyasi yasak talebi!
-
Tanju Özcan'dan anket çıkışı: 'İçim daralıyor...'