‘Rıza aranmadan’ tıbbi müdahale
AKP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu 95 maddelik yeni yasa teklifinde, Türk Medeni Yasası’nın 436. maddesinde (TMK) önemli bir değişiklik yapılması hedefleniyor.
Mevcut TMK’de, “akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalığı” olanlar hakkında ancak “resmi sağlık kurulu raporu alındıktan sonra” koruma amacıyla “özgürlük kısıtlaması” yoluna gidilebilirken, teklifle bu durumun şartları değiştiriliyor. Buna göre, “akıl sağlığı, alkol, uyuşturucu madde bağımlılığı ile toplum için tehlike oluşturan kişiler” ile ilgili “sağlık kurulu raporu” tanzimi için de “gerektiğinde koruma amacıyla” kısıtlama hükümleri uygulanabilecek.
Teklif, bu kişilerin eğitim ve ıslah için 20 gün süreyle “elverişli kuruma yerleştirmelerinin” de önünü açıyor. Bu süre içinde de “gerek görülmesi” halinde, tıbbi müdahale yapılabilecek ve kişilerin vücudundan “kan ve benzeri biyolojik örneklerle kıl, tükürük, tırnak örneği” alınabilecek. Aynı kişiler hakkında “alınan kararların icrası” için de teklifte “kişi hakkında zor kullanılabilmesinin” önü açılıyor. Düzenlemenin, anayasanın 17. maddesindeki “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz” hükmüne “aykırı olabileceği” tartışılıyor. Eğer söz konusu kişinin “rızası aranamıyorsa”, bu duruma “hakim kararının gerektiğine” dikkat çekiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e sert sözler
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- Fidan ve Colani yeni dönemi açıkladı
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Mis kokulu portakallı kurabiye tarifi