Zenginler için kriz bitti, yoksullar için yeni başlıyor
ABD’deki Brown Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, ülkede koronavirüs salgını sırasında yaşanan resesyonun zenginler için büyük ölçüde sona erdiğini gösteriyor.
Washington Post’un haberine göre Harvard ve Brown üniversitelerinin yanı sıra Bill & Melinda Gates Vakfı’nın da desteklediği araştırmaya öncülük eden Friedman, “Bu resesyon yüksek gelir sahibi çalışanlar için neredeyse bitti ancak düşük gelirli işçiler daha yolun yarısında" ifadesini kullanıyor.
Yapılan araştırma, saat başı 14 dolar (yaklaşık 103 TL) kazanan işçiler için istihdam seviyesinin pandemi öncesine kıyasla yüzde 20, 14-20 dolar arası kazananlar için de yüzde 16 daha az olduğunu, en yüksek seviyede maaş alan kesim içinse istihdam alanının tamamen eskiye döndüğünü gösteriyor.
Ulusal Emlakçılar Birliği de konut değerlerinin en yüksek seviyeye çıkmasıyla birlikte zengin Amerikalıların servetlerini yeniden toparladığı, hatta bazı durumlarda artırdığını kaydediyor.
K ŞEKLİ İYİLEŞME
Zenginler ve yoksullar için yapılan tahminlerde makasın gitgide açılması nedeniyle bu süreci “K” şeklinde iyileşme olarak nitelendiren bazı ekonomistler ise Washington’daki yönetimin siyasi hatalarının sorunları daha da şiddetlendirdiğini söylüyor.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Kongre’nin yeni bir kurtarma paketini henüz onaylamadığı belirtilirken, küçük işletmeleri hayatta tutmak ve 28 milyondan fazla işsiz insana destek sunmak için ilk olarak mart ayında kabul edilen federal teşviklerin önemli kısmının süresinin dolmak üzere olduğu ifade ediliyor.
Diğer taraftan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yöneticileri, ekonomideki hasarın kalıcı hale gelmemesi için Kongre’yi derhal harekete geçmeye çağırıyor.
Washington Post’a konuşan eski Fed Başkanı Janet Yellen, “Borsa, ekonomi değildir. Ekonomi, üretim ve istihdam demektir. Ekonominin her sektöründe fiili olarak zararlar yaşanıyor” diyor.
“Bu pandemi sıkıntılara ve kayıplara yol açıyor” diyen Yellen, “Bireyler ve işletmeler bu süreci yardım almadan atlatamayacak. Bunu ancak federal hükümet yapabilir” diye ekliyor.
Bu arada pandeminin ve ekonomik krizin ülkede en çok siyahi ve Hispanik semtleri vurduğu, birçoklarının gelir seviyesinin zaten salgın öncesinde düşük olduğu, ülkede koronavirüsün yol açtığı riskin hâlâ çok yüksek seviye olması nedeniyle bu kesimden insanların işlerine dönüş sürecinin de diğer gruplara kıyasla daha yavaş olduğu belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yıkımda son perde
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- AKP'li Güler'den Ufuk Uras'a yanıt
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Ölü ve yaralı var!