Liu'ya uluslararası destek

Fransa, 2010 Nobel Barış Ödülü'nün Çin'de geniş kapsamlı reformları savunan ve bu içerikte yazdığı yazılardan dolayı tutuklu bulunan Çinli Liu Şiaobo'ya verilmesinden dolayı memnuniyetini dile getirirken, yazarın serbest bırakılmasını istedi.

Liu'ya uluslararası destek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.10.2010 - 13:42

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bugün yaptığı açıklamada, Fransa'nın Liu Şiaobo'nun serbest bırakılmasını istediğini belirterek, "Avrupa Birliği (AB) gibi Fransa da Şiaobo'nun tutuklu bulunmasından dolayı endişe duyuyor ve serbest bırakılmasını istiyor" şeklinde ifadeler kullandı.

Fransız Bakan, Fransa'nın, dünyanın neresinde olursa olsun fikir özgürlüğüne saygı gösterilmesini istediğini de hatırlattı.

Uluslararası örgütler

Fransız sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters sans Frontières-RSF), yayımladığı yazılı açıklamada, 2010 Nobel Barış Ödülü'nün Liu Şiaobo'ya verilmesini, Çin'de ifade özgürlüğünü sağlama yönündeki çabalara önemli bir "tarihi destek" olarak niteledi.

RSF açıklamasında, "Bu ödül, Liu Şiaobo için, bütün dünyada hapiste bulunan muhalifler için ve Çin halkı için bir umuttur" denildi.

Uluslararası Af Örgütü, (Amnesty International), yayımladığı yazılı açıklamada, Liu Şiaobo'ya verilen ödülün, Siaobo'nun ve Çin'de siyasi nedenlerden dolayı hapis yatanların serbest bırakılması için yapılan uluslararası baskıları güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) de açıklamasında, 2010 Nobel Barış Ödülü'nün Liu Şiaobo'ya verilmesini, bütün dünyada insan hakları için mücadele eden herkes ve Çinli muhalifler için bir "zafer" teşkil ettiğini belirtti.

Yeni Delhi

50 yıldır sürgünde yaşadığı Hindistan'dan açıklamada bulunan Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, 2010 Nobel Barış ödülüne layık görülen, Çin'de hapiste olan muhalif siyasetçi Liu Şiaobo'nun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Dalay Lama yaptığı açıklamada, bu barış ödülünün, uluslararası toplumun Çin içinde artan reform taleplerini tanıması anlamına geldiğini ifade ederek, Çin hükümetinden "ifade özgürlükleri için çalışmalarından dolayı hapsedilen" diğerleriyle birlikte Liu'nun salıverilmesini istedi.

Norveç'teki Nobel komitesinin bu yılki barış ödülüne layık gördüğü Liu, daha fazla özgürlük çağrısıyla ilgili metni kaleme alanlardan biri olarak, yıkıcı faaliyetlerde bulunmak suçlamasıyla 2009'da 11 yıl hapse mahkum edilmişti.

Çin, Nobel Barış Ödülü'nün Liu'ya verilmesine tepki göstermişti. Pekin kararın barış ödülünün ilkeleriyle çeliştiğini, Liu'nun Çin yasalarına aykırı davrandığı için ceza aldığını ve Liu'nun eylemlerinin de Nobel Barış Ödülü'nün amaçlarına taban tabana zıt olduğunu ileri sürmüştü.

1989 Nobel Barış ödülü de Çin'in vatan hainliğiyle suçladığı Tibet'in daha fazla özerkliği için çalışan Dalay Lama'ya verilmişti.

 

İlgili haber için tıklayınız:

Nobel Barış Ödülü Liu'yu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon