Klonlanmış plakalı araçların sırrı çözüldü

Türkiye’den çalınan 300 aracın aynı plakaların klonlanıp Suriye'ye kaçırılan araçlardan 17'sine el konuldu. Gözaltına alınan 16 kişiden 13’ü tutuklandı. Araçlar bombalı saldırılarda kullanılmak üzere, Esad’a karşı savaşan El Nusra, El Kaide, IŞİD ve PKK’nin Suriye kolu PYD’ye teslim edilmiş.

Klonlanmış plakalı araçların sırrı çözüldü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.11.2013 - 09:21

Jandarma İstihbaratı, klonlanmış (aynı) plakalarla Türkiye’den çalındıktan sonra Suriye’ye kaçırılan 300 aracın izine ulaşırken 17 araca da el koydu. Operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin El Kaide, El Nusra ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütleriyle bağlantılarının tespit edildiği öne sürülüyor. Ankara İl Jandarma Komutanlığı, Türkiye’den çalınan araçların klonlanmış plakalarla Suriye’ye kaçırıldığı istihbaratı üzerine 8 ay önce çalışma başlattı. Fiziki ve teknik takibin ardından 27 Eylül 2013 günü İstanbul’dan Hatay’a götürülen bir kamyonet durduruldu. Yapılan incelemede aracın çalıntı olduğu, klonlanmış plaka takıldığı ve Suriye’ye götürüldüğü belirlendi. Araçta bulunan Suriye uyruklu Muhammet B.’nin de Türkiye’ye yasadışı yollarla girdiği ortaya çıktı. Hürriyet'in haberine göre, şüphelinin ifadesi doğrultusunda 11 il ve Suriye ile sınır olan kapılara baskın yapıldı. Son model lüks araçların yanı sıra panelvan, kamyonet olmak üzere 17 çalıntı araca el konulurken, 16 kişi gözaltına alındı; 13’ü çıkarıldıkları mahkemece 17 Kasım’da tutuklandı.

El Nusra'ya gitti

Şahısların örgütlü çalıştığı; önce araç satın aldıkları, bu araçların plakalarını çoğalttıkları, daha sonra aynı model ve marka araçları çalarak klonladıkları plakaları taktıkları öğrenildi. Bu yolla Türkiye’den çalınan 300 aracın Suriye’ye götürülerek Esad’a karşı savaşan El Nusra, El Kaide, IŞİD ve PKK’nin Suriye uzantısı PYD’ye teslim edildiği bildirildi. Türkiye’den Suriye’ye kaçırılan araçların mühimmat ve cephanelik taşınmasında, bombalı saldırılarda kullandığı ileri sürüldü. Şüpheliler, sorgularında Suriye’de faaliyet gösteren El Kaide ve IŞİD’e bağlı çalıştıklarını belirtti. Tutuklanan G.B., R.K ve H.E.’nin 2012 yılında El Kaide operasyonda gözaltına alındığı ve ardından serbest kaldıkları da bildirildi. Tutuklananlar arasında Suriye’de radikal gruplarla birlikte savaşan Alman uyruklu P.B. ve D.G.’nin de bulunduğu kaydedildi.

Jandarma istihbarat, hazırladığı raporda Türkiye’ye yönelik ‘bombalı araç’ uyarısında bulundu. MİT ve Emniyet ile 81 ilin güvenlik birimleriyle paylaşılan raporda, çalınan araçların El Kaide ve IŞİD gibi radikal terör örgütlerine götürüldüğü vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler