Okullarda serbest kıyafet uygulamasına tepkiler
Konya Ticaret Odası (KTO), okullardaki serbest kıyafet uygulamasında, arkadaşları gibi farklı ve şık giyinemeyen öğrencilerin ruhsal sorun yaşayabileceği uyarısında bulundu.
KTO'dan yapılan yazılı açıklamada, tekstil, konfeksiyon ve manifatura sektörüyle ilgi altı meslek komitesinin bir araya gelerek, okullarda serbest kıyafet uygulamasıyla ilgili rapor hazırladığı belirtildi.
''Serbest kıyafetin sektöre yarar sağlamaktan çok zarar vereceği''nin vurgulandığı raporda, Milli Eğitim Bakanlığının uygulamayı ilerleyen yıllara ertelemesi isteniyor.
Detaylı araştırma yapılmadan hazırlanan bu uygulamadan, gerçekçi bir yaklaşım oluşturmadığı için vazgeçilmesi gerektiği ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:
''Serbest kıyafet uygulaması öğrenci, veli, okul ve sektör açısından incelendiğinde; her gün farklı ve şık kıyafet giyme isteğinde olacak öğrencilerimiz, bu istekleri karşılanmadığında, arkadaşlarının içinde küçük düşme endişesiyle ruhsal sorun yaşayabilir. Bu durum birden fazla çocuğu okutan aileler için de ekonomik külfet anlamına gelmektedir. Uygulamanın okullarımız açısından da önemli sorunlar oluşturacağı açıktır. Farklı (ülkelerin) bayrak renklerini gösteren, üzerinde Türk ahlak, gelenek ve göreneklerine aykırı baskı ve nakışlı kıyafetler, yabancı dillerde, ne olduğu belirsiz yazıların yazıldığı kıyafetlerle öğrenciye yakışmayan bir şekilde okula gelmenin önünü açılacaktır.''
"Uygulama birçok firmanın iflasına sebep olacaktır"
Uygulama yeni sezon hazırlıklarına başlayan sektörü de olumsuz etkileyeceği ileri sürelen KTO raporunun sonuç bölümünde ise şu görüşlere yer verildi:
''Serbest kıyafet uygulamasına geçilmesiyle bu sektör yok olacak, insanlar işsiz kalacak, ülke ekonomisi de zarar görecektir. Tüm firmalar önümüzdeki yılın hazırlıklarını şimdiden yaptığı için stokların oluştu, firmalar arası sipariş anlaşmaları yapıldı, ödemeler de akde bağlandı. Serbest kıyafet uygulamasıyla sektör çok zor durumda kalacak, uygulama birçok firmanın iflasına sebep olacaktır. Bütün bu sebeplerle okullarda kıyafetler serbest bırakılmamalı, hali hazırdaki uygulama devam etmeli görüşünü benimsiyoruz.''
"Uygulama başlarsa okul kıyafetleri pazarlayan sektör yara alır"
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, okullarda serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi durumunda, okul giysileri üreten ve pazarlayanların zarara uğrayacağını belirtti.
Eskinazi, düzenlediği basın toplantısında, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında tüm ilköğretim okullarında okul kıyafetlerinin tamamen serbest bırakılacağına yönelik bilgi aldıklarını ifade etti.
Uygulamanın ekonomik açıdan yaratacağı sıkıntıların söz konusu olduğunu anlatan Eskinazi şöyle dedi:
''Ülkemizde okul kıyafetleri üreten ve pazarlayan önemli bir sektör var. Türkiye genelinde toplam pazarın 5 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Ayrıca sektör önemli bir istihdam kaynağı. Bir taraftan istihdam yaratılırsın diye işçi almamız talep edilirken, diğer taraftan serbest kıyafet uygulaması ile sektörün ciddi bir yara alması söz konusudur. Mevcut istihdamın korunması için bu uygulamanın hayata geçirilmemesi, illa uygulanacaksa da 5 yıllık bir geçiş süresi tanınması gerekli.''
Eskinazi, oda olarak görüşlerini Milli Eğitim Bakanlığı'na ilettiklerini, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB'un desteğini istediklerini sözlerine ekledi.
Diğer yandan serbest kıyafete geçilmesi halinde, ailelerinin gelir düzeyi farklı öğrenciler arasında statü farklılığı oluşacağını ve bunun psikolojik sıkıntılara yol açacağını savunan Eskinazi,''Bazı öğrenciler markalı ürünlere yönelecek ve okullarda kıyafet yarışları ortaya çıkacak. Öğrenciler arasında psikolojik sıkıntılar doğacak'' dedi.
"2012'de başlasın"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, okullarda serbest kıyafet uygulamasına yönelik açıklama yaptı. MEB tarafından serbest kıyafet uygulamasına geçilmesini yanlış bulan Palandöken, bu uygulamayla giyim sektörünün ve esnafın çökeceğini ifade etti. Uygulamaya 2012 yılında geçilmesini isteyen Palandöken, "Aksi halde trilyonluk mal elde şişer. Bu da 10 binlerce insanın işsiz kalması ve binlerce iş yerinin kapısına kilit vurulması demektir. Bu uygulama, giyim sektörümüzü ve esnafımızı perişan eder. Uygulamanın hemen hayata geçirilmesi demek bu işsizlik ve kriz ortamında on binlerce kişinin işsiz, binlerce işyerinin kapanması ve trilyonlarca okul formasının elde şişmesi demektir. Bu tür uygulamaların kararı en az 2-3 yıl önceden alınmalı ki esnaf ve sanatkar kendini ona göre ayarlasın. Acilen uygulamadan vazgeçilmeli, zor durumda olan üreticinin ve esnafın zarar görmemesi için uygulama 2012 yılına kadar ertelenmelidir" diye konuştu.
"Serbest kıyafet uygulaması istismara açıktır"
Toplumsal Etik Derneği Başkan Yardımcısı Suna Akgün, serbest kıyafet uygulamasında uygulamaya sınırlar getirilse bile sorunlar olacağını ifade ederek, uygulamanın, sınırlamaları ile bile istismara açık olduğunu ve uygulanmasının son derece zor olduğunu söyledi.
Akgün yaptığı yazılı açıklamada serbest kıyafet uygulamasını eleştirdi. Serbest kıyafet uygulama istediğinin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve orta dereceli okullarda, öğrencilerin en büyük isteği olduğunu belirterek, "Sanki serbest kıyafet olursa, öğrenciler daha özgür, daha başarılı, daha güvenli olacaktır. Öğrenciler daha rahat edeceklerini, belki bazı veliler de okul forma masraflarından kurtulacaklarını düşünmek tektedir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- Boykot çağrısı yaptı!
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- Aile salona alınmadı
- CHP’nin asgari ücret tepkisi ve Özgür Özel’in hazır cevaplığı