Birlik ve Dayanışma Sendikası, aile hekimlerinin zor durumda kaldığını belirtti

Sendika Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük aşı yetersizliğinin aile hekimi ve aile sağlığı ebe ve hemşirelerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası, aile hekimlerinin zor durumda kaldığını belirtti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.09.2024 - 04:00

Birlik ve Dayanışma Sendikası, en önemli koruyucu sağlık hizmeti olan aşılamanın tedarik ve lojistik sorunları konusunda aksadığı, aşılamalar ertelenerek  yapılıyor  uyarısında bulundu. Aşı yetersizliğinin aile hekimi ve aile sağlığı ebe ve hemşirelerini zor durumda bıraktığını söyleyen Sendika  Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük “Hepatit B başta olmak üzere, tetanoz, KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak), hepatit A ve suçiçeği aşılarında yetersizlik nedeniyle aşılar ertelenmek zorunda bırakılıyor. Hatta aynı anda, aynı aşının yapılması gereken çocuklar için; daha acil olana yapılması, diğerinin daha sonra aşı geldiğinde yapılmak üzere ertelenmesi öneriliyor” dedi. Mengücük, “Eş zamanlı yapılması gereken üç aşıdan ikisi yapılıp, biri olmadığı için yapılamıyor. Eksik kalan aşı mecburen 1 ay sonraya bırakılıyor. Bu durum bebek ve çocukların aileleri tarafından da hoşnutsuzluk ve kuşku ile karşılanıyor. Bir günde işlemleri bitecek iken tekrar aile sağlığı merkezlerine (ASM) gelmek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı. 

‘TAŞIMA AŞIYLA HİZMET’

Hekim, ebe ve hemşirelere aşıların ne zaman temin edileceği bilgisi verilmediğinden kesin bir aşı tarihi belirlemenin de mümkün olmadığını, bu nedenle ailelerle sağlık çalışanları arasında tartışma ve şiddet olasılığının arttığını kaydeden Mengücük “Bazı illerde, ilçe sağlık müdürlükleri aşı yetersizliğinden kaynaklanan aksamaları azaltmak için ASM’ler arası aşı transferi yapıyor. Her ASM’nin ilerleyen günlerde tahmini ihtiyaçlarını sorup, bir ASM den alıp diğerine götürerek eksikliği gidermeye uğraşıyor. Adeta taşıma aşı ile aşılama hizmetleri döndürülmeye çalışılıyor.  Aşının ne zaman yeterince temin edileceğini maalesef onlar da bilmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Mengücük “Aşı karşıtlığının giderek arttığı günümüzde; koruyucu hekimliğin en birincil bileşeni aşılamanın böyle tedarik ve lojistik sorunları nedeniyle aksamasını kabul etmiyoruz” dedi.

‘ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ÇOK ARTTI’

Aşısız çocukların her zaman risk altında olduğunun altını çizen Mengücük, “Şu anda okul çocuklarında ve özellikle son 2 haftadır yetişkinlerde de üst solunum yolu enfeksiyonları çok artmış durumda. Covid olma olasılığı çok yüksek. Fakat test yapılmadığı için bilemiyoruz. Maske ile korunmak yine çok önemli” ifadelerini kullandı. Mengücük, deprem illerindeki aşı sorunlarına da değinerek “Deprem bölgesinde halen düzeltilmemiş çalışma koşulları ve sağlık hizmetine uygun olmayan konteyner ASM’ler nedeniyle çok sayıda boşalan aile hekimliği birimleri mevcut. Bağışıklama hizmetleri aile hekimleri sayesinde en üst düzeyde yürtülülmekteydi. Hekim, ebe ve hemşire sayısındaki bu eksiklik; bu bölgelerde aşılama hizmetlerini aksatabilir. Aşı yetersizliği de malesef ayrıca sorun oluşturur” diye konuştu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon