Önce tapularımız

Dönüşüm alanında, birçok evin tapusu yok. Tapusu olan da olmayan da gelecekten umutsuz...

Önce tapularımız
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.01.2017 - 21:00

Kentsel dönüşümün başlayacağı mahallede yaşayanlar, 10 yılı aşkın bir süredir tedirgin. Tapu iptallerinin ardından, evlerin yıkılacağı söylentisiyle yılları devirdiler. Hazine’ye ait arazide oturmanın faturası olarak çıkarılan 100 bin TL’yi aşan kira bedelleriyle boğuştular. Çoğu hiç ödeyemedi. Bu sürede, evler bakımsızlıktan oturulamayacak hale geldi. Belirsizlik, umutsuzluk derken, Bakanlığın ‘dönüşüm’ kararı geldi. Şimdi, en çok tapusu iptal edilen ev sahipleri tedirgin. “Mağdur edilmek, evsiz kalmak istemiyoruz” diyorlar.

Haberi bizden duydu

Erenler Caddesi’nde, meyve ağaçlarının altında, bahçeli tek katlı evlerde yaşayanların, yoksulluğu göze çarpıyor. Bölge, unutulmuş bir köy gibi. Sokak araları neredeyse çöplük. Yolları bakımsız ve çamurdan geçilmiyor. Tapu iptal davası süren Diclehan Topaloğlu (64), kentsel dönüşüm kararını henüz tebliğ almamış. Haberi bizden duyuyor: “Tapularımız iptal edilince dernek kurduk, mücadele ettik. Sağlık sorunlarım olunca derneği kapattım. 55 senedir bu evdeyim ben. Cumhurbaşkanı başka yerlere tapu verdi. Bizim de mağduriyetimizi görsün. Tapularımızı verirlerse, o zaman düşününeceğiz, konuşacağız kentsel dönüşümü... Buradaki insanları mağdur etmesin. Oluyorsa yerinde dönüşüm olsun. Ama lütfen önce tapularımız, önce tapularımız...” Topaloğlu, caddenin, ‘yıkıldı yıkalacak’ söylentisi nedeniyle bu hale geldiğini, eskiden sayfiye yeri olduğunu anlatıyor. Gecekondu affından yararlandıklarını anımsatarak, “Tapular, paraları Ziraat Bankası’na yatırdık ama verilmedi. Yedi ay önce 115 bin lira ecri misil borcu ödedim. Şu an bir çivi çakamıyoruz. Çok mağduruz” diyor.

 ‘Kaygılıyız’

Ayten Sargın (54) tapusu iptal edilen ev sahiplerinin yıllardır devlete borç ödediğini söyleyerek, “Kentsel dönüşümün yapıldığı bölgelerde genellikle, devlet, insanları mağdur ediyor. Kaygılıyız. Benim de tapum yok...” diyor.

‘Karşımızda devlet var’

Emekli Emine - İlhan Adıgüzel çifti, doğma büyüme Kanaryalı. Erenler Caddesi’nde eski huzurlu günleri anlatıyorlar. İlhan Adıgüzel (79), yıllardır kentsel dönüşüm duyumları aldıklarını söylüyor. Kentsel dönüşüm gelecekse, üç katlı tapulu evine karşılık, iki katlı, depreme dayanıklı ev istiyor: “Şimdilik bize tebligat gelmedi sizden duyuyoruz. Belirsizlikten dolayı evimize bakım yapamadık. Hakkımızı vereceklerse eğer dönüşüm olsun. Çocuklarıma bırakacağım iki daire isterim. Yok eğer vermezlerse karşımızda devlet var. Yapabileceğimiz bir şey yok.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler