Atanmayan hemşireler nedeniyle çalışanların mesaisi katlandı, yurtdışına sağlıkçı göçü arttı: 96 saat nöbet tutan var
Hemşirelerin atamalarının yapılmamasına ve fazla çalıştırılmalarına tepki gösteren sağlık emekçileri, “Sağlıkta tasarruf olunmayacağı görülmeli, hemşire sayısı artırılmalı” dedi.

Sağlıkta her alanda olduğu gibi hemşirelerin sorunları da bir türlü çözülmüyor. Uzun süredir hemşire ataması yapılmadı. Genç hemşireler ise nöbet yükü nedeniyle tükenme noktasına geldi. Hemşirelerin sorunlarına ilişkin gazetemize konuşan sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, kamuda ocak ayı itibariyle 96 saate kadar ek nöbet tutan hemşireler olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir hemşire atamak yerine mevcut 2 hemşireye ek nöbet tutturduğunu söyleyen Yalçınkaya, emek sömürüsüyle genç hemşirelerin daha mesleğinin başında tüketildiğine dikkat çekti.
Kamuya atanmayan hemşirelerin ise özel sektörde ucuz işçilik ve işsizlik arasında kaldığına vurgu yapan Yalçınkaya, cumhurbaşkanlığı verilerine göre; yeni mezun hemşirelerin yüzde 14’ünün ilk işini bulmasının 12 aydan uzun sürdüğünü, mezun hemşirelerin yüzde 41’inin küçük ve orta ölçekli firmalarda, yüzde 46’sının ise asgari ücret veya ona yakın bir ücret aralığında çalıştığını belirtti.
‘SAĞLIKTA TASARRUF OLMAYACAĞI GÖRÜLMELİ’
Hemşire ve diğer ünvanlarda atanma yapılması gerektiğini kaydeden Yalçınkaya, “Özel sektörde çalışma zorlukları, kamuda yetersiz istihdam nedeniyle iş yükü... Dünyada her geçen yıl artan hemşire açığı, ülkemizin gençlerinin yurtdışına göçüne neden oluyor. Bakanlık sağlıkta tasarrufun olmayacağını görmeli. Kamuda yeni atamanın emekli olacak memur sayısına endekslenmesi politikalarından vazgeçilmeli” ifadelerini kullandı
‘HASTAYA SÜREKLİ DOKUNAN KİŞİLERİZ’
Gazetemize konuşan Türk Hemşireler Derneği Başkan Yardımcısı Merve Erener Erdoğan da meslektaşlarının yaşadığı sorunlardan söz etti. Meslektaşlarının dört gözle atama beklediğini söyleyen Erdoğan, “Hastaya sürekli dokunan kişi hemşiredir. Hemşire sayısının artırılması gerekiyor, “Kaç hastaya kaç hemşire bakacak ?” Bunun standartlarının belirlenmesi gerekiyor” dedi.
‘YÜZDE 70’İ İSTEMİYOR’
Erdoğan, yurt dışına gitmek isteyen hemşirelerle ilgili geçen yıl yaptıkları çalışmanın verilerini de paylaştı. Çalışmaya 8 bin 500 hemşirenin katıldığını açıklayan Erdoğan, “Hemşirelerin yüzde 70'i bu ülkede mesleğini yapmak istemediğini belirtti. Yüzde 50’si ise gitmek için eyleme geçmişti. Biz nitelikli eğitim almış meslektaşlarımızın toplumumuza hizmet etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu alanda hızlıca bir şeyler yapılması gerekiyor” diye konuştu.
FAZLA MESAİ TÜKETİYOR
Yeni açılan şehir hastanelerinde, yeni hemşireleri yetiştirebilecek ve onlara rehberlik edebilecek hemşire grubu olmadığına dikkat çeken Erdoğan, fazla mesai nedeniyle mesleğinin çok başında olan hemşirelerde bir tükenmişlik yaşandığını da vurguladı. Erdoğan, hemşirelerin 1 saatlik normal nöbet ücretinin ise 100,49 lira olduğunu belirtti.

En Çok Okunan Haberler
-
Bu da 'boykot' soruşturması!
-
Avukatından 'Erdoğan' savunması: Serbest kaldı!
-
'Yargı sürecinde ortaya çıkacak yeni gelişmeler...'
-
MHP İmamoğlu'yla 'sınıf'ı hatırladı
-
Dev mitingin ardından 2 gözaltı!
-
Özel'den tutuklu gençler için sert sözler
-
Valilik'ten 'geçmiş dönem' soruşturmasına ret!
-
Fenomen Gökhan Ünver'den 'bayram' paylaşımı
-
Dünyaya damga vuran boykot kampanyaları!
-
Volkan Konak hayatını kaybetti