Sağlık Bakanlığı, aylardır hekimlerin bilgisayar sistemlerini düzeltmedi

Sonbahar mevsimine girilirken, influenza virüsünün neden olduğu “grip” yeniden gündeme geldi. Gribe karşı koruyuculuğu 6-8 ay arası süren influenza aşıları ise ASM’lerde yapılmaya başlandı. Ancak aile hekimleri, çöken bilgisayar sistemleri nedeniyle saatlerce bilgisayar başında kilitli kalıyor.

Sağlık Bakanlığı, aylardır hekimlerin bilgisayar sistemlerini düzeltmedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.09.2024 - 04:00

Sonbahar mevsimine girerken, influenza virüsünün neden olduğu “grip” yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, aşı karşıtlığı ve koruyucu önlemlerin alınmaması nedeniyle grip hastalıklarının kış aylarında salgına dönüşebileceğine işaret ediyor. Gribe karşı koruyuculuğu 6-8 ay arası süren influenza aşıları ise ASM’lerde yapılmaya başlandı. Aşı döneminin başlaması ve enfeksiyonların artmasıyla birlikte ASM’lerin yoğunlukları da artıyor. Ancak aile hekimleri, çöken bilgisayar sistemleri nedeniyle saatlerce bilgisayar başında kilitli kalıyor. Hekimler, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aylardır hekimlerin e-imza, e-şifre, ilaç medula ve rapor giriş sistemlerini düzeltmiyor. 

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, konuya ilişkin Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede “İnsanlar grip aşılarını olsunlar, yapmaya başladık. Bu yıl erken geldi. Aşı karşıtlarının safsatalarını dinlemesinler. Kasıma kadar aşılarını olabilirler. Geniş bir kapsamı var. Hipertansiyon, astım hastalığı, bağışıklık sistemi problemi olanlar, hamileler, 65 yaş üzeri herkes ücretsiz aşı olabilir. Ancak aile hekimliklerine reçetelerini yazdırmaları lazım. Ondan sonra reçeteleriyle eczaneden aşıları alacaklar gelecekler biz de uygulayacağız” dedi. Girdikleri reçete sistemindeki problemin herkesi etkilediğini vurgulayan Kırımlı, “Artık her şey dijital. Dijitalde reçete yazılan sistem mütemadiyen çöküyor. Bazı günler saatlerce çalışmıyor. Kağıt reçete vermek gerekiyor. Grip aşılarını kağıt reçeteyle almak kolay değil. Epilepsi hastalığı gibi özellikli hastalıkların ilaçları da kağıt reçeteyle alınmıyor. Raporlu ilaçlarda da sorun yaşanıyor” ifadelerini kullandı. 

‘KAMU HER YERDE ÇÖKTÜ’

Kırımlı, “Hem eczacıya, hem vatandaşa, hem bize eziyet. Hasta bize geldiği zaman sistemden girip ilaçlarını göremiyoruz. Kişisel veri güvenliği mevzusu çıkarıp, katmanlı şifre girme zorunluluğu getirdiler. Sistem çalıştığında da bununla uğraşıyoruz. Epey vaktimizi alıyor” diye konuştu. ASM’lerin çok kalabalık olduğu ve viral hastalıkların görülmeye başladığına dikkat çeken Kırımlı, “Kalabalık artacak, okullar açılıyor. Kamu her yerde çöktü. Devlet okulları açılınca ne yapacağız bilmiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Kırımlı, “Sorun, aylardır var. Pazartesileri daha çok yaşıyorduk ama arttı. Saatlerce çalışmadığı oldu. Hastanedeki arkadaşlar da ilaç yazamadı. Zaten ilaç kısıtlılığı var. İlaçlar çok pahalı, insanlar yazdırmadan gidip alamıyorlar” dedi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler