Sağlık Bakanlığı’ndan aile hekimlerine ‘idareli kullanın’ uyarısı yapıldı

Kırımlı, “Bizim burada dikkatli kullanmaktan anladığımız, ‘Erteleyebildiğinizi erteleyin’ demek” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan aile hekimlerine ‘idareli kullanın’ uyarısı yapıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.07.2024 - 04:00

İl sağlık müdürlükleri tarafından aile hekimliklerine gönderilen açıklamada “hepatit B aşısı başta olmak üzere bazı aşılarda sıkıntıya girileceği, aile sağlığı merkezlerine yeterli sayıda aşı dağıtılamayacağı ve aşıların dikkatli kullanılması gerektiği” belirtildi. Hekimlerden planlamalarını buna göre yapmaları, önceliği bebeklere vermeleri istendi. Ayrıca Ağustos’ta da beşli aşı (tetanoz, difteri, boğmaca, çocuk felci ve haemophilus influenza kombine aşısı) ve KKK’de (kızamık, kızamıkçık, kabakulak kombine aşısı) aynı sorunun yaşanabileceği de iletildi. Konuya ilişkin Cumhuriyete konuşan TTB-AHEK Başkanı Emrah Kırımlı, “Bize aşı eksiği resmi olarak bildirilmiyor. Biz haftanın bir günü aşıları alıyoruz. O gün gelmezse aşı olmadığını anlıyoruz. Bu kez biraz daha erken haber verdiler” dedi. Bazı bölgelerde aşının yetişkinlere yapılmadığı, yalnızca bebeklere yapıldığını kaydeden Kırımlı, “Bizim burada dikkatli kullanmaktan anladığımız, ‘Erteleyebildiğinizi erteleyin’ demek” ifadelerini kullandı.

‘TÜM SORUMLULUK HEKİMLERDE’

Kırımlı, “Çocuklara rutin aşılama yapıyoruz. Bu performansa bağlı. Yapmazsak ceza veriliyor. Aşının olmadığı zamanlarda yapamadığımız oldu. Kendileri kabahatli olduğu için ‘Aşı olmadığı için yapamadık’ dememizi de kabul etmiyorlar. Niye yapamadığımızı açıklamamız istenecek. 5 sayfa yazı yazacağız, göndereceğiz. Onlar cevap verecekler. Belki kabul edecekler, belki etmeyecekler. Bilemiyoruz neye göre yaptıklarını. Arkadaşlarımız, o problemleri yaşamamak için bunu çocuklara yapacak” diye konuştu. “Aşı sıkıntımız yok, herkese yapın” denilmediği müddetçe erişkinlere aşı yapmayacaklarının altını çizen Kırımlı, şunları kaydetti:

“Erişkinlerde zaten yoldan geçene yapmıyoruz. Yüksek riskli olanlara yapıyoruz. Sağlık çalışanları, diyaliz ve kemoterapi alanlar, hastalığa açık veya eşi hasta olanlar gibi... Bunu ertelemiş olcağız. Bu da riskli bir durum. O kişi hastalansa ‘Ben aşı olmaya geldim, bana ‘aşı yok’ diye yapmadılar’ dese, bizim tutacak dalımız yok. Çünkü Sağlık Bakanlığı ‘Ben size aşı gönderdim, yapsaydın’ diyecek. Yetişkine yapsak, ‘Çocuğa yapsaydın’ diyip paramı kesecek. Arada sıkışanlar aile hekimleri olacak, tüm sorumluluk onlarda.” 

‘AŞILAR, YILLARDIR EKSİK’

Sağlık Bakanlığı’nın vaatte bulunduğu “yerli aşı üretimine” ilişkin de somut bir adımı olmadığını kaydeden Kırımlı,  “Her yıl 1 milyon çocuk doğuyor. 3 doz hepatit B yapılıyıor. 3 milyon aşı alacaksın ki garanti olsun. Üzerine diyaliz, kemoterapi alan sayısı, hepatit sıklığı belli. Buna göre aşı alınacak. Ya aşı üretecek ya da ithal edecek. 1 araba almayıversinler, 100 kişiyi aşılayalım. Şehir hastanelerine değil buraya yatırsınlar” dedi. Kırımlı, “Bir çocuğa saldırı olunca bütün köpekleri katletmeyi kendinde hak görenler aşıyı getirmiyor. Boğmacadan 3 çocuk öldü. Kızamıktan yatıyorlar hastanede. Deprem bölgesinde hepatit A salgını oldu. Oradaki insanlar sağlığa ulaşımda yalnız bırakılırken, salgın hastalıklarla da baş başa bırakılacak. Yıllardır tetanoz, kızamık, verem aşısı eksik. 3 ay sonra grip aşısı gelecek. Aşı yine olmayacak” ifadelerini kullandı.

‘PLANLAMADA EKSİKLİKLER VAR’

Birlik ve Dayanışma Sendikasi Genel Başkanı Derya Mengücük de “Aşı sıkıntıları bölgesel bazda hep değişiyor Kimi bölgelerde hepatit B az bulunuyor. Aşıların dikkatli kullanılması, ertelenmesi gibi öneriler gelebiliyor. Bazı bölgelerde de tetanoz aşısı olmayabiliyor. İzmir’de Hepatit B ile ilgili sıkıntı yok ama tetanoz aşısı kısıtlı geliyor” dedi. Aşı sıkıntısının bölge bölge, il il değiştiğinin altını çizen Mengücük, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim aşı programımızda  aşı zamanı gelen belli sayıda bebek ve çocuklarımız var. Onların aşılama zamanını geçirmemek adına aşıların zamanında temini çok önemli. Bebeğin aşısının geldiği, ancak stok ve lojistik nedeniyle elimizde hiç aşı olmadığı ve erteleme yapmamız gereken zamanlar da oldu. Aşıları planlanmasında eksiklikler var. Aşağı yukarı nüfus belli. Yaş grupları belli. Hangi bölgeye ne kadar aşı gerekir, bunun çalışmasının titizlikle yapılması lazım. Eksiksiz ve kısıtlı olmadan elimizdeki aşılar riske girmeden planlanması daha doğru olur. Bu da bakanlığın işi.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon