Yasak THY’nin havasını bozacak

Yolcu sayısı yüzde 10’dan fazla düşen, reklama 100 milyon dolarlar harcayıp 2016’da kârdan zarara geçen THY’nin ‘hava’ koşullarını, elektronik cihaz yasağı kötüleştirecek.

Yasak THY’nin havasını bozacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.03.2017 - 18:53

ABD ve İngiltere’nin aralarına Türkiye’nin de dahil olduğu bazı ülkelerden yapılan direkt uçuşlarda, kabin içine elektronik cihaz alınmasını yasaklaması kararı güvenlik kaygılarıyla mı? Yoksa ticari sebeplerle mi alındı? “Dünya, Türkiye’nin havayollarını kıskanıyor mu?” tartışmasında veriler, tam tersini söylüyor. 2016’da THY’nin toplam gelirleri yüzde 7 düştü. 2015’te 1 milyar dolar kâr elde eden şirket, 2016’da 77 milyon dolar zarar yazdı. 2017’nin ilk 2 ayında yolcu sayısı iç hatlarda yüzde 5.4, dış hatlarda ise yüzde 14.3 geriledi. Lionel Messi, Kobe Bryant ve Morgan Freeman gibi dünyaca ünlü isimlerle yapılan reklamlar için yapılan harcamalar yüzde 5 artışla 214 milyon dolara çıktı. Tüm bu pazarlama çalışmaları ise artan güvenlik endişelerinin gölgesinde kaldı. THY’nin geçen yılki yolcu gelirleri yüzde 8’den fazla geriledi.

Rakipleri kârda

Yasak kararı sadece THY’yi de ilgilendirmiyor. Örneğin British Airways bugün İstanbul-Londra seferlerinde yasağı uygulamaya başladı. ABD için ise özel bir durum söz konusu. Çünkü şu an itibarıyla ABD’ye İstanbul’dan direkt uçan tek şirket THY. Aynı durum Dubai’den ABD’ye yapılan seferlerde Emirates ve Doha’dan ABD’ye yapılan seferlerde Katar (Qatar) Havayolları için de geçerli. Dolayısıyla elektronik cihazını yanına almaktan vazgeçmek istemeyen, bu ülkelerde aktarmalı gitmeyi göze almak durumunda. Ancak THY’nin durumu bu rakipleri gibi yatırımcıları kıskandıracak cinsten pek de değil. Emirates’in net kârını yüzde 50, Qatar’ın tam yüzde 334 arttığı geçen mali yılda, THY kârdan zarara geçti. Analistler, yasağın en çok Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin havayolları şirketlerini etkileyeceğini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler