Heykel teklifiyle Brüksel karıştı
Belçika’da 1983 yılında ASALA terörüne kurban giden Dursun Aksoy için Franklin Roosevelt Bulvarı’nda bir anıt dikilmesi teklifi Brüksel’deki idarecileri yetki konusunda birbirine düşürdü.
Belçika’da 1983 yılında ASALA terörüne kurban giden Dursun Aksoy için bir anıt dikilmesi teklifi başkent Brüksel’deki idarecileri birbirine düşürdü. Belçika’nın önde gelen gazetelerinden La Libre Belgique, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği’nin belediyeye başvuruda bulunmasının ardından anıtla ilgili kimin yetkili olduğu konusunda herkesin topu birbirine attığını yazdı.
Kırmızı bölge krizi
Habere göre büyükelçilik, 14 Temmuz 1983 günü Franklin Roosevelt Bulvarı’ndaki evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan Aksoy için anıt dikilmesini ilk kez geçen yıl talep etti. Ancak gazeteye göre, 1915 olaylarının yüzüncü yılı kutlanırken gelen bu talep Brükselli yetkililerin siyasi endişeleri nedeniyle Brüksel Belediyesi ve Brüksel-Başkent Bölgesi (Bruxelles-Capitale) arasındaki “masa tenisinde” kayboldu. La Libre Belgique özel haberinde büyükelçiliğin bu hafta Brüksel- Başkent Bölgesi’nin 19 belediyesinden biri olan Ixelles’in yetkililerine e-posta göndererek talebi canlandırdığını yazdı.
Ancak yine yol alınmayacak gibi gözüküyor. Zira Ixelles belediyesi suikastın Brüksel Belediyesi sınırları içinde gerçekleştiğini savunuyor. Ixelles yetkilileri 1907 yılında 60 hektarlık bir alanı uluslararası fuar düzenleyecek olan Brüksel Belediyesi’ne hibe ettiklerini hatırlatarak talebi kendilerinin değerlendiremeyeceğini söylüyor. Brüksel Belediyesi ise adresin kendi bölgelerinde olduğunu doğrulamakla birlikte olayın ana yollardan biri üzerinde gerçekleştiğini, sorumluluğun Brüksel-Başkent Bölgesi’nde olduğunu ifade ediyor. Brüksel-Başkent Bölgesi’nin şehirleşmeden sorumlu departmanından yetkililer ise bulvarın “kırmızı bölge” olduğunu belirterek hiçbir şekilde tanıtım yapılmasına izin verilmediğini, anıt da dikilemeyeceğini ifade ediyor. Aynı yetkililer Roosevelt Bulvarı’na anıt yerine başka bir adresteki büyükelçilik binasının üstüne plaket yerleştirilmesini teklif ettiklerini söylüyor. Büyükelçilik sözcüsü Veysel Filiz ise “Terörün her çeşidine karşı mücadelemiz ortakken bu girişim çok önemli” dedi. Şehirdeki Ermeni temsilciler terör kurbanları için anıt dikilmesine karşı olmadıklarını ancak şehirde daha önce suikasta uğrayan çok az kişi için anıt olduğunu hatırlattılar.
Dursun Aksoy kimdir?
Brüksel Büyükelçiliği’nde idari ataşe olan üç çocuk babası Aksoy, 14 Temmuz 1983’te, nöbetçi olarak büyükelçiliğe gitmek üzere evinden çıktığı sırada, arabasının içinde öldürülmüştü. ASALA suikastı üstlenmiş ancak cinayet tam anlamıyla aydınlatılamamıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan'dan 'emekliler' açıklaması
- Can Grubu'ndan 'şimdi ne olacak' sorusuna yanıt!
- Mühimmat fabrikasında patlama
- AKP koridorlarında konuşulan 'erken seçim tarihi' sızdı
- Teğmenler soruşturmasında flaş gelişme
- AKP’ye katılacaklar mı?
- Gayrimüslimlerin tapuları üzerinden dönen yolsuzluk
- Bingöl'deki kazada acı ayrıntı
- 'Kürt dostlarımız tarafından...'
- 'Bahçeli efendi yeni uyandı!'