Kirpi Hıdır nereye gitsin?

Kadıköy^de anıt ağaçlı, papağanlı bir kentsel dönüşüm hikayesi...

Kirpi Hıdır nereye gitsin?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.08.2018 - 22:55

Kadıköy Göztepe 18 Mart Sokağı’nda bulunan apartmanın elektriği, suyu ve doğalgazı, bir müteahhitin ‘riskli yapı’ başvurusunda bulunmasının ardından başlayan dava süreci devam ederken hiçbir bilgilendirme yapılmadan kesildi. Apartmanda yaşayan 25 ailenin verdiği dilekçeler sonucunda Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu bayram süresince apartmana elektrik, su ve doğalgaz verilmesine izin verdi. Bayram sonrası elektrik, su ve doğalgazları kesilecek apartman sakinlerinin avukatı Levent Berber, “İmar Barışı adı altında yasa çıkartılarak iskansız, kaçak yapılar cüzi bir bedelle yasal hale getirilirken söz konusu apartman iskanlı, betonarme bina olmasına ve bilirkişilerce sağlamlığı tespit edilmesine rağmen ne yazık ki yıktırılması söz konusu. Bu durum anayasadaki temel hak ve özgürlüklere tamamen aykırıdır” dedi.

Göztepe’de bulanan ve 27 daireden oluşan ‘Yapıkredi İkramiye Evleri’ 1968 yılında yapıldı. Bir buçuk dönüm bahçe içinde kurulu binanın bahçesinde 11’i anıt ağaç niteliğinde olmak üzere çok sayıda ağacın bulunduğunu belirten Serpil Özcan, “Burada bulunan ağaçlar kesilmeden herhangi bir yapı yapılması mümkün değil. Bina cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği niteliği taşıyan özgün bir yapı. Yaklaşık 5 yıldır mülk sahipleri arasında yıkım konusunda halen devam etmekte olan çok sayıda dava var. Daha önce talip olan bir müteahhit ağaçlar kesilmeden bina yapılamadığı için geri çekilmiş durumda” diye konuştu.

Rapor tartışması

Bina için alınmış olan “riskli yapı” belgesinin sahte olduğuna dikkat çeken Özcan, “Binanın bu mağduriyete neden olan bazı kat sahiplerince alınmış bir ‘riskli yapı’ raporu var. Ancak bu raporun geçerli olmadığına dair İTÜ’den verilmiş bir bilirkişi raporu da mevcut. Kurumlar, usulsüz ve ‘sahte’ raporu dikkate almaya devam ediyor. 13 Ağustos sabahı Kadıköy belediyesinin kararı ile binanın elektrik sayaçları toplandı, su ve doğalgazı kesildi. Bize hiçbir tebligat yapılmadı denmesine ve hatta içeride hasta olduğu söylenmesine rağmen işlem yerine getirildi” ifadelerini kullandı.

“17 Ağustos cuma akşam üstü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun talimatı ile elektrik ve su bayram müddetince yeniden açıldı. Bayram ertesi kentsel dönüşüm mağduriyeti yeniden başlayacak ve elektriğimizi, suyumuzu, doğalgazımızı yeniden kesecekler” diyen Özcan şöyle konuştu:

“İnsan yerine konarak haber verilmeden hanemize yapılan bu girişimi saygısızlık olarak değerlendiriyoruz ve onurumuzu korumaya kararlıyız. Bahçemizdeki çok sayıda ağacın biz çıktıktan hemen sonra kesileceğini ve küçük cezalarla hesabın kapatılacağını biliyoruz. Direneceğiz çünkü bahçemizde yaşayan papağanların, kedilerin, kirpilerin ve kirpi yavrusu Hıdır’ın başka gidecek yerleri yok...”

Tespit tekrar yapılsın

Bir müteahhitin söz konusu bina için ‘riskli yapı’ başvurusunda bulunduğunu ve olayların bu şekilde başladığının altını çizen avukat Levent Berber, riskli yapı raporunun samimi olmadığını düşünerek yeniden yapılmasını istediklerini aktardı. Berber, “İTÜ’den gelen üç kişilik heyet de riskli yapı tespitinin tekrar yapılmasını istedi. Şu an dört dava devam ederken mahkeme yürütmeyi durdurma kararını reddetti” dedi.    


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon