Kıyasıya rekabet

CHP adayı Karalar, “Her evde bir iki işsiz var, biliyorum” deyince, meydandaki yurttaş parmaklarıyla üç işareti yapıyor. MHP’nin adayı Sözlü’nün “Adım Adana, Bir Adım da Hüseyin” ifadeleri dikkat çekiyor. Her iki aday da Adanalılık vurgusu yapıyor

Yayınlanma: 26.03.2019 - 23:55
Abone Ol google-news

Adana kendine özgü bir kent. Durum, sokaklardaki seçim pankartlarından bile anlaşılıyor. Kent baskın bir kültüre sahip. Bu özelliğiyle Ankara’ya benziyor. İki kente de göçenler bir süre sonra Ankaralılaşıyor ya da Adanalılaşıyor. Buna Niğde’den gelip Adana’ya yerleştikten sonra, tavrıyla kenti içselleştirmiş bir belediye meclisi üyesiyle konuşmamızda tanık olduk.

Eski sanayi kentinden pek bir şey kalmamış. İşsizlik can yakıyor. CHP Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Zeydan Karalar, Yüreğir’deki açık hava toplantısında “Her evde bir iki işsiz var, biliyorum” deyince, meydandaki yurttaş parmaklarıyla üç işareti yapıyor. İki güçlü adayın baskın olduğu Adana seçiminde kesin tahmin yapmak zor. CHP’nin şansı, her kesimin sevdiği, adı partinin de önüne geçmiş bir isimle yarışa girmesi...

Zorlu yarış, pankartlar ve dövizlerde de kendisini hissettiriyor. İki aday da kendilerini Adana ile özdeşleştiren pankart ve slogan kullanıyor. Karalar’ın pankartındaki yazı “Zeydan, Adana gibi Başkan” şeklinde. MHP ve Cumhur İttifakı adayı, aynı zamanda mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü için ise “Adım Adana, Bir Adım da Hüseyin” ifadeleri dikkat çekiyor. Seçmen nezdinde Adanalılık önemli bir vurgu olunca her iki aday da bunun öğelerini ihmal edemiyor. Çanakkale Savaşı sırasında Adana’dan gelen askerlerin konuşlandığı bölge “Adana Bayırı” olar ak adlandırılıyor. Çanakkale Savaşları’ndaki zafer tarihi olan 18 Mart gelince iki aday da konuyu kampanyalarında işliyor. Karalar, reklam filminin bir bölümünü Çanakkale’de çekiyor ve “Adanalıyık Allah’ın Adamıyık” deyimini kullanıyor. Sözlü ise “Müslüm” filminden de yararlanarak yerel ağızla “Adana’ya gidek” şarkısı yapıyor. Türkiye’nin son yıllardaki önemli sorunlarından biri tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasıdır. Bu durum son dönemde Adana için söz konusu değil. Mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ceyhanlı tarımla uğraşan bir aileden geliyor. Aynı zamanda ziraat mühendisi. Tarım alanlarının korunmasına çok önem veriyor. CHP adayı Karalar’ın bu konudaki duyarlılığı ise Seyhan’daki uygulamalarından anlaşılıyor. Bırakın tarım arazilerinin imara açılmasını, kentsel yenileşme için bile yüksek yapılaşmaya bir sınır çiziyor. Kenti yönetecek olası iki yerel yöneticinin konuya bu kadar duyarlı olması sevindirici. Darısı diğer kentlerimize...

Karalar’ın gücü

Adana merkezinde 4 metropol ilçe var. Seyhan, Yüreğir, Sarıçam ve Çukurova. Seyhan ve Çukurova’da CHP, Yüreğir’de AKP, Sarıçam’da MHP güçlü. Ancak kent merkezinde partili ayrımı gözetilmeksizin Karalar’ın adının öne çıktığı çok bariz olarak belli oluyor. Saadet Partililerle (SP) sohbetimizde gönüllerdeki adayın Karalar olduğu anlaşılıyor. Kenti iyi bilen bir SP’li “Bizim adayımız var. Adayımız dışında birine oy vermemiz mümkün değil. Ancak Zeydan Abi’nin kazanmasını biz de isteriz” diyor. Karalar’ın kucaklayıcılığı metropol ilçelerin tamamında iz bırakmış. Karalar’ın siyasetteki vizyonunu uygulamalarından anlamak olanaklı.

Karalar, geçen 5 yılda Seyhan’a tıkılıp kalmamış. Karataş ilçesinin yol yapımı için araç göndermiş, kuzeydeki Tufanbeyli’nin yolunun kardan temizlenmesini sağlamış. Dış ilçelere elinden gelen yardımı yapmış. Karalar’ı, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) toplantısında dinleme şansı bulduk. Bir kere kentin her noktasına, sorunlarına hâkim. Kentin röntgenini şu sözleriyle çekti: “En önemli sorunlarımız ulaşım, işsizlik, altyapı, kirlilik. Adana Türkiye’nin en kirli 3. kenti. Engelli oranı yüzde 14,8. Dünya ortalamasının iki katı.

Kamu yararı vazgeçilmezimizdir. Hiçbir güç bizi bundan vazgeçiremez. 31 Mart’tan sonra meslek odalarıyla birlikte çalışacağız.” Kentte bir metro var. Ancak kimse memnun değil. İki aday da metrodan “Nereden gelip nereye gidiyor belli değil” diye yakınıyor. Karalar’ın Yüreğir Yunus Emre Mahallesi’ndeki mitingini de izledik. Belediye yönetimi AKP’de olan Yüreğir’de Karalar’ı dinlemeye gelenler, akşam karanlığına karşın beklenenin üzerindeydi.

Gecekondu mahallesi olan Yunus Emre’de meydana gelenlerin yanı sıra evlerinin terasına ve balkonlara çıkanların coşkuyla Karalar’a el salladığını, konuşmaları dinlediklerini gözlemledik. Sözlü, ‘çevreden merkeze’ MHP’li Sözlü, kentteki gücünü çevre ilçelerden alıyor. Sözlü, Bütünşehir uygulamasından da yararlanarak Adana’da sorun olan köprü eksikliğine yönelmiş. Sözlü, “307 köprü yaptım” diyor. Adana’nın güneyinde yaşamak ne kadar kolaysa, kuzey bölgesinde o kadar zor. Sözlü, kırsal alanda yaşanan su sorununu da çözmüş. Köylerin su ihtiyacını karşılamış. Yolu, suyu ve köprüsü olmayan bir yer kalmamış. Sözlünün bu yatırımları kırsaldan kendisine destek olarak dönüyor.

Orada da kalmıyor, kırsaldan Adana merkeze göçmüş olanlar da Sözlünün çalışmalarını övüyor. Adana Şehir Hastanesi, Seyhan Nehri’nin doğusuna yapılmış. Ancak ulaşım olanakları yeterli değil. Sözlü, Seyhan üzerine 1300 metrelik Devlet Bahçeli Köprüsü’nü inşa ediyor. Sözlü, Adana’da ulaşım ve kentleşme sorununu çözmek için planlarını uygulamaya başladığını, önümüzdeki dönemde sürdüreceğini iddia ediyor. Sözlü, “Yerinde kentsel dönüşüm yapıyoruz. Binayı yıkıp yerine yenisi yapılıyor. Türkiye çapında tarım arazilerine yapılaşma izni vermeyen bir tek ben varım. Disiplinli gidersek 15 yılda Adana’nın yapısal sorunları çözülür. İşsizliğin azalması için yatırımcıları teşvik edeceğiz” diyor. Adana sürprizlere açık bir görünüm veriyor. Beklenmedik gelişmelerden birine Kozan aday. SP’nin bu ilçede gösterdiği aday Kazım Özgen iki dönem AKP’den belediye başkanlığı yapmış. İlçede iddialı. CHP, MHP’nin kalesi olarak görülen İmamoğlu ilçesini hareketlendirmiş. Aday ilgi çekiyor. Konuştuğumuz bazı CHP’liler, “Büyükşehir değil ama Seyhan kritik” değerlendirmesini yapıyor.

AKP’liler kente asılıyor. Yine CHP’lilerin, “aday olsaydı seçim bitmişti” dediği Sarıeroğlu’nun uzun süredir kente karargâh kurduğu dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kentte miting yapması, Sözlü’ye mesafeli duran AKP seçmeni üzerinde etkili olmuş. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 5 ayrı yerde miting yapmasının da AKP oylarını Sözlü lehine “konsolide ettiği”, durumun dengelendiği iddia ediliyor. İlk başlarda Cumhur İttifakı adayına mesafeli duran bir grup AKP seçmeninin, Erdoğan’ın “Hüseyin Sözlü kardeşimi size emanet ediyorum” değerlendirmesinden sonra aktifleştiği savunuluyor. Konuştuğumuz bazı AKP’li yurttaşlar, Erdoğan’ın mitinginden sonra Sözlü’ye desteklerini sosyal medya hesaplarından açıklamışlar. Seçimlerin iki adaya indirgenmesi, farkın da kapanmasına neden olacak gibi görünüyor. Kazanan tarafın rakibinden en fazla 1-3 puan fazla alacağı, farkın 5 puanı bulmayacağı savunuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler