Tahrir Meydanı'nda süresiz oturma eylemi

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yetkilerini büyük ölçüde genişleten anayasal düzenlemelere yönelik tepkiler devam ederken, Tahrir Meydanı'nda kararı protesto eden gruplar süresiz oturma eylemi başlattıklarını açıkladı.

Tahrir Meydanı'nda süresiz oturma eylemi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.11.2012 - 07:26

Muhalif parti ve devrim yanlısı örgüt temsilcileri, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, ülke genelinde protestolara yol açan kararlarını geri alana kadar oturma eylemine devam edeceklerini belirtti. ''Devrim Meydan'a geri döndü'' sloganları atan göstericiler, protestoların odağındaki Tahrir Meydanı'nın birçok noktasına da çadırlar kurdu.

Tahrir Meydanı'ndaki gösteriye katılan Düstur Partisi üyesi Muhammed Hayri, yaptığı açıklamada, ''Bu kez meydandan ayrılmayacağız. Devrimin hedeflerine ulaşmamızın tek teminatı bu'' diye konuştu.

Mursi'nin düzenlemelerine karşı çıkan çeşitli siyasi parti ve akımların çağrısıyla dün Tahrir Meydanı'nda onbinlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlenmiş, benzer protestolar ülke genelinde birçok kentte yapılmıştı.

 

Ülkenin dört bir yanında gösteriler düzenlendi

Mısır'ın birçok kentinde, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemeleri destekleyenlerle muhalifler arasında arasında çatışma çıktı. Kahire, İskenderiye, İsmailiye, Süveyş, Port Said gibi birçok kentte Mursi karşıtı gösteri ve yürüyüşlere sahne oldu.

Mursi'nin düzenlemelerine muhalefet eden çeşitli siyasi parti ve hareketlerin Tahrir Meydanı'nda düzenlediği ''Milyonluk gösteri'' kapsamında akşam saatlerinden itibaren binlerce kişi bir araya geldi. Mısır emniyet güçleri, kamu tesisleri ve polis merkezlerinde, sınır kapılarında, Süveyş kanalı köprüsünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

 

Bankalar kepenk indirdi

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemelerine karşı protestolara sahne olan Tahrir Meydanı çevresindeki bankalar kepenk indirdi.

Banka yetkililerinden alınan bilgiye göre, Tahrir Meydanında ve protestoların yoğunlaştığı Kahire merkezinde şubelerini veya genel merkezlerini herhangi bir saldırıya maruz kalmaması için geçici olarak kapatan bankalar arasında, Banque Mısr, National Societe Generale Bank gibi bankalar yer aldı.

Yetkililer, Egyptian Gulf Bank gibi bazı bankaların da emniyet güçleri ve göstericiler arasında çatışmaların devam etmesi nedeniyle Pazar ve Pazartesi günülerinden itibaren faaliyetlerini durdurduğunu ifade etti. United Bank ve Süveyş Kanalı Banka'sının (CANA) ise Tahrir Meydanı ve çevresinde sürekli gösteriler yaşanması nedeniyle genel merkezlerini tahliye ettiği belirtildi.

Öte yandan bölgedeki ticaret merkezlerinin ve dükkanların da kepenk indirdiği öğrenildi. 2011 yılında gerçekleşen Mısır halk devrimi sırasında BNP Paribas, Principal Bank for Development and Agricultural Credit, Egyptian American Bank gibi bankaların genel merkezlerini gösterilerin yapıldığı bölgelerden taşıdıkları ve bazı bankaların da merkezlerini taşıma konusunda arayış içinde oldukları öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, alacağı kararların yargı yoluna kapalı olması, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla, ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılmasını kapsayan bir anayasal düzenleme yapmıştı. Söz konusu değişiklik sebebiyle ülkedeki protestolar devam ediyor.

 

Tahrir Meydanı yine hareketlendi

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yeni anayasal düzenlemelerini protesto edenlerle güvenlik güçleri arasında 8 gün önce başlayan ve aralıklarla devam eden çatışmaların bugün öğle saatlerinde Kahire'nin Tahrir Meydanı çevresinde yeniden başladığı bildirildi.

Bazı göstericilerin polislerin üzerine taş atması üzerine polislerin de göstericilere göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdiği, polislerle göstericiler arasında çatışma başladığını ifade edildi. Çatışmaların, ABD Büyükelçiliği yakınındaki Simon Bolivar meydanı, başbakanlık, içişleri bakanlığı ve halk meclisine yakın caddeler gibi Tahrir Meydanı çevresinde yoğunlaştığı belirtiliyor.

Bağımsız gençlik grupları, bugün sabah saatlerinde göstericileri yatıştırmayı ve Tahrir Meydanı dışına çıkarmayı başarmış, güvenlik güçleriyle göstericiler birbirlerine karşılıklı itidal çağrısında bulunmuştu.


 

İsmailiye ve Süveyş'te gösteri

Mısır'daki Ulusal Kurtuluş Cephesi, İsmailiye kentinde gösteri düzenledi. Dustur partisi ise gösterilerde yeni yasal düzenlemelere karşı gelmelerinin sebeplerinin açıklayan kitapçık dağıttı. Süveyş kentinde yüzlerce kişi el-Erbein Meydanı'nda toplanarak Anayasa Kurucu Komisyonu ve yeni anayasal düzenlemeleri kınadı. Gösteriye katılan siyasi parti ve hareketler anayasal düzenlemede doğru bulmadıkları kararları açıklayan bir bildiri yayımladı.

Port Said, Hurgada, İskenderiye'de gösteriler

Port Said kentinde Mursi karşıtı yüzlerce kişi kentin ana caddelerinde bir araya gelerek, anayasal düzenlemenin iptalini, Hişam Kandil hükümetinin görevden alınmasını istedi.
Mısır'ın turistik kentlerinden Hurgada'da da siyasi hareketler, avukatlar ve aktivistler Kızıl Deniz mahkemesi önünde gösteri düzenledi. Gösteride ''Anayasal düzenlemeye hayır'' pankartları açıldı.

Ülkenin kuzeyindeki İskenderiye kentinde Müslüman Kardeşler (İhvan) Teşkilatı, el-Kaid İbrahim Meydanı'nda gösteri düzenleyeceğini duyurmasına rağmen hangi siyasi harekete mensup oldukları bilinmeyen bir grup Mursi karşıtı gösterici de meydanda toplandı.

Meydanda Mursi'nin kararlarını destekleyenler ile muhalifler arasında gerilim yaşandı. İhvan, göstericilere eylemlere barışçıl bir şekilde devam etmesi çağrısında bulundu. Olası bir çatışmada yaralanacakların tedavi edilebilmesi için ambulanslar meydanda hazır bekletildi.

 

Tahrir Meydanı'nda çatışmalar yeniden alevlendi

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemelere tepki olarak Tahrir Meydanı'nda başlayan ve 10 gündür devam eden gösteriler bugün sabah saatlerinde yeniden alevlendi.

Tahrir Meydanı çevresindeki Simon Bolivar Meydanı ve Latin Amerika Caddesi'nde yoğunlaşan çatışmalarda, göstericiler güvenlik güçlerine taş atarken, güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz kullandı. Göstericiler, ''Devrim meydana geri döndü, biz geri adım atmayacağız, o atacak'' sloganları attı.

Eyleme katılanlar daha önce, Mursi anayasal düzenlemelerden geri adım atıncaya kadar Tahrir Meydanı'nda oturma eylemi yapacaklarını açıklamıştı. Mursi, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almış ve bu düzenlemelerin yargı denetimine kapalı olduğunu ilan etmişti.

Muhalif güçler, bu kararları 'yeni bir diktatör yaratmanın ön hazırlığı' olarak görüp karşı çıkarken Cumhurbaşkanlığı ve Mursi'nin anayasal düzenlemelerini destekleyenler, bunu devlet kurumlarını korumak üzere alınmış devrimci kararlar olarak yorumlamıştı.


Tanta, Zekazik kentlerindeki eylemler

Mısır'ın Nil Deltası'ndaki Tanta kentinde de Mursi'yi protesto eden birçok kişi sokaklara çıkarak, yeni anayasal düzenlemeyi kınadı. Tanta kentindeki Hürriyet ve Adalet Partisi'nin merkezi önünde toplanan göstericiler HAP'ın ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın pankartlarını yaktı. HAP ve İhvan üyeleri herhangi bir saldırıya karşı merkezin etrafına adeta etten duvar oluşturdu. HAP merkezi yakınlarındaki eş-Şüheda Meydanı'nda da yaklaşık bin kişi Mursi'nin kararlarını kınamak için toplandı.

Zekazik kentinde valilik binası önünde hangi siyasi gruba mensup oldukları bilinmeyen bir grup Mursi'nin son kararlarını protesto etti. İhvan karşıtı ve Anayasa Kurucu Komisyonu'nun feshedilmesine yönelik isteklerini dile getiren göstericiler, sık sık, ''Halk komisyonun düşmesini istiyor'' sloganları attı.

Öte yandan, İhvan mensupları geçen Cuma günü düzenlenen saldırıların tekrarlanması ihtimaline karşı merkezlerini korumak için sokaklardaydı. Mısır'ın güneyindeki Asyut kentinde ise Mursi karşıtı liberal üniversite öğrencileri ile İhvan mensubu öğrenciler arasında çatışma çıktı. Çatışmada iki taraftan da birçok kişi yaralandı.

 

Port Said kentinde meydana gelen çatışmalarda 74 kişi yaralandı

Mısır'ın Port Said kentinde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ve karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda 74 kişi yaralandı. Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yetkilerini büyük ölçüde genişleten anayasal düzenlemelere yönelik tepkiler çerçevesinde Port Said kentinde düzenlenen gösteride, Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çatışma meydana geldi. Çatışmalarda aralarında 15 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 74 kişinin yaralandığı belirtildi. Görgü tanıkları, her iki grup arasında taşlı ve sopalı saldırılar yaşandığını ifade etti.

Mursi, alacağı kararların yargı yoluna kapalı olması, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla, ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılmasını kapsayan bir anayasal düzenleme yapmıştı. Söz konusu değişiklik sebebiyle ülkedeki protestolar devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler