Turizme bomba iptaller gelebilir
Turizm’de Rusya endişesine, Suruç saldırısı ile tırmanan şiddet olayları eklendi. Sektörde belirsiz süreç başlarken rezervasyon iptalleri gündemde
Küresel ölçekte artan terör olaylarının dünya çapında turizm hareketliliğini olumsuz etkilemesi, Türkiye’de 7 Haziran seçim süreci ve ardından siyasi belirsizlik ortamı, Rusya nedeniyle ortaya çıkan krizin nitelik değiştirmesine neden oldu. Ortalama 500 personelle çalışan oteller de personel çıkardı. Sadece haziranda Antalya’da sektörün oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelirde yüzde 16.8 düşüş yaşandı ve oda başı gelir 64.8 Avro oldu.
Özellikle IŞİD tehdidi nedeniyle son yıllarda kültür turlarının merkezi olan Doğu ve Güneydoğu illerinde dramatik düşüşler oldu.
Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Mete Akcan, sınır illerinde IŞİD tehdidi nedeniyle turist sayısında büyük kayıplar yaşandığını belirterek, “Bölgedeki sanayi illerinde iş nedeniyle birçok yabancı iş insanı geliyordu. Şimdi işler durduğu için bunlar da gelmiyor” dedi. Eylül ve ekim aylarında bölgede fuarlar ve kongreler olduğunu şu anda herhangi bir iptal olmadığını anlatan Akcan, şiddetin tarmanmasıyla bunların iptal olup olmayacağıyla ilgili de “İnşallah olmaz” dedi.
Öngörülemez süreç
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Suruç saldırısı, ardından PKK ve IŞİD hedeflerine yönelik Türkiye’nin hava operasyonları ışığında turizm sektörü açısından öngörülemez bir sürecin başladığını belirterek, “Şu ana kadar rezervasyon iptali olmadı. Şiddetin tırmanması halinde iptaller gündeme gelebilir” dedi.
Olumsuz haber yok
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise Türkiye’de ve sınırda yaşanan şiddet olaylarının dünyada yer alış biçiminin önemli olduğunu, şu anda dünya basınında Suruç saldırısı dışında Türkiye turizmini olumsuz etkileyecek çok önemli haberlere rastlamadıklarını ifade etti. Hacısüleyman, şu ana kadar rezervasyon iptali olmadığını ancak ne olacağıyla ilgili öngörüde bulunmak için de erken olduğunu dile getirdi.
İşimiz zor Antalya Rehberler Odası Başkanı Hasan Uysal, Suruç’taki patlamanın ardından turistlerde güvenlik endişesinin ortaya çıktığını söyledi. Bu tedirginliği aynı zamanda tur operatörlerinin de Türkiye’ye turist gönderip göndermeme konusunda yaşadığını belirten Uysal, “Turist kafileleri kendi içinde terörü konuşuyor. Saldırılar devam edecek olursa işimiz çok zor olacak” dedi. |
Rus turistte yüzde 25 daralma
Türkiye’nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektöründe yılın ilk yarısında yabancı ziyaretçi sayısı IŞİD ve Rusya-Ukrayna sorunları başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle yüzde 2.25 düşüşle 14.89 milyon kişi oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı haziranda yüzde 4.89 düşüşle 4.12 milyon kişi oldu. Rusya’dan gelen turist sayısında yılın ilk altı ayında yüzde 25’e yakın düşüş yaşanırken; hazirandaki düşüş ise yüzde 19 oldu.
Rusya’dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yıl ilk altı ayda 2 milyona yaklaşırken, bu yıl aynı dönemde 1.45 milyona geriledi. Ukrayna’dan gelen yabancı ziyaretçi ise yılın ilk yarısında yüzde 5 düşüş gösterdi. Verilere göre, Fransa’dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı ilk yarıda yüzde 22.3 gerilerken, İtalya’daki düşüş yüzde 19.5 oldu. Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya yüzde 14.16 paya denk gelen 2.11 milyon kişi ile birinci sırada yer aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Yıkımda son perde
- Kolayca manipüle olan burçlar hangileridir?
- Dünya çapındaki sıralama: Türkiye'den 4 üniversite
- AKP'li Güler'den Ufuk Uras'a yanıt