AYM’nin yapısı için yeni tartışma

TİP’li Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” kararı ve bu ay başında açıkladığı hak ihlalinin gerekçeli kararının ardından Anayasa Mahkamesi’nin (AYM) yapısı yeniden tartışılıyor. İktidar cephesinde, 1 Ekim’de yeni yasama yılının başlamasıyla bir kez daha gündemde yeni anayasa çalışmalarının olacağına işaret edilirken, iktidar kanadı hazırlanacak yeni anayasa teklifinde “AYM’nin yapısında da değişiklik yapılabileceğine” işaret ediyor. İktidar cephesi, yeni anayasa çalışmalarında, MHP’nin daha önce hazırladığı ve 100 maddeden oluşan anayasa değişikliği teklifinde yer alan AYM’nin “yüksek mahkeme” statüsünden “özel statülü mahkeme” olarak düzenlenmesine “sıcak bakıyor.”

AYM’nin yapısı için yeni tartışma
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.08.2024 - 04:00

TİP’li Can Atalay hakkında 30 Ocak’ta verilen hapis cezasının onanmasına ilişkin Yargıtay kararı, TBMM Genel Kurulu’nda okutulmuş ve Atalay’ın milletvekilliği düşürülmüştü. AYM'nin kararın gerekçesini açıklanmasının ve muhalefetin TBMM’ye çağrısının ardından kamuoyunda yeniden Atalay üzerinden tartışmalar başladı. İktidar cephesinde “Atalay’ın Gezi davası kapsamında 18 yıl ceza aldığı ve hükmün kesinleştiği” belirtilerek AYM’nin verdiği “hak ihlali kararının” mevcut anayasanın 85. maddesindeki milletvekilliğinin kesin hüküm giyme halinde düşmesini düzenleyen hükme aykırı olduğu belirtiliyor. Atalay kararı ile birlikte AYM’nin yapısında anayasal düzenlemenin “şart olduğu” da tartışılıyor. 

'ÖZEL STATÜ' TARTIŞILABİLİR

1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak olan TBMM’nin ilk gündemlerinden birini “yeni anayasa” çalışmaları oluşturacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yasama dönemi kapanmadan Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partileri ziyaret etmiş ve anayasa ile ilgili yapılacak çalışmalara katkı sunmalarını istemişti. Kurtulmuş, 1 Ekim’deki yasama yılını işaret ederek, Meclis’in bu konuda gerekli çalışmaları başlatacağının da işaretini vermişti. İktidar cephesinde, yeni anayasa çalışmaları kapsamındaki çalışmalarda “AYM’nin yapısı ile ilgili tartışmaların da ele alınabileceği” belirtiliyor. MHP’nin, daha önce hazırladığı 100 maddelik anayasa değişikliği teklifinde de AYM’nin “yüksek mahkeme” değil, “özel statülü mahkeme” olarak düzenleniyor. İktidar kanadı da bu düzenlemeye erkler arasındaki tartışmaya son vermek için sıcak bakıyor. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler