Ulaştırma bütçesi şirketlere
AKP’nin otoyollardan havaalanlarına, şehir hastanelerinden köprülere kadar birçok alana yaydığı, kamuoyunda şirketlere verilen devlet garantileriyle gündeme gelen kamu özel işbirliği (KÖİ) yatırımlarının faturası ortaya çıktı.
AKP’nin iktidarda olduğu 2003 yılından bu yana gerçekleştirilen KÖİ yatırımlarının sadece ulaştırma ve haberleşme alanındaki toplam tutarı 130.9 milyar liraya ulaştı. Muhalefet partilerinin “yandaş firmalara kaynak aktarılıyor” eleştirisinde bulundukları KÖİ yatırımlarının yüzde 27’si devam ediyor. Bu arada Hükümet gelecek yıl adil kullanım kotası uygulamasını da kaldırma kararı aldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Bütçeden dikkat çeken veriler şöyle:
AKP karayollarına çalıştı: AKP döneminde 515.5 milyar liralık ulaştırma ve haberleşme yatırımı gerçekleştirildi. Bunun 319 milyar lirası (yüzde 62) karayollarına, 93.2 milyar lirası demiryollarına (yüzde 18), 52.5 milyar lirası da (yüzde 10) havayollarına yapıldı. En az yatırım ise 5.9 milyar lira ile (yüzde 1) denizyollarına gerçekleştirildi.
KÖİ yatırımları: Şirketlere verilen devlet garantileriyle gündeme gelen KÖİ yatırımlarının ulaştırma ve haberleşmedeki toplam büyüklüğü 130.9 milyar liraya ulaştı. Bu sektördeki KÖİ yatırımlarından tamamlananların büyüklüğü 95 milyar lira (yüzde 73). Devam eden yatırımların tutarı ise 35.9 milyar lira (yüzde 27).
Projeler beklemede: Bakanlığın yatırım durumuna bakıldığında projelerin büyük bir bölümünün beklemede olduğu görülüyor. Bakanlığın toplam proje sayısı 3 bin 477. Toplam proje tutarı 389.8 milyar lira. Gerçekleşen projelerin tutarı ise 178.8 milyar lira. Kalan projelerin tutarı da 211 milyar lira.
Özelleştirmeye devam: Demiryolu politikalarında, “sektörün serbestleştirilmesi uygulamalarının hayata geçirileceği” belirtilerek, özelleştirmeye devam edileceği mesajı verildi. Bu arada havayollarında da KÖİ uygulamalarına devam edilecek.
İstanbul Havalimanı: Bütçede 29 Ekim’de birinci etabı açılan, son olarak işçilerin eylemleriyle gündeme gelen İstanbul Havalimanı ile ilgili bilgiler de yer aldı. Buna göre havalimanının toplam yatırım tutarı 10.2 milyar Avro, beklenen kira geliri ise 22.1 milyar Avro.
Yakıt desteği: 2004 ile 1 Ekim 2018 arasında denizyollarında 6.8 milyar lira (4.8 milyon ton) ÖTV’siz yakıt desteği verildi. En fazla destek yüzde 46 ile yolcu gemileri ve feribotlara en az destek ise yüzde 1 ile ticari yatlara oldu.
AKK kalkıyor: Adil kullanım kotası uygulaması 2019’da kaldırılacak. Öte yandan e-devlet kapısını kullananların sayısı 40.53 milyona ulaştı. e-devlette en çok kullanılan hizmetler de şöyle: 4A Hizmet Dökümü: 204.9 milyon, mahkeme dava dosyası sorgulama: 124.8 milyon, vergi borcu sorgulama: 100.6 milyon. Alt-üst soy bilgisi sorgulama: 32.6 milyon, imar barışı kaydı sorgulama: 23.7 milyon, veraset ilamı sorgulama 3.2 milyon.
‘Risk 378 milyar’
CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü, Ankara milletvekili Bülent Kuşoğlu, sadece Karayolları’yla ilgili KÖİ çerçevesinde riskin 378 milyar lira olduğuna dikkat çekti. Görüşmeler sırasında söz alan Kuşoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a, “Yatırımın tamamlanması riskin bittiği anlamına gelmiyor. Şu anda önemli ölçüde ödemelerimiz söz konusu biliyorsunuz. Yani bu 131 milyar liralık yatırımı yapabilmek için devlet bir taraftan da faiz alıyor, borçlanıyor, faiz ödüyor. Bunları da hesaba katmanız lazım. 378 milyar sadece karayolları yatırımlarıyla ilgili bir risk taşıyor bu ülke” dedi
En Çok Okunan Haberler
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Tarihi geçmiş ürün satan zincir market şubesine mühür
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Kayserispor'dan Fenerbahçe açıklaması!