'Yükselen piyasaların performansı iyi'
IMF Başkanı Christine Lagarde, "Öndeki yol taşlı olabilir ancak, şu anda harekete geçtiğimiz taktirde, ileriye doğru bir yol var. Her ülkenin kendini rolünü oynamasıyla, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi başarmak için gerekli eylemleri tanımlayabiliriz" dedi.
IMF Başkanı Christine Lagarde, Londra'daki Chatham House Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde "Küresel Ekonomideki Zorluklar" başlıklı toplantının açılışında konuştu. Ülkelerin ekonomilerini toparlanmanın bu yeni aşaması içinde cesur bir şekilde yönetmeleri gerektiğini belirten Lagarde, "Dünya, ekonomik görünümün kötüleşmesi ve bankalarla ülke mali-finansal yapıları konusunda artan endişeler karşısında, toplu bir şekilde bir güven krizine uğradı. Tüm bunlar, ekonomi politikaları için imkanların krizin ilk patlak verdiği döneme göre önemli ölçüde daraldığı bir zamana denk geliyor. Ama politika seçenekleri daha az olsa bile, toparlanmaya giden bir yol var" dedi.
Küresel ekonomi için zorluklar
Christine Lagarde, küresel ekonomik etkinliğin yavaşlaması ve aşağı yönlü risklerin artmasını temel ekonomik zorluklar olarak sıraladı. Başlıca gelişmiş ekonomilerde talebin kamudan özel alana henüz geçiş yapmadığını belirten Lagarde, "Temel sorun zayıf büyüme ve hükümetlerin zayıf bilançoları, finansal kurumlar ve hanehalkları. Bunların hepsi birbirini besliyor. Şayet büyüme ivme kaybetmeye devam ederse, bilanço sorunları kötüleşecek, mali sürdürülebilirlik tehdit altına girecek ve toparlanmayı selamete ulaştıracak politikalar için ortam kaybolacak" dedi.
Yükselen piyasaların durumu
Lagarde yükselen piyasalar hakkında şunları söyledi: "Yükselen ekonomilerde performans önemli ölçüde daha iyi. Ancak kimi ülkelerde, büyüme çok hızlı olabilir ve aşırı ısınma risklerini sınırlamaya yönelik politikalara ihtiyaç duyulabilir. Bir başka konu başlıca fazla veren ekonomilerin birçoğuyla ilgili. Buralarda dış talepten iç talebe küçük bir geçiş var. Bu ekonomilerde önemli para birimi değerlemeleri ve yapısal reformlar güçlü, istikrarlı ve sürdürülebilir bir küresel büyümeye destek verebilir."
Güllük gülistanlık bir tablo çizmedi
"Güllük gülistanlık" bir tablo çizmediğini, elde kullanılacak az araç kalmasına karşın politika yapanların toparlanmayı desteklemek için hala seçenekleri bulunduğunu belirten Lagarde, "Politika üretenler için önemli olan, bugünün zorluklarıyla baş etmede inançlı ve ısrarlı bir şekilde hareket etmek, çevik olmaktır" dedi.
Lagarde'ın konuşmasında verdiği bazı mesajlar şöyle:
-Gelişmiş ülkelerde mali sürdürülebilirlik, güvenilir konsolidasyon planlarıyla restore edilmeli. Ancak hızlı konsolidasyonun toparlanmayı yaralayacağının ve istihdam beklentilerini kötüleştireceğinin farkındayız.
-ABD: Son ekonomik performansı hayal kırıcı ve büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler arttı. İstenen mali düzenlemeleri güvence altına almak için ihtiyaç duyulan politikalar üzerinde ve aynı zamanda sürdürülebilir ekonomik büyümeye yönelik uzlaşmanın beklenenden zor olduğu kanıtlandı.
-Başkan Obama'nın kısa vadeli istihdam yaratma ve büyümeyi desteklemeye odaklanan son açıklamalarını memnuniyetle karşıladık.
-Avro bölgesi: Politika üretenler toparlanma karşısında, iki büyük ve bağlantılı zorlukla karşı karşıya: Ülke riskleri ve bankacılık riskleri. İkisi birden çözülmeli. Ülke risklerine hitap etmek üzere Avro bölgesindeki birçok ülke daha fazla mali eyleme ve ülke finansmanının sağlanabilmesi konusunda daha fazla açıklığa ihtiyacı var. Birçok ekonomide kamu finansmanının uzun vadeli sürdürülebilirliği için mali düzenlemeler kritik önemde. Finansman anlamında ise Avro bölgesi liderlerinin 21 Temmuz'daki çığır açan anlaşmalarını mümkün olduğu kadar kısa zamanda uygulamaları temeldir.
Yükselen riskler ve belirsizlikler -ve piyasaları ikna etme ihtiyacı- karşısında kimi bankalar ek sermayeye ihtiyaç duyuyor. Ekonomik zayıflamanın daha da yayılmasında riskleri küçümsememeliyiz.
'Taşlı ama yine de toparlanmaya giden bir yol var'
Lagarde konuşmasının sonuç bölümünde ise Marsilya'da yapılacak G7 zirvesinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da karşılaşılan zorluklara odaklanılacağını belirtti. Bölgenin tarihi bir dönüşüm deneyimi yaşadığını, bu dönüşümün önemli ekonomik ve finansal sonuçları olacağını kaydeden Lagarde şöyle dedi: "Açıkçası ülkeler, daha güçlü ve daha açık ekonomiler inşa etme yolunda kendi haritalarını kendileri çizmeli. Ancak uluslararası camiada da güçlü ortaklara sahip olmalılar, IMF dahil. Daha geniş olarak IMF bugün karşılaştığımız zorluklarla başa çıkmak için en iyi politikaların arayışında üyelerini desteklemeye devam edecektir. İster gelişmiş, ister yükselen ya da gelişmekte olan ekonomiler olsun... Önümüzdeki yol taşlı olabilir ancak, şu anda harekete geçtiğimiz taktirde bir şekilde ileriye doğru bir yol var. Her ülkenin kendini oynamasıyla, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi başarmak için gerekli olan hareketleri tanımlayabiliriz."
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Dava ertelendi
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- MHP'den Özel'in sokak çağrısına 'uyarı'
- 'AZAL uçağı düşürüldü' dediler... Kimi işaret ettiler?
- 'Lösemiyle mücadele ediyor... Yaşama şansı yüzde 50'
- Muğla'da peş peşe deprem!
- En yüksek mevduat faizini hangi banka veriyor?