LGS sonuçları açıklandı: Tercih sürecinde bilinmesi gerekenler...
Liselere Geçis Sınavı'nın sonuçları açıklandı.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin merakla beklediği Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarını dün duyurdu. Öğrenciler MEB’in resmi sitesinden veya Veli Bilgilendirme Sistemi’nden sonuçlara ulaşabiliyor. LGS sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenciler, doğru ve yanlış sayılarını, merkezi sınav puanlarını ve yüzdelik dilimlerini öğrenmiş oldular. Şimdi öğrencileri okul seçimi, tercih, -başvuru, -kayıt, nakil gibi süreçleri takip edecekleri yoğun bir dönem bekliyor. 2 Haziran 2018 tarihinde düzenlenen LGS’ye 996 bin öğrenci katılmıştı. Sınavla öğrenci alacak 1367 okula 126 bin 510 öğrenci yerleştirilecek. 1 milyon 144 bin öğrenci ise yerel yerleştirme sistemi ile liselere kayıt olacak. Sınavla öğrenci alacak Türk ve yabancı özel okullar taban puanlarını bugün akşama kadar web sitelerinden duyuracak ve ön kayıtlar da başlayacak. 1 Temmuz Pazar akşamına kadar sürecek ön kayıtlar sonrasında özel okullara kesin kayıtlar yapılacak. Devlet okullarının tercih işlemi 2 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. 1366 okuldaki 126 bin 510 kontenjan için yapılacak yerleştirme için tercih alınması 13 temmuz’a kadar sürecek. Devlet liselerine yerleştirme sonuçlarının da Temmuz sonunda açıklanması bekleniyor.
TERCİH SÜRECİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER:
-ÖZEL OKULLAR: Özel okul kayıtları, ön kayıt, kesin kayıt, serbest kayıt dönemi şeklinde yapılacak. Özel okula kayıt yaptıranlar otomatikman Milli Eğitim Bakanlığı tercih işleminden çıkarılacak.
-KAÇ TERCİH YAPILACAK? Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Liseye girişte, 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5 de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere her öğrenciye 15 okul seçme hakkı vereceğiz” açıklamasını yaptı. Bu açıklamaya göre, sınava girmeyen öğrencilerin 10, girenlerin 15 okul tercih hakkı olacağı öngörülebilir.
-YÜZDE 8 HEDEFE ULAŞACAK: 1 milyon 270 bin öğrenci 8. sınıfı bitiren öğrenci var. Bu öğrencilerden 126 bin 240’ı beş farklı türde sınavla öğrenci alan bir okula yerleştirilecek. LGS’ye giren 996 bin adayın gerçek hedefi ise beş okul türü içinde toplam kontenjanı 78 bin 480 olan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi veya Sosyal Bilimler Liselerinden birine yerleşmek. Yani YGS’ye giren adayların yaklaşık yüzde 8’i hedefine ulaşabilecek.
-YEREL YERLEŞTİRME: Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanının az olması nedeniyle yaklaşık bir milyon öğrencinin liseye adrese dayalı olarak yerleşeceği tahmin ediliyor.
İşte LGS’nin şampiyonları
Bilfen Ortaokulları öğrencileri Oktay Tuna Özdemir, İlhan Can Ateş ve Elif Ceylan LGS’de 500 tam puan alarak birinci oldular. Bilfen İlköğretim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Nurşen Kayatürk, “Değişen sisteme çok hızlı bir şekilde entegre olarak öğrencilerimizi sınava hazırladık. Bu yıl ilk kez yapılan ve zorluk derecesi ile son yıllara damgasını vuran sınavda tüm soruları doğru yanıtlayan 3 öğrencimiz var” dedi. Okulda düzenlenen basın toplantısında konuşan üç öğrenci de, yeni sınav sistemine kısa sürede adapte olduklarını belirterek bu başarılarının sırrının planlı ve düzenli çalışmak olduğunu söylediler. Dersi derste dinlemenin önemine değinen öğrenciler, “Konu tekrarı çok önemli ve çok farklı tarzda soru çözmek de avantaj getiriyor’’ dediler.
-Tarsus Ortaokulu öğrencisi Mehmet Enes Doyduk da 500 tam puan alarak şampiyonlardan biri olmayı başardı.
-Ankara’daki Zafer Koleji öğrencisi Olçum Başak da sınavda 500 tam puan alarak birinci oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Bahçeli'ye kendi partisinden bile destek yok!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!
- RTÜK'ten programa inceleme!
- İşte CHP’nin yol haritası
- İstanbul Barosu'ndan olağanüstü kurultay kararı
- İktidar hesaplaşmasına yolsuzluk bahanesi
- Menzil cemaatinde kriz sürüyor