Reşat Petek ve Fuat Oktay'ın yollarını kesiştiren ilginç "tesadüf"
Darbe Komisyonu Başkanlığı sırasında sert eleştiriler alan eski AKP milletvekili Reşat Petek, Yimpaş yönetimini bıraktığı gün yerine bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Fuat Oktay gelmiş.
Cumhuriyet, kanlı darbe girişimi 15 Temmuz’un ardından Meclis Darbe Araştırma Komisyonu Başkanlığı’na getirilen ve sert eleştiriler alan dönemin AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek ile yeni sistemin ilk kabinesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı görevine getirilen Fuat Oktay ile ilgili çarpıcı bir bilgiye ulaştı. Reşat Petek ile Fuat Oktay 2000’li yılların başında yeşil sermayenin en önemli şirketlerinden YİMPAŞ’ın yönetim kurulunda yer aldı. Petek, 12 Mayıs 2000’den 13 Mayıs 2001 tarihinde kadar Yimpaş İhtiyaç’ın yönetimindeydi. Petek’in yönetimden ayrıldığı gün Yimpaş İhtiyaç’ın yönetimine Fuat Oktay girmiş. Oktay 13 Mayıs 2001’den 1 Ocak 2003 tarihleri arasında yaklaşık bir buçuk yıl Yimpaş İhtiyaç’ın yönetiminde kalmış.
24 Haziran’da AKP’den milletvekili aday listesine giremeyen Petek ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yardımcılığını üstlenen Oktay’ın yolu 2001’de bir günlüğüne kesişiyor. Petek, 2000’li yılların başında bir yıl boyunca Yimpaş’ta yönetimde bulunmuştu. Petek, 13 Mayıs 2001’de Yimpaş’ın yönetimini bıraktığı gün Fuat Oktay Yimpaş’ın yönetimine girmiş. Ve yaklaşık bir buçuk yıl boyunca yönetimde kalmış. Avrupa’da ve Türkiye’de binlerce mağdur yaratan Yimpaş şirketlerine mağdurlar adına davalar açan Dr. Avukat Acun Papakçı, Petek ve Oktay’ın yönetimde bulunduğu yıllar için şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Yimpaş İhtiyaç, Yimpaş adına en fazla para toplanan şirket. 2000-2003 yılları arası Yimpaş ve şirketlerinin para ödemelerini durdurdukları ve deyim yerindeyse dananın kuyruğunun koptuğu yıllar. Bu tarihlerde hem SPK hem de diğer konularda diğer resmi kurumların araştırmaları var. Nasıl oluyorsa bu dönem tüm suç duyuruları takipsizlikle sonuçlanıyor. Açılan davalar da reddediliyor. Bir anlamda bu yıllarda ceza hukuku bu şirketler açısından donuyor.”
Petek’e 18 yıl sonra dava
İşte tüm bu süreçten sonra bir ilginç gelişmede 18 yıl sonra 1 Ağustos 2018 tarihinde Yozgat’ta yaşandı. Papakçı, Yargıtay’ın kararları ışığında “zarardan müteselsilen sorumlu olduğu” gerekçesiyle Reşat Petek’in görev yaptığı dönemde Yimpaş şirketlerine para yatıran bir müvekkili adına alacak davası açtı. Dava Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.
Milyonlar toplandı
Yimpaş mağduruna adına 471 bin 202 TL’lik davayı açan Papakçı 18 yıllık süreci gazetemize şöyle özetledi: “Yimpaş 1990’lı yıllardan 2002 yılına kadar binlerce yatırımcıdan yüksek kâr vaadi ve her istendiği an paraların geri ödeneceği vaadi ile milyonlarca Alman markı tahsil etti. Yatırımcı mağdurlar tarafından Yimpaş aleyhine 2003 yılından itibaren açılan davalar halen devam etmekte. Yimpaş tüm bu süreçte yatırımcılara paralarını geri ödeyeceğini belirtti. Yatırımcıları oyaladığı için Yimpaş’ın zamanaşımı savunması da hakkın kötüye kullanılması olarak kabul edilmekte ve dikkate alınmamaktadır. Bu nedenle Yimpaş’a yatırım yapanlar bugün de dava açabilmektedir. Yimpaş tarafından yürütülen faaliyetin haksız fiil olduğu, şirketlerin gerçek bir yatırım yapılıp hisse senedi satımı gibi gösterildiği, izinsiz halka arz ve bankacılık mevduatına aykırı faaliyet yürütüldüğü ve bunların tümünün haksız fiil olduğu Yargıtay’ın yerleşik görüşü haline gelmiştir. Yargıtay zarardan sadece şirketleri değil, bu şirketlerin tüzel kişilik perdesi arkasına gizlenen yönetim kurulu üyelerini de TTK m. 336 uyarınca müteselsilen sorumlu tutmaktadır. Bugüne kadar Dursun Uyar, Kadir Şöhret, Bayar Demir gibi şirket yöneticileri zarardan sorumlu tutulmuştur.
Savcıydı yönetime girdi
Yimpaş tarafından yürütülen para toplama faaliyetinin yürütüldüğü dönemde ceza gerektiren bu faaliyetleri engellemekle yükümlü olan Yozgat Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek, Cumhuriyet Savcılığı’ndan ayrılıp Yimpaş’ın yönetim kuruluna girmiş ve 1 yılı aşkın süre yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Kendisinin görev yaptığı dönem şirketin en fazla para topladığı ve ödemeleri durdurduğu dönemdir. Tüm bu süreçte Reşat Petek hakkında ceza soruşturmaları yürütülmüştür.
Petek’in 5 Şubat 2003 tarihinde vermiş olduğu ifadesinde Yimpaş A.Ş. yönetim kurulu üyesi olarak yürütülen faaliyetler ayrıntılı olarak anlatılmakta ve bu faaliyetlerin suç olmadığı savunulmaktadır. Oysa ki Yargıtay’ın yerleşik içtihadı ise aksi yöndedir ve tüm bu faaliyetler haksız fiili oluşturmaktadır. Tarafımızca Petek’in de zarardan müteselsilen sorumlu olduğu gerekçesiyle kendisinin görev yaptığı dönemde Yimpaş şirketlerine para yatıran müvekkilimiz adına alacak davası açılmıştır. TTK m. 336 uyarınca diğer yönetim kurulu üyelerinde olduğu gibi Petek hakkında da Yargıtay emsal kararları uyarınca müteselsilen sorumlu olduğuna ilişkin karar verilmesi beklenilmektedir. Bu durumda Yimpaş bu alacak davaları nedeniyle borçlarını ödeyemeyecek duruma gelse bile, mağdurlar açısından alacaklarını tahsil edebilecekleri bir yönetim kurulu üyeleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de Petek’tir. Milletvekili emekli maaşını yüksekli de düşünüldüğünde, müvekkilimizin alacağını herhangi bir sorun olmadan sadece Reşat Petek’ten tahsil etmesinin mümkün olacağını düşünüyoruz.”
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Erdoğan'ın Özer'e mektubu, davetler...
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- 'Bahçeli ile görüşmesini MYK'de anlattı'