‘Parası olmayana Yale bursu’

Lisans Eğitimi Kabul Bölümü Direktörü Amin Abdul-Malik Gonzalez: Fırsat eşitliğini önemsiyoruz.

‘Parası olmayana Yale bursu’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.12.2015 - 21:02

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Yale Üniversitesi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok gencin hayalini süslüyor. Ama Yale öğrencisi olmak çok zor. Her yıl 30 binden çok gencin başvurduğu üniversiteye sadece 1800 öğrenci alınıyor. Okul yönetimi “eğitimde fırsat eşitliği”ne büyük önem verdiklerini, bu yüzden başvuruların mali duruma bakılmaksızın değerlendirildiğini, ihtiyacı olanlara burs verildiğini belirtiyorlar.

-Öğrenci kabulünde sizin için en önemli kriter nedir? Akademik başarı mı? Gönüllü çalışmalar mı? İyi referanslar mı?

Genel olarak Amerikan üniversitelerine ve özel olarak da Yale Üniversitesi’ne son yıllarda çok artan bir talep var. Türkiye’den de çok başvuru oluyor. Her şeye bakıyoruz. Okuldaki başarısı, SAT sınavlarında aldığı puanlar, bir topluluğun üyesi mi, vb. Ama öğrencinin karakteri çok önemli. İyi bir oda arkadaşı olacak mı? Laboratuvarda uyumlu bir takım arkadaşı olarak çalışacak mı? Üniversitedeki programlar ona uygun mu? Bazen aynı başarıdaki iki öğrenciden birini daha uyumlu bir arkadaş olacağını düşündüğümüz için tercih edebiliyoruz.

 

 

Türk öğrenciler iyi adapte oluyor

-Yale’e başvuranlar en çok nelere dikkat etmeli?

Adayın buradaki eğitim olanaklarına açık olması lazım. Mühendis olmak isteyen bir aday, sadece mühendislik okumak istiyorsa burayı seçmesin. Çünkü burada mühendisliğin yanı sıra sosyoloji, psikoloji gibi disiplerde de eğitim alacak. En çok iki şeye bakılıyor: Öğrenci kendini nasıl anlatıyor? Okulu öğrenciyi nasıl anlatıyor?

Yale’e girmek için onu da yapayım, bunu da hazırlayayım diye her şeyi yapmaya çalışmak doğru değil. Benim önerim çok okuyun, bir sürü şey yapmak yerine kendi istediklerinizi yapın, iyi uyuyun.

-Türk öğrencilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’den her yıl 3-7 arasında sayıda öğrenci kabul ediyoruz. Ama bir kota yok. Türk öğrenciler çok iyi adapte oluyor. Aile destekleri çok iyi, kendi aralarında çok iyi bir dayanışma var. Türk öğrenciler akademik ve sosyal anlamda da sorun yaşamıyorlar, çok iyiler.

 

 

Mali duruma bakmıyoruz

-Her kriteri yerine getiren ama okul ücretini ödeyemeyecek durumda olan öğrencilerin burs alma şansı ne kadar?

Yale Üniversitesi olarak eğitimde fırsat eşitliğine verdiğimiz büyük önemden gurur duyuyoruz. Uluslararası öğrenci kabul politikamızın, Yale Üniversitesi’nin dünyanın her yerinden büyük akademik başarı gösteren ve kişisel sözlerde bulunan öğrenciler için mali durumuna bakılmaksızın Yale’in mali destek politikası Amerikalı öğrencilerle yabancı öğrenciler için tamamen aynıdır.

Finansal destek başvurunuz, kabul komitesinin kararlarını etkilemeyecektir ve eğer kabul alırsanız Yale, öğrenim ücreti ve dönem boyunca verilecek iş imkânı ile mali ihtiyacınızın yüzde 100’ünü karşılayacaktır.

YILLIK ÜCRET 46 BİN DOLAR

SAYILARLA YALE:

*2015-2016 eğitim ücreti: 47.600 dolar

*Öğrenci sayısı: 5.477 (Yüzde 51 erkek, yüzde 49 kadın)

*Son başvuru tarihi: 1 Ocak 2016 l Öğrenci kabul oranı: Yüzde 6

*Yabancı öğrenci oranı: Yüzde 11 (80 ülkeden)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler