Dünya Tabipler Birliği bir sonraki dönem başkanı Dr. Ashok Philip:

“Dünya Tabipler Birliği, ulusal tıp derneklerinin bağımsızlığının önemini kabul etmektedir. Bu nedenle Dünya Tabipler Birliği hükümetin herhangi bir ofisine ya da kurumuna tabi olmayan, onlar tarafından kontrol edilmeyen ulusal derneklere açıktır.”

Yayınlanma: 29.06.2024 - 04:00
Dünya Tabipler Birliği bir sonraki dönem başkanı Dr. Ashok Philip:
Abone Ol google-news

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 76. Seçimli Büyük Kongresi, “Emek bizim, söz bizim. Şiddetsiz, güvenli, güvenceli hekimlik için TTB bizim” sloanıyla dün Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda başladı. Kongreye Dünya Tabipleri Birliği Dr. Ashok Philip, Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze’den Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Abdullatif Mohammed Al Haj, CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, CHP Ankara Milletvekili Dr. Aylin Yaman, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Aydoğmuş, Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Gazi Çeliker, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Emin Koramaz, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Mehmed Sıddık Akın, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, kongreyi başlatarak divan seçimini yönetti. Bulut, “Dün akşam 01.46’da bir haber düştü. Sağlık Bakanı’nın istifası... Biz gitmeden, o gitti diyerek son cümlemi söylüyorum” ifadelerini kullandı. 

Pandemide ve depremde yitirilen sağlık emekçilerinin anısına saygı duruşundu bulunulması sırasında salonda tansiyon yükseldi. Mevcut yönetime muhalif olan bir grup hekim “Atatürk’ü anmadınız” diye tepki gösterdi. Büyük bir alkışın ardından sinevizyona Atatürk ve Türk Bayrağı’nın bulunduğu resim yansıtılarak İstiklal Marşı okundu. Tüm salon marşa eşlik ederken; bazı hekimler, “Daha yüksek sesle söyleyin” diye çıkıştı. Salonun bir kısmı, kongrenin ilk konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı salonu terkederek protesto etti. Salonda kalanlar ise Fincancı’yı alkışlarla destekledi. 

‘BAKANLIĞA ALINMADIK’

2 dönem kuralı nedeniyle TTB yönetimine veda eden Fincancı, konuşmasında “Bir imza kampanyası başlattık. Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümde başlattığımız kampanyayı 100 bine ulaştığında imzaları Sağlık Bakanlığı’na sunmak için bakanlığa gittiğimizde içeri alınmadık. Sağlık Bakanlığı ile hekimlerin ilişkileri böyle mi olmalı??” diye sordu. Yaptıkları pek çok çalışmanın amaç dışı faaliyet olarak adlandırıldığını kaydeden Fincancı, pandemi ile çöken sağlık sisteminin 6 Şubat depremleri ile tamamen yok olduğunu vurguladı. 

‘KAYITSIZ, ŞARTSIZ YANINIZDAYIZ’

Fincancı’nın ardından Dünya Tabipler Birliği bir sonraki dönem Başkanı Dr. Ashok Philip söz aldı. Dr. Philip şunları söyledi:

“Dünya Tabipler Birliği, ulusal tıp derneklerinin bağımsızlığının önemini kabul etmektedir. Bu nedenle dünya tabipler birliği hükümetin herhangi bir ofisine ya da kurumuna tabi olmayan, onlar tarafından kontrol edilmeyen ulusal derneklere açıktır. Bu gereklilik konusunda çok ciddiyiz. Komünist bloklarının bağımsız olmadıkları için Dünya Tabipler Birliği’nin üyesi olmadıkları bir zaman vardı. TTB’nin, Dünya Tabipler Birliği’ne üye olması bağımsızlığından emin olunmasından kaynaklanıyor. Temel prensiplerimizi desteklediğiniz için sizi destekliyoruz. Bu ilkeleri sürdürdüğünüz sürece kayıtsız şartsız yanınızdayız.”

‘BU SİSTEMİ REDDEDİYORUZ’

Kongrede konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Doktor Zeliha Aksaz Şahbaz ise “Hayatın her alanını kapsayan toplumun sağlık için hakkı için her bireyin sağlıklı ortamlarda, sağlıklı bir çevrede temel ihtiyaçları karşılanarak, ücretsiz, nitelikli, çağdaş bir eğitim hakkıyla eşit vatandaş olarak yaşadığı bir toplumda ücretsiz, kaliteli sağlık hizmetine erişebildiği, sermaye için değil, halk için sosyal devletin kurulması olmazsa olmazımızdır. Savaşsız, sömürüsüz, eşit bir dünyanın kurulması temel mücadelemizdir. Hekimleri ve sağlık emekçilerimizi köleye dönüştüren bu sistemi reddediyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler