Yakın dönem edebiyatımızdan korku, gerilim, polisiye yazarları!

Edebiyatta korku, gerilim, polisiye türlerinde yapıtlar veren ve alanlarında okuyucularla düzenli etkinlikler aracılığıyla buluşan başlıca yazarları ve yapıtlarını sizin için derledik.

Yakın dönem edebiyatımızdan korku, gerilim, polisiye yazarları!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.07.2022 - 13:33

Edebiyatta korku, gerilim, polisiye türlerinde yapıtlar veren ve alanlarında okuyucularla düzenli etkinlikler aracılığıyla buluşan başlıca yazarları ve yapıtlarını sizin için derledik.

IŞIN BERİL TETİK

1970’te Edinburgh, İskoçya’da doğdu. 1993’te Isle College of Art – Moda bölümünden Moda Tasarımcısı olarak mezun oldu.

Gizemli.com için yaptığı araştırmalar ve Kangüncesi/ Gölge çevrimiçi dergisinde yazdığı öykülerle çalışmalarını yoğunluklu olarak çocukluktan beri merak duyduğu korku türüne odakladı.

Özellikle korku türü için araştırmalar yapmayı seven yazar, 2014’ten bu yana “Gerisi Hikâye – Korku Konuşmaları” adlı çevrimiçi radyo programında iki ortağı ile beraber türe ait her türlü ayrıntı üzerine konuşmaya devam ediyor.

Kitapları

* Ayaz adlı romanı 2019’da Oğlak Yayınları tarafından yayımlandı.

* Kara Kara Kapkara adlı öykü kitabı ise 2017’de yayımlandı.

* Derinden Gelen Sesler – Seçki 2005 – “Galgalin – Venianis’in Kehaneti”

* Hayalgücünün Merkezine Seyahat – Jules Verne Öykü Ödülleri Seçkisi 2005 – “Tanrı Sorpien’in İnkarı “

Jules Verne Öykü Ödülleri 1. Ödülü

*Anadolu Korku Öyküleri 1’de “Gelin Otu”

*Anadolu Korku Öyküleri 2’de “Zifir Karanın Mavisi”

*Anadolu Korku Öyküleri 3 YILGAYAK “Taş Uyur”

*Aşkın Karanlık Yüzü seçkiye “Gumiho”

*Karanlık Yılbaşı Öyküleri seçki “Yolculuk”

*Karanlıktaki Kadınlar seçki “Yılanın Rüyası”

DEMOKAN ATASOY

Ankaralı yazar Turizm ve Sinema okudu. Özel televizyonlarda yönetmenlik ve yapımcılık yaptı. Sektördeki ikinci yılında, Bahar Daldal Yurttaş yapımcılığında yönettiği “Yaşam Ustaları” adlı programıyla, Çağdaş Gazeteciler Derneğinin TV Programı dalında Yılın Başarılı Gazetecisi ödülünü kazandı. İstanbul için mobil uygulama üretti. Öyküleri Yabani Dergi ve Lemur Dergi’de yayımlandı. Yayınlandığı sürede 20 sayı boyunca aylık sinema dergisi Rabarba Şenlik’te, Canavarlar, Yaratıklar, Manyaklar adlı korku bölümünü hazırlayıp, korku sanatlarını sinemaseverlere gerçek yüzüyle tanıttı.

Sinema yazıları cinerituel.com sitesinde yayınlanmaya devam ediyor. Jules Verne Bilimkurgu ve Fantastik Kurgu Öykü Yarışmasında dereceye giren öyküsü "Kuzey Yıldızı Üçlemesi" Hayalgücünün Merkezine Seyahat adlı seçkide yayımlandı. Anadolu Korku Öyküleri’ne "Kuyu", "Gece Işığı" ve "Sakın!", Aşkın Karanlık Yüzü’ne "Hülya Bu Ya!", Karanlık Yılbaşı Öyküleri’ne "Karanlık Bedava" adlı öyküleriyle dahil oldu.

İlk romanı "Konuşulmayan" Mart 2018’de, yeni öykü kitabı "Ölümlüler, Deliler, Yalnızlar" da Mart 2020’de Oğlak Yayınları, Maceraperest Kitaplar’dan çıktı.

GALİP DURSUN

1 Ekim 1980'de, İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nden 2001 yılında mezun oldu. Teknoloji şirketlerinde tasarımcı ve yazılımcı olarak çalıştıktan sonra bu sektöre ara verip yazmaya yöneldi. Yazma ve anlatma tutkusunu, özellikle de korku edebiyatı üzerine olan ilgisini lise yıllarında keşfetti.

2003 yılında Yeraltı ve Alternatif edebiyatı odaklı Gölge Öykü Dergisi ile Kan Güncesi Alt-Kültür portalını kurdu. 15 sayı boyunca yayınlanan Gölge e-dergisine “Korku ve Gerilim” türlerinde yazar ve yayın yönetmeni olarak katıldı. Ağırlıklı olarak korku – gerilim türünde öyküler ve makaleler yayınladı.

İlk cildi 2006 yılında yayınlanan Anadolu Korku Öyküleri dizisine “Güzay’ın Bin Dilek Ağacı” (2006), “Oba” (2013), “Misafirler” (2017) isimli öyküleri ile katıldı. “Aşkın Karanlık Yüzü”, “Karanlık Yılbaşı Öyküleri” gibi seçkilere öyküleriyle katıldı. Yabani Çizgi Roman Dergisi için çizgi roman ve öyküler yazdı.

Korku, bilimkurgu ve fantastik edebiyat üzerine özellikle yerli korku edebiyatı, karanlık romantizm, gotik, şehir fantazyası, bilimkurgu – bilimkorku konularında paneller yaptı, dersler verdi, konuşmacı oldu. Çeşitli dergilerde yine aynı türlerde araştırma ve makaleler yayınladı. Aylık sinema dergisi Rabarba’da Distopya, Kara Film gibi özel birer yazı ile yer aldı.

2015 yılından beri Özgen Berkol Doğan Bilim Kurgu Kütüphanesi’nde aylık olarak karanlık bilim kurgu filmleri gösterimleri yaptI ve filmler üzerine konuştu.

2014 yılının son günlerinde yayına başlayan “Gerisi Hikaye Korku Konuşmaları” isimli çevrimiçi radyo programında, uzun süreli ortakları Işın Beril Tetik ve Demokan Atasoy’la birlikte korku sanatlarını konuşmaya devam ediyor.

MEHMET BERK YALTIRIK

Tarihçi ve korku-fantastik hikâye yazarı Yaltırık, FABİSAD (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) üyesi. 19 Temmuz 1987’de doğdu. 2010’da Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı Tarih Anabilim Dalı’nda Genel Türk Tarihi alanında, “Moğolların Deşt-i Kıpçak Seferleri” teziyle yüksek lisansını tamamladı. Aynı üniversitede yine tarih bölümünde doktora eğitimini sürdürüyor. Çeşitli internet sitesi ve fanzinlerde, dergilerde araştırma yazıları ve hikâyeleri yayınlandı. Şu an Kırım Haber Ajansı’nın (QHA) sayfa editörlüğünü yapıyor.

“Anadolu Korku Öyküleri 2” (Bilgi Yayınları), “Gio Ödülleri 2013 Seçilmiş Öyküler” (İthaki Yayınları), “Güçoburlar” (Doğan Kitap), “Aşkın Karanlık Yüzü” (İthaki Yayınları), “Anadolu Korku Öyküleri 3-Yılgayak” (Bilgi Yayınları), “Karanlık Yılbaşı Öyküleri-Aralıktan Sızan Karanlık” (Bilgi Yayınları) çalışmalarında yer aldı. “Yedikuleli Mansur” (İthaki Yayınları) romanının ve “Gölgeli Öyküler” (Yenisey Yayınları) adlı öykü kitabının yazarı. “Türk Kültüründe Hortlak-Cadı İnanışları“ ve “Eski İstanbul Kabadayısı Figürü ve Bir Şehrin Yaşadığı Değişimler” adlı makalelerin müellifi. Devrim Kunter’in Seyfettin Efendi çizgi romanlarının kimi ciltlerinde danışmanlık yaptı.

Bir öyküsü “Seyfettin Efendi ve Esrarengiz Hikâyeleri-1”de Kunter tarafından çizildi. FABİSAD’ın (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) düzenlediği 2013 GİO Hikâye Yarışması’nda “Kumarcı Bahattin” adlı öykü ile dereceye girerek “Öykü Başarı Ödülü” ve Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği “TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması 2013’de “Hekim Maliguri’nin Acayiplikleri” adlı öykü ile mansiyon kazandı. 2017’de “Yedikuleli Mansur” romanıyla GİO Roman Ödülleri’nde dereceye girerek “Başarı Ödülü” aldı.

HAKAN BIÇAKÇI

1978’de İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1996 yılında üniversite eğitimi için Ankara’ya gitti. 2001’de Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirerek İstanbul’a döndü. İlk romanı “Romantik Korku” 2002, ikinci romanı “Rüya Günlüğü” 2003, üçüncü romanı “Boş Zaman” 2004, ilk öykü kitabı “Bir Yaz Gecesi Kâbusu” 2005 yılında ve dördüncü romanı “Apartman Boşluğu” 2008 yılında Oğlak YayınlarI’ndan çıktı. Beşinci romanı “Karanlık Oda” 2010 yılında İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

2011 yılında "Apartman Boşluğu", "Boş Zaman" ve "Rüya Günlüğü" İletişim Yayınları tarafından yeniden yayımlandı. Yeni ve eski öykülerden oluşan öykü kitabı "Ben Tek Siz Hepiniz" 2011’de İletişim’den çıktı. "Apartman Boşluğu" altı; "Karanlık Oda", "Boş Zaman" ve "Ben Tek Siz Hepiniz" birer yabancı dile çevrildi.

Normal Nefes Almaya Devam Edin, 2020 yılında "Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü"ne layık görüldü.

Kitapları

*Normal Nefes Almaya Devam Edin

*Uyku Sersemi

*İki Rüya Dokuz Gerçek

*Uydurmanın İncelikleri

*Otel Paranoya

*Hikâyede Büyük Boşluklar Var

*Doğa Tarihi

*Ben Tek Siz Hepiniz

*Karanlık Oda

*Apartman Boşluğu

*Boş Zaman

*Rüya Günlüğü

*Romantik Korku

*Bir Yaz Gecesi Kabusu

GÖKTUĞ CANBABA

Göktuğ Canbaba, 1981 yılında Ankara’da doğdu. 2006 yılında Anadolu Üniversitesi Basın-Yayın Bölümü’nden mezun oldu. Lisans öğrenimini “Şarap ve İnsan” adlı belgesel fotoğraf projesiyle tamamladı. Uzakdoğu’da uzun soluklu birçok seyahate çıkıp kişisel fotoğraf projeleri üzerine çalıştı. İlk romanı olan "Ozanın Şarkısı" 2007’de yayımlandı.

"Tılsım-ı Kudret" 2010’da, "İşeyen Atmaca" 2013’te, "Ayyaş Buda" 2016’da raflardaki yerini aldı. Öykü Gazetesi, OT, Dünyanın Öyküsü, Vagon, Yabani gibi dergilerde öyküleri yayımlandı.

Aynı zamanda çocuklara da yazan Göktuğ Canbaba’nın "Fener Balığının Kayıp Işığı", "Valizdeki Kedi", "Arayış Ormanı" adındaki eserlerinin de aralarında bulunduğu Doğan Egmont’tan çıkan yirmi çocuk kitabı var.

MURAT BAŞEKİM

1975 Ankara doğumlu. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.

Kitapları

* DG (İletişim Yayınları),

* İskit (Hyperion Yayıncılık),

* Hayal Et Hikayeleri (İletişim Yayınları),

* Demir Dövme Öyküleri (İletişim Yayınları),

* Karanlık Çağ (Olasılık Kitap),

* Sefer (İthaki Yayınları).

Ayrıca Al da At Dercesine (İletişim Yayınları), Dünyalılar (İletişim Yayınları), Aşkın Karanlık Yüzü (İthaki Yayınları) gibi derlemelerde yer aldı. "İskit" ile 2015 GİO En İyi Roman Ödülü’nü kazandı.  

ALPER KAYA

1990 yılında Ankara’da doğdu. Orada hiç yaşamadığı hâlde, Ankara’yı çok sevdi. BirGün ve soL’da spor yazıları yazdı. Halen Evrensel’de maç yazısı olmayan futbol yazıları yazmaktadır. 2010 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden “Yılın Spor Köşe Yazısı Övgü Ödülü”ne layık görüldü.

Yayımlanan romanlarının yanı sıra kolektif kitaplarda da yer alan ve çeşitli derlemeler gerçekleştiren yazar, kendisi gibi yazar olan eşi Gizem Şimşek Kaya ve beş kedileri ile birlikte İstanbul’da yaşamaktadır.

MURAT S. DURAL

Murat S. Dural, 1973 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Hattat İsmail Hakkı İlkokulunda ve Halide Edip Adıvar Lisesinde okumuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümünü kazanarak lisans ve yüksek lisansını aynı bölümde tamamladı. İki yıl kadar Bergama Müzesinde görev aldı.

Murat S. Dural, 2007 yılında askerlik görevi sırasında yaşamış olduğu uykusuzluk sorunundan dolayı ayaklarını "bilateral chopart" seviyede kaybetti. 2006 yılında Stadyumlardaki Engelli Alanlarının İyileştirilmesi ve Büyük Kulüplerde Bedensel Engelli Branşlarının Arttırılması yönünde çalışmalar yaptı.

 

Murat S. Dural, 2015 yılında Genç Profesyoneller Beşiktaş Platformu tarafından "Yıkılmayan Adam" ödülüne değer görüldü. 2004 yılından bu yana özel bir şirkette çalışıyor. 2014 yılında Fantastik ve Bilim Kurgu Sanatları Derneğine üye oldu. 2016'da İthaki Yayınlarından Yankı Enki editörlüğünde ilk öykü kitabı olan "Kibrit Ev" yayımlandı.

ÖZLEM ERTAN
Çocukluk ve ilk gençlik yılları, memleketi İzmir’de geçti. 2005 senesinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünden mezun oldu ve İstanbul’a yerleşti. 2007’de Agos’ta başladığı gazetecilik hayatına Taraf gazetesinde devam etti. 2010-2016 arasında “Operatik” ve “Hayalhane” adlı köşelerinde opera ve klasik müzik başta olmak üzere kültür-sanat yazıları kaleme alan Ertan, şu an Andante ve Paros dergileri ile sanatindibi.com sitesinde kültür-sanat gazeteciliğine devam ediyor.


İlkokul yıllarından beri okumayı ve yazmayı hayatının ayrılmaz bir parçası olarak gören Özlem Ertan’ın öyküleri, aralarında K, Gölge, Yabani ve Lemur’un da olduğu çeşitli dergilerde yayımlandı. Olympos Öyküleri ve Aşkın Karanlık Yüzü adlı öykü derlemelerinde de yer alan yazarın ilk romanı "Âşık Kadınlar Denizhanesi" ise 2015’in Ocak ayında yayımlandı. İstanbul Boğazı’nda geçen, toplumsal gerçeklerden beslenen roman, fantastik kurgusuyla dikkat çekti. Ertan, FABİSAD (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) üyesi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon