Cüneyt Arcayürek

Bir Telde İki Cambaz...

02 Kasım 2012 Cuma

 

\n

Nur topu gibi yeni bir sorunumuz oldu.

\n

Çankayadaki ile Başbakanlıktaki iki AKPli; 29 Ekimde halk yürüyüşünü

\n

engelleyen barikatları kimin kaldırdığı konusunda birbirine düştüler.

\n

Başbakan barikatların kaldırılmasını emretmediğini, Çankayadaki AKPli ise Ankara Valisine 29 Ekimi halkın nezihkutlamasını sağlamaları için uyardığını söylüyor.

\n

Başbakan, devleti temsil etmekle görevli Cumhurbaşkanının gerekli gördüğü yerde ve zamanda, devleti temsil eden bir valiyi uyarmasını sindiremiyor.

\n

RTE, bu durumdan vazife çıkarıyor.

\n

Çankayayı başkanlık sistemi uygulamalarıyla suçlayan açıklamalar yapıyor.

\n

Medya iki gündür Çankaya ile Başbakanlık arasındaki gelgitleri manşetlere alıyor ve kimisi devletin tepesi ile başbakanlığın arası açıldı, kimileri kırılma oldu, kimisi de kardeşler birbirine düştü diyor...

\n

***

\n

Bu atışmalı tartışma henüz bütün boyutları ile tartışılmayan bir sorunu gündeme getiriyor....

\n

Anayasa Mahkemesi, TBMMnin Cumhurbaşkanının 367 çoğunlukla seçilebileceğine karar verince AKP, Abdullah Gülü MHPnin desteğiyle seçtirebildi.

\n

Bu kargaşada AKP, yıllardır tartışılan bir konuyu yaşama geçirme fırsatını yakaladı.

\n

1982’den bu yana cumhurbaşkanını halkın seçmesi zaten tartışılıyordu.

\n

AKP, anayasada yaptığı bir değişiklikle cumhurbaşkanını bundan böyle halkın seçmesi kuralını gerçekleştirdi...

\n

***

\n

Halkın cumhurbaşkanını seçmesi konusunun 30-35 yıllık bir geçmişi var.

\n

1982 Anayasası 12 Eylül müdahalesinden sonra toplanan Kurucu Meclisten geçtikten sonra nihai şeklini verecek askeri yönetimin onayına sunuldu.

\n

Kenan Evrenin başkanlığında kuvvet komutanlarından kurulu Milli Güvenlik Konseyi, 1982 Anayasası üzerinde çalışırken cumhurbaşkanını Meclisin mi yoksa halkın mı seçmesini tartıştı.

\n

Evren bu konun yönetime yakın hukukçularla tartışıldığını ancak; bir partilinin, bir parti genel başkanının aday olarak Çankaya seçimine girip kazanması halinde, halk oylarıyla iktidara gelecek olan bir başka parti ile devlet yönetiminde birbirlerine ters düşeceklerini sonucuna varıldığını açıkladı.

\n

Cumhurbaşkanını halkın seçmesinden vazgeçildi.

\n

***

\n

AKP, cumhurbaşkanını halkın seçmesi kuralını getirirken kimi hukuksal yaptırımların birlikte gerçekleşmesindeki zorunluluğu göz ardı etti.

\n

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında çıkması olası kimi sorunları, sürtüşmeleri önlemek için cumhurbaşkanlarının görev yetkilerinin, yeniden düzenlenmesine gerek görmedi.

\n

Önümüzdeki yıllarda halkın seçeceği cumhurbaşkanı ile o yıllarda yapılacak genel seçimle iktidara gelen partinin başbakanı arasında çıkması olası gerginliklerin, sorunların, sürtüşmelerin ilk işaretleri, bugün Başbakanla Meclisin seçtiği Cumhurbaşkanı arasındaki barikat tartışması ile yaşanıyor.

\n

Cumhurbaşkanlığına aday olması gerçekleşirse, Meclisteki çoğunluğuna dayanarak RTEnin Çankayanın görev ve yetkilerini yeniden, tabii kendi kafasına göre nasıl düzenleyeceğini şu sıra bilen yok!

\n

Ama şu olasılığı göz önünde tutmak gerekiyor.

\n

Yeni anayasaya başkanlık ya da yarı başkanlık sistemini getiremeyen ve yürürlükteki anayasa ile Çankayaya çıkması kesinleşen RTE; anayasal ve yasal olanaklar bulursa, tek adam rolünü dilediği gibi oynamasını sağlayacak, yetki ve görevlerini genişleten düzenlemelere başvurabilir.

\n

***

\n

Önümüzdeki süreçte Çankaya ile Başbakanlık arasındaki bir telde iki cambazın gösterilerini izleyecek Türkiye...

\n

Gelişmeler, kimi söylemler RTEnin Çankayaya çıkacağını gösteriyor.

\n

Çankayadaki AKPli ise konuşmalarında cumhurbaşkanlığına aday olacağı veya olmayacağına değinmiyor... Soruları günü gelince konuşacağını söyleyerek geçiştiriyor. Susuyor ama

\n

...şu olasılığı unutmamak  gerek:

\n

Çankayadaki  kurnazlığı ile ünlü bir kentten: Kayserili!

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları