Tansiyon yükseliyor... Rusya ile ilişkiler de zorda: Hem Afrin kilit hem İdlib

Uzmanlara göre İdlib konusunda Astana Süreci’nde Rusya, Türkiye ve İran’ın sağladığı uzlaşma da fiilen durdu. Türkiye’nin İdlib bölgesinde 12 askeri gözlem noktası oluşturması konusunda anlaşılmasına karşın sayı 3’te kaldı. Türkiye’nin, İdlib’de kuzeye doğru ilerleyen Suriye ordusu ve destekçileriyle karşı karşıya kalmak istemediği belirtiliyor.

Tansiyon yükseliyor... Rusya ile ilişkiler de zorda: Hem Afrin kilit hem İdlib
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.01.2018 - 21:27

Türkiye’nin YPG nedeniyle ABD ile, Esad rejiminin İdlib’de kuzeye ilerlemesi nedeniyle de Rusya ile ilişkileri zorda. Suriye sınırında askeri gerilim artıyor.

Türkiye’nin İdlib, Afrin ve Fırat’ın doğusundaki gelişmelerden etkilenmesine ilişkin askeri kulislerde şu değerlendirme yapılıyor: “Erdoğan’ın, tercihini açıkça ABD’den yana yaptığını söylemesine karşın bir karşılık gelmiyor. Türkiye bir yandan Fırat’ın doğusundaki gelişmelerle uğraşırken diğer yandan da Afrin’deki YPG varlığına tahammül etmekte zorlanıyor. ABD’nin YPG’yi sürekli silahlandırması ve eğitmesi nedeniyle kendini baskı altında hisseden Türkiye, Afrin’e yönelik askeri harekât seçeneğine her geçen gün kendini daha ‘yakın’ hissediyor.”

İdlib’de Esad çıkmazı

Diğer yandan İdlib konusunda Astana Süreci’nde Rusya, Türkiye ve İran’ın sağladığı uzlaşmanın da fiilen durduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye’nin İdlib bölgesinde 12 askeri gözlem noktası oluşturması konusunda anlaşılmasına karşın sayının henüz 3’te kaldığı ve yenilerinin oluşturulma çalışmasının yapılmadığı bilgileri geliyor. Esad rejiminin “terörist grupların saldırısı” gerekçesiyle İdlib bölgesinde kuzeye doğru ilerlemesinin yeni gözlem noktası oluşturulması konusundaki en önemli engel olduğu vurgulanıyor. Türkiye, kuzeye ilerleyen rejim güçleri ve destekçileriyle karşı karşıya kalmak istemiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler