Ranta engel kalkıyor!
Mimar ve mühendislerin örgütü olan, rant girişimlerine karşı toplumsal muhalefeti ile bilinen TMMOB’nin kamu denetimindeki varlığı yok ediliyor.
Son düzenlemelerle kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kamudaki danışma ve genel kurullardan, konseylerden birer birer çıkarılıyor. TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “kamu denetiminden uzak, sermaye istemlerine göre şekillenmiş bir rejim tesis edildiğine” dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Devlet Denetleme Kurulu’na kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinde, işçi işveren sendikalarında, vakıflarda, derneklerde denetim sırasında gerekli gördüğünde kişileri görevden uzaklaştırma yetkisi verildi. Bu konuda tartışmalar devam ederken kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından olan TMMOB’nin son düzenlemelerle kamudaki bazı kurullardan çıkarıldığı ortaya çıktı. TMMOB Başkanı Emin Koramaz’ın verdiği bilgiye göre TMMOB, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, Bor Entitüsü Yönetim Kurulu, Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan çıkarıldı. Koramaz, 703 sayılı kararname ile Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’nin yeniden yapılandırıldığını, TMMOB’nin de konseyden çıkarıldığını söyledi.
‘Kamusal yarar’a darbe
Aynı kararname ile TMMOB’nin Bor Entitüsü Yönetim Kurulu’ndan da çıkarıldığına dikkat çeken Koramaz, Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu’nun da kaldırıldığını, yenisinin de belli olmadığını belirtti. Koramaz, eskiden bu kurulda TMMOB’nin olduğuna dikkat çekti. Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu’nda da TMMOB’nin temsiliyetine son verildiğine işaret eden Koramaz, Mesleki Yeterlilik Kurumu genel ve danışma kurullarından da dışlandıklarını bildirdi. Koramaz, ülkenin mesleki, teknik yeterliliğini artırmak ve bu konuda gerekli standartları oluşturmak konusunda yetkilendirilen hiçbir kurumun organında TMMOB ve TTB gibi meslek örgütlerine yer verilmediğine dikkat çekti. Koramaz, teknik konularda, ülkenin kalkınması, sanayileşmesi, bilimsel sanatlar yönünde ilerlemesi amacıyla kurulan kurum ve kuruluşlardan, bu konuda gerçek katkı sağlayabilecek olan, anayasada yer verilen kamu kurumu niteliğindeki akademik meslek kuruluşlarının dışlandıklarını söyledi. Bu alanların yalnızca ticari oluşumların inisiyatifine, denetimine bırakıldıklarına işaret eden Koramaz, “Devletle toplum arasındaki, kamu arasındaki, kamusal yarar ve fayda arasındaki açı giderek daha da büyümekte, kamu denetiminden uzak sermaye istemlerine göre şekillenmiş yeni bir rejim tesis edilmektedir. Bunun ülkemizin ve halkımızın yararına olmayacağı açıktır” dedi. Koramaz, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu alanlardaki kamusal kurum ve kuruluşların etkinliğinin artırılması gerektiğini belirterek, “Örneğin ülkemizde araç güvenliğinden sorumlu bir kuruluş olarak araç muayene hizmetleri veren TUV, Alman mühendis odalarının kurduğu bir yapılanmadır. Metropol ülkeler kamusal hizmetlerde kamu denetimini artırırken ülkemizde bu amaçla kurulmuş kurum ve kuruluşların dışlanması kabul edilemez” diye konuştu
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Bahçeli'ye kendi partisinden bile destek yok!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!
- RTÜK'ten programa inceleme!
- İşte CHP’nin yol haritası
- İstanbul Barosu'ndan olağanüstü kurultay kararı
- İktidar hesaplaşmasına yolsuzluk bahanesi
- Menzil cemaatinde kriz sürüyor