Hükümet altın buldu

Merkez Bankası’nın kârından Hazine’ye 37 milyar lira aktarılacağını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bu rakamın kamu ve piyasa ödemelerinde, KDV iadelerinde kullanılacağını ilan etti.

Hükümet altın buldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.01.2019 - 22:01

Yerel seçim öncesi ekonomide işlerin iyi gittiğini göstermek amacıyla piyasaya para vermek için Merkez Bankası’nın Hazine’ye aktaracağı kâr payının ödemesi nisan yerine ocak ayına alınırken, bu paranın büyüklüğü de netleşmeye başladı. Dün açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bütçe kapsamında Merkez Bankası’ndan Hazine’ye devredilecek kârı 20 milyar lira civarı öngördüklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Ama geldiğimiz noktada yıl sonunda ortaya çıkan tablo bu rakamın 37 milyar lira seviyesinde olacağını gösteriyor. Nisan yerine ocakta bu kârın Hazine’ye devredilmesinin temel amacı, etkin nakit yönetimi kapsamında kamu yatırımı, kamu ödemeleri, piyasaya ödemeleri ve KDV iade ödemelerinin bu ekonomik koşullarda çok daha hızlandırılarak piyasaya likiditenin çok daha hızlı şekilde sunulmasıdır.”

Yeni KOBİ paketi

Ayrıca bugün, KOBİ’ler için Türkiye Bankalar Birliği ile 12 bankanın katılacağı “çok önemli” bir kredi paketinin açıklanacağı duyuran Albayrak, özellikle geçen yılın son çeyreğinde piyasalarda yaşanan belirsizlik kaynaklı likidite daralmasına dikkat çekti. Albayrak “Gerek kamu tarafından, gerek finansal piyasalarda oluşacak bu likidite ile piyasanın yavaş yavaş çok daha etkin ve aktif bir şekilde toparlanması ve daha iyi bir konuma gelmesini, inşallah hep birlikte el ele vererek daha iyi noktaya gelmesini sağlayacağız” diye konuştu.

‘Türkiye yüksek seviyede  belirsizlikle karşı karşıya’

Dünya Bankası, “Küresel Ekonomik Beklentiler” raporunun ardından dün “Türkiye Ekonomik İzleme Raporu”nu da yayımladı. “Türkiye ekonomisi 2019’da alışılagelmişten daha yüksek seviyede belirsizlikle karşı karşıya” denilen raporda, Yeni Ekonomik Program’ın (YEP) makro ekonomik istikrarın kademeli olarak tekrar sağlanması için iyi bir temel oluşturduğu, bunun üzerine inşa edilecek yeni politikaların ekonomide düzenli bir yeniden dengelenme sağlayabileceğini belirtildi. Raporda şu tespit ve önerilere yer verildi:

-Enflasyon hedefin üzerinde kaldığı sürece ve beklentiler yüksek seyrederken para politikası sıkı kalmaya devam etmeli.

-Finans sektöründen gelecek, borçlarda kademeli olarak azalmayı sağlayacak adımlar para politikasına eşlik etmeli.

-Borçların azaltılması sürecini destekleyecek kritik unsur şirket borçlarını yapılandıracak güçlü bir çerçevedir. Bu çerçeve ekonomide sert bir iniş mi yoksa düzenli bir yeniden dengelenme mi olacağını belirleyecek.

Öte yandan Dünya Bankası Başekonomisti Franziska Ohnsorge, Türkiye’de kademli bir iyileşme beklentilerine işaret etti. Ohnsorge, “Türkiye’nin, geçtiğimiz 30-40 yıl içerisinde para birimleri sert değer kaybı yaşamış ülkelerden fazla bir farkının olmadığını düşünüyoruz. 2019 yılında büyümede yüzde 1.6 ile yavaş bir iyileşme görüyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler