Oğuldan babaya kort ihalesi

Batman’da yaptırılan 6 kortlu tesisin, dönemin asbaşkanı ve şimdi ise Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş’un babası Memet Durmuş tarafından kurulan Durçe İnşaat’a “etik olmayan” yollarla ihale edildiği ortaya çıktı.

Oğuldan babaya kort ihalesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.11.2015 - 21:49

AKP’nin gözde bürokratı ve dönemin Tenis Federasyonu Başkanı Osman Tural zamanında inşa ettirilen Uluslararası Batman Tenis Tesisleri’nin yapımındaki “etik dışı” ihale spor dünyasında geniş yankı uyandırdı.

Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in girişimleriyle TPAO arazisine yaptırılan 6 kortlu tesisin Osman Tural Federasyonu’nun Asbaşkanı ve şimdiki Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş’un babası Memet Durmuş’un kurduğu Durçe İnşaat’a ihale edildiği ortaya çıktı. Tenis Federasyonu tarafından açılan ihalenin, dönemin Asbaşkanı Durmuş’un ailesince yönetilen şirkete verilmesi skandal olarak yorumlandı. Kamu İhale Komisyonu (KİK) kurallarına kâğıt üzerinde uygun gibi gözükse de 15 firmanın talip olduğu ihalede Durçe İnşaat’ın, “sınır değer”i tutturması da “haksız rekabet” biçiminde değerlendirildi.

Baba şirketi sattı ortağı geri aldı

AKP hükümetinin 2013’te bakanlarına yaptığı, “Bölgenize spor yatırımı götürün” çağrısı üzerine Batman kökenli Mehmet Şimşek, 557 bin nüfuslu kente yeni bir tesis kazandırmak istedi. Mehmet Şimşek’in, tercihi ise çok sevdiği tenis branşıydı. Bakan’ın bu seçiminin bir nedeni de o yıllarda Tenis Federasyonu başkanlığı yapan Osman Tural ile Ankara Tenis Kulübü’nde maç yapmasına dayanıyor. Konuyla ilgili yapılan ilk görüşmelerde, Batman’daki olası bir kort için en uygun alanın TPAO içindeki arazi olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Mehmet Şimşek, “Spor Bakanlığı’nda ödenek yoksa da Maliye Bakanlığı’ndan destek sağlarız” sözü üzerine tesis fikri netleşti. İşte o günlerde, Ağrılı olan Federasyon yöneticisi Cengiz Durmuş’un babası Memet Durmuş ile Yunus Çeri’ye ait Durçe İnşaat firması, birdenbire el değiştirdi ve Emin Öncüler ile Naci Demir firmanın yasal sahibi oldu.

14 şirket devre dışı

Bu değişikliğin ardından TTF ihale açıp, Durçe firmasının verdiği rakamla örtüşen bir sınır değer belirledi. Ve KİK denetimindeki ihalede Ağrı merkezli firma, yarıştığı 14 şirketi ekarte edip 2 milyon 602 bin liralık teklifle inşaat hakkını kazandı. En düşük fiyatı veren Özpol Mühendislik firması başta olmak üzere öteki şirketlerin es geçilmesi sıkıntı yaratsa da 13 Mart 2014’te yerel seçimler öncesi başlayan tesis ekim ayında bitirilip, görkemli bir turnuvayla açıldı. İnşaatın bitim tarihinin 20 gün sonrasında tesisin yeniden Memet Durmuş’un beraber iş yaptığı Yunus Çeri ve kardeşlerine geçmesi ise ihaledeki “aile bağlantısı” iddialarını belgeler nitelikte. İşin asıl “yok artık” dedirten noktası ise şirketin ortağı gözüken Yunus Çeri’nin de Memet Durmuş’un aile firmalarından birinde personel olarak çalıştığı iddiası.

 

Durmuş: İhaleye asla karışmadım

Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Cumhuriyet’in ortaya koyduğu belgeler üzerine bir açıklama yaparak, “Ben o ihaleye karışmadım, komisyona girmedim, şirketi babam aylar önce devretmiş. Sonradan kuruluştaki ortağı geri almış olabilir, konuyla ilgili bilgim yok. Eğer TTF, ihaleye bu şirketi almazsa suç işlemiş olur, biz bu işlere tenezzül edecek insanlar değiliz. Konu sosyal medyaya yansımıştı, bu iddiaları ortaya atanları da mahkemeye verdim” dedi.