Torbaya ‘kıyak’ serpiştirdiler!
Kamuoyu baskısı nedeniyle milletvekilleriyle ilgili bağımsız bir yasa çıkaramayan AKP, istediği düzenlemeleri yasa tasarılarının içine serpiştirerek yaşama geçiriyor.
AKP başta olmak üzere TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler, yıllardır çeşitli yasalarda düzenlenen milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili bağımsız bir yasa çıkarmak istiyor. Bunun için önceki yasama dönemlerinde siyasi partilerin üzerinde uzlaştıkları yasa önerileri verildi. Ancak bu yasa önerileri ‘kıyak’ eleştirileri nedeniyle bazı partilerin desteğini çekmesi nedeniyle kadük kaldı. Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in imzasıyla Şubat 2015 tarihinde ‘TBMM üyeliği ve siyasi etik yasa önerisi’ TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tüm partilerin desteğiyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen, ancak genel kurul gündemine getirilemeyen yasa önerisinde, milletvekillerinin maaşlarında herhangi bir artış öngörülmemesine karşın sosyal haklarıyla ilgili önemli düzenlemeler önerildi. Bunların arasında mevcut milletvekillerinin yararlanabildiği diplomatik (kırmızı) pasaportun eski vekillere verilmesi, eski ve mevcut milletvekillerinin tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerinden o kurumların en üst düzey yöneticisi gibi yararlanma hakkı da yer alıyordu. Öneride ayrıca, milletvekillerinin yaşamlarını yitirmeleri durumunda yakınlarına verilecek ölüm yardımından protokoldeki yerlerine kadar pek çok düzenleme dikkat çekiyordu. Ancak bu yasa önerisi de kamuoyu baskısı ve tepki yaratabileceği kaygısıyla genel kurul gündemine getirilememiş ve kadük kalmıştı.
Sadece HDP karşı çıktı
AKP yönetimi, şimdi söz konusu yasa önerisinde yer alan düzenlemeleri TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen yasa tasarılarına serpiştirme uygulamasına geçti. Muhalefet partilerinin de itiraz etmemesi nedeniyle genel kurulda hiç görüşülmeden bu düzenlemeler yaşama geçiriliyor. Bu düzenlemelerden ilki vekillere ömür boyu diplomatik pasaport verilmesi oldu. İki hafta önce teşviklerle ilgili torba yasaya eklenen maddeyle mevcut milletvekillerine verilen diplomatik pasaport hakkı eski vekillere de tanındı. Muhalefet partilerinin itiraz etmemesi nedeniyle hiç görüşülmeden bu madde kabul edildi. İkinci düzenleme ise Katma Değer Vergisi (KDV) ile ilgili yasa tasarısına eklenen madde oldu. AKP, MHP ve CHP grup başkanvekillerinin de imza verdiği önergeyle, “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve bu üyeliği sona erenler ile dışarıdan atanan bakanlar kamu kurum ve kuruluşlarının tüm sosyal tesis ve imkânlarından, bu tesislerin kullanımına ilişkin ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenmiş en uygun esas ve usuller dahilinde yararlanırlar” hükmü getirildi. Eklenen maddeye yalnızca HDP karşı çıktı.
TBMM Başkanlık Divanı da geçen aylarda yönetmelik değişikliği yaparak sayıları 13 bini geçen milletvekili, eski milletvekili ile aile fertlerinin alt ve üst çene için toplam 8 olan implant hakkını alt ve üst çenede 6’şar olmak üzere 12’ye çıkardı. Meclis bütçesinden karşılanacak implant gideri için gövde ve başlıktan oluşan implant malzemesi için 1000 lira ödenecek.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Bahçeli'ye kendi partisinden bile destek yok!
- RTÜK'ten programa inceleme!
- İşte CHP’nin yol haritası
- İstanbul Barosu'ndan olağanüstü kurultay kararı
- Menzil cemaatinde kriz sürüyor
- İktidar hesaplaşmasına yolsuzluk bahanesi
- AKP'den Özel'e 'kanun teklifi' tepkisi