MEB’in gizli okulu

Eğitimin dinselleştirilmesi ve tek tip insan yaratma eleştirilerinin yapıldığı dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan tartışmalı bir hamle daha geldi. Bakanlık, ülkenin IQ’su en yüksek çocuklarını İstanbul Çamlıca’da yatılı bir okula topladı. Uygulama, “Burada, Enderun Mektepleri gibi Saray’a eleman mı yetişecek” sorusuna neden oldu.

MEB’in gizli okulu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.10.2017 - 23:50

Türkiye’nin en zeki çocukları Çamlıca’da FETÖ destekli olduğu gerekçesiyle kapatılan özel Coşkun Koleji’nin el konulan 8 büyük villasından oluşan yerleşkesinde yatılı öğrenim görecek. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezi adını taşıyan kurumda ortaokul ve lise bünyesinde eğitim verilmeye başlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nde (BİLSEM) yapılan WISC-R çoklu zekâ testinde IQ’su 150 ve üstü çıkan çocukları tek bir okulda toplamaya karar verdi. Okul için “Her ilden bir çocuk” düşünüldü ancak bazı illerden IQ’su 150 olan çocuk çıkmadı.

İllerdeki BİLSEM yöneticileri bu özelliği taşıyan çocukların ailelerini arayarak, “müjde”yi verdi, çocuklarının İstanbul’da üstün yetenekliler okulunda ücretsiz yatılı okumaya hak kazandığını bildirdi. Bazı aileler çeşitli kaygıları nedeniyle çocuklarını yollamak istemedi . Halen okulun 60 öğrencisinin bulunduğu ve resmi açılışın bu ay içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağı söyleniyor. Yerleşkenin bir bölümünde de Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin bir bölümü bulunuyor.

Bir eğitimci, ‘’Burada, Enderun Mektepleri gibi Saray’a eleman mı yetişecek?” diye sorarken, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, geçen yıl AKP’li bazı belediyelerin BİLSEM’deki başarılı öğrencilerin adlarını isteyerek, bu çocuklara yönelik etkinlikler düzenlendiğini hatırlattı.

Sancaktepe Belediyesi “Enderun Mektepi Projesi” kapsamında, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalamıştı. Protokol kapsamında tüm resmi okul müdürlüklerine gönderilen yazı ile sayısal, sözel ve sanatsal alanda üstün başarı sağlayan öğrencilerin belirlenerek, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü insan kaynaklarına bildirilmesi istenmişti.

BU MODELİN GEÇMİŞİ

Enderun-ı Hümayun, Sultan II. Murat zamanında kurulan, Osmanlı Devleti’nin son zamanlarına kadar (1908) varlığını sürdüren saray okulu. Hıristiyan ailelerden devşirilen çocukların zeki ve gösterişlileri saraya alınarak özel bir şekilde devlet işlerini görecek biçimde yetiştirilirlerdi. Sistem, Fatih Sultan Mehmet döneminde geliştirildi, sağlam esaslara oturtuldu. Saray’daki “Enderun nüfusu”, 8-18 yaşları arasında “devşirme” denilen Hıristiyan çocuklarla savaşlarda esir alınıp yetiştirilen gençlerden oluşuyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler