Göl ve nehirler yağışlarla kendine geldi

Ülke genelinde 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık nedeniyle büyük düşüşlerin yaşandığı göl, gölet ve barajlardaki su seviyeleri ile nehirlerin debilerinde, bu yılki yağışların etkisiyle büyük oranda artış görüldü.

Göl ve nehirler yağışlarla kendine geldi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.10.2009 - 08:17

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricindeki bölgelerinde geçen yıl yaşanan sıkıntılar, yağışlarla birlikte büyük oranda ortadan kalktı.

İzmir'deki barajlar ve göletler, son bir yılda bölgeye düşen yağışlarla geçen yıla oranla ciddi doluluk oranlarına ulaştı. DSİ II. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Demirköprü Baraj gölünde geçen yıl 160 milyon metre küp olan su miktarı, bir yıl içinde 471 milyon metre küpe yükseldi. Avşar Gölü'nde de yüzde 50'ye ulaşan doluluk oranı, DSİ uzmanlarının yüzünü güldürdü. Gölde geçen yıl sadece 2.8 milyon metre küp su kalmışken, bu yıl 35.8 milyon metre küp su birikti. İzmir'in ana su kaynaklarından Tahtalı Baraj gölünde su seviyesi bir yılda 35.9 milyon metre küpten 98.5 milyon metre küpe yükselirken, Sevişler'de de yaklaşık üç kat artan su hacmi, 30 milyon metre küpten 94.4 milyon metre küpe ulaştı.

DSİ'nin verilerine göre, İzmir çevresinde bulunan 15 gölde doluluk oranlarının ortalaması yüzde 46.6 olarak gerçekleşti. İzmir'de geçen yıl yüzde 5'in altına düşerek endişe uyandıran Tahtalı Barajı'nda doluluk Eylül ayı itibarıyla yüzde 32'ye ulaştı.

Gölmarmara'da doluluk oranı yüzde 50

Geçen yıl kuraklık nedeniyle Gölmarmara gölünde su seviyesi minimuma ulaştı. Bu yıl Demirköprü Barajı ve Kumçay ile takviye edilen gölde, 1 milyon 200 bin dekarlık tarım alanının sulanması için su bırakılmasına rağmen, şu an yüzde 50 doluluk oranı var. Göldeki su miktarı yağışların ardından 120 milyon metre küpe çıktı. Aydın'da da Kemer Barajı'nda 2007 yılında sulama sezonu öncesi yüzde 23 olan doluluk oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 41'e ulaştı. Topçam Barajı'nda ise 2007 yılında yüzde 34 olan doluluk bu yıl yüzde 45 oldu.
 

Manyas gölünden fazla suya tahliye

Geçtiğimiz yıl kuruma tehlikesiyle karşılaşan Uluabat ve İznik Gölü'nde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğu, Manyas Gölü'nde ise fazla suyun tahliye edildiği bildirildi.
DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bursa ve Balıkesir bölgesinde yağışların mevsim normallerinde seyretmesi nedeniyle, Uluabat Gölü'ndeki su seviyesi 3,16 metreye ulaşırken, göldeki su miktarı 224 hektometre küp olarak ölçüldü.

İznik Gölü'nde ise su seviyesinin 83,66 metre, toplam su miktarının da 11 bin 664 hektometre küp olarak ölçüldüğünü kaydeden yetkililer, her iki gölde de mevcut su durumunun mevsim normalleri civarında bulunduğunu bildirdi. Balıkesir bölgesindeki Manyas Gölü'nde ise su seviyesinin Eylül ayı sonu itibariyle 15,54 metre olduğu bildirildi. Gölde şu anda 288 milyon metre küp su bulunduğunu dile getiren yetkililer, su seviyesinin mevsime göre olması gerekenin 50 santimetre üzerinde olduğunu, bu nedenle su tahliyesinin yapıldığını kaydetti.
 

Isparta'da göller canlandı

Devlet Su İşleri Isparta 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, bu yılki yağışların etkisiyle göllerdeki su seviyesinin sevindirici boyutta olduğunu, önceki yıllarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göllerin dahi bu yıl canlandığını ifade ederek, ''2007-2008 yıllarında doluluk oranında sıkıntı çeken göllerimiz, bu yıl canlanmaya başladı'' diye konuştu. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü olarak Beyşehir, Eğirdir, Burdur, Gölcük, Kovada, Afyonkarahisar'da Eber ve Karamık göllerinden sorumlu olduklarını belirten Özbal, Burdur ve Gölcük gölleri hariç, diğer tüm göllerde su seviyesinin geçen yıllara göre ciddi bir artış gösterdiğini söyledi.

Burdur ve Gölcük göllerinde ise su seviyesinin değişmediğini, geçen yıllarla aynı seviyede olduğunu ifade eden Özbal, ''Eğirdir Gölü'nde bu yıl 129 milyon metre küplük bir artış var. Göldeki mevcut su miktarı 2 milyar 929 milyon metre küp civarında. Yüzde 3-4'lük bir artış var. Eğirdir Gölü'nde yıllık buharlaşma 500 milyon metre küp, tarım sulama için ise 130-140 milyon metre küp su kullanılmakta. Bunları göz önünde bulundurursak, tarım alanında kullanacağımız su miktarı kadar yeni bir su kazanmış durumdayız'' dedi.
 

Eber Gölü canlanıyor

Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinde ciddi bir artış yaşandığını, göldeki su seviyesinin geçen yıl 2 milyar 572 milyon metre küp iken bu yıl 3 milyar 189 milyon metre küp seviyesine çıktığını ifade eden Özbal, 2007-2008 yıllarında kötü bir grafik çizen Afyonkarahisar'daki Eber Gölü'nün de bu yıl canlanmaya başladığını söyledi. Afyonkarahisar'a bağlı Karamık Gölü'nde de bu yıl yüzde 6'lık bir artış olduğunu dile getiren DSİ 18. Bölge Müdürü Özbal, suyun 29 milyon metre küpten 35 milyon metre küp seviyesine çıktığını bildirdi. Özbal, Kovada Gölü'ndeki su seviyesinin de doluluk oranında olduğunu kaydetti.
 

Su seviyesi değişmeyen göller

Bölgelerindeki iki gölün su seviyelerinde değişiklik olmadığını, bunun da sevindirici olduğunu ifade eden Recep Özbal, ''Burdur ve Gölcük göllerinde herhangi bir değişiklik yok, su seviyeleri geçen yılla aynı. Ancak bunu da sevindirici olarak nitelendirebiliriz, buharlaşmadan kaynaklanan su, yeniden geri kazanılmış durumda'' şeklinde konuştu.

 

Burdur

Devlet Su İşleri Burdur İl Müdürü Şükrü Baysal, Burdur'daki baraj ve göletlerdeki su seviyelerinin memnuniyet verici olduğunu, geçen yılın aynı döneminde yüzde 27 doluluk oranına sahip olan Değirmendere Göleti'nde su seviyesinin yüzde 80'e ulaştığını ve 2008'de yüzde 25'i dolu olan Çavdır Barajı'nda doluluk oranının yüzde 79,70'i bulduğunu vurguladı. Doluluk oranı en çok artan Yapraklı Barajı'nda su seviyesinin geçen yıl yüzde 1'e kadar düştüğünü hatırlatan Baysal, bu yıl aynı barajda doluluk oranının yüzde 57 olarak ölçüldüğüne işaret etti.

Karamanlı ilçesindeki barajın doluluk oranının da yüzde 10'dan yüzde 56'ya ulaştığına değinen Baysal, Belenli Göleti'ndeki doluluğun yüzde 4'ten 24'e, Bademli Barajı yüzde 4'ten yüzde 16'ya, Onaç-2 Barajı'nın yüzde 10'dan 23'e, Tefenni Göleti'nin yüzde 35'ten 58'e, Kozağacı Barajı'nın yüzde 10'dan 35'e, Söğüt Göleti'nin ise yüzde 22'den yüzde 36'lık doluluk oranına ulaştığını belirtti. Baysal, şehrin en büyük gölü olan Burdur Gölü ile Türkiye'nin en derin ve temiz gölleri arasında ilk sırada gösterilen Salda Gölü'ndeki çekilmenin ise sürdüğüne dikkati çekerek, geçen yıl Eylül ayı başında deniz seviyesinden 843 metre 77 santimetre olarak ölçülen gölün seviyesinin 843 metre 37 santimetreye kadar düştüğünü dile getirdi.
 

Denizli barajları 2010 sonuna kadar yetecek

Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Denizli'de geçen yıl kuraklık sebebiyle doluluk oranı yüzde sıfır olan baraj ve göllerin bu yıl aynı sorunla karşılaşmadığını ve 2010 yılına yetecek kadar su bulunduğunu söyledi. Denizli'de, Adıgüzel, Cindere, Gökpınar ve Işıklı Baraj göllerinin doluluk oranlarının geçen yıla göre iyi olduğunu belirten İndap, ''Menderes Havzası'nda şu anda herhangi bir su sıkıntısı yok. Hiç yağış olmasa dahi 2010 yılı için yetecek suyumuz var. Cindere Barajı'ndan sulama amacıyla fazla su verdiğimiz halde, geçen yılki gibi bir kuraklık sıkıntımız yok'' şeklinde konuştu.

Atatürk Barajı'nda durum

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyada inşa edilmiş barajlar arasında ise 6. sırada yer alan Atatürk Barajı, kuraklığın etkisini bu yıl hissetmeye başladı. DSİ 15. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, tarımsal sulamanın yanı sıra hidroelektrik enerji üretiminde de yararlanılan Atatürk Barajı'nda yüzde 14 civarında olan aktif doluluk oranı, kış aylarında bölgeye yeterli yağışın düşmesine rağmen, geçen yıl ortaya çıkan aşırı su tüketimi ve hidroelektrik enerjisinin üretimi için harcanan suyun miktarı nedeniyle yüzde 10'a kadar geriledi. Geçen yılın Eylül ayında 39,2 milyar metre küp olarak ölçülen su hacmi ise bu yıl aynı dönem itibariyle 38,7 milyar metre küpe düştü. Aynı dönemde 528,38 metre olan su kodu ise 527,28 metre olarak tespit edildi.

 

Yeşilırmak'ın su seviyesi geçen yıla göre yüksek

Tokat'taki DSİ yetkilileri, barajların doluluk oranlarında geçen yılın Eylül ayına göre artış olduğunu, kentten geçen Yeşilırmak'ın su seviyesinin de geçen yıla göre yüksek olduğu belirtti. Eylül ayında yapılan ölçümlerde ırmağın debisi, 25 metre küp/saniye olarak tespit edildi. Tokat'taki barajların doluluk oranları da yüzde 47 ile yüzde 83 arasında değişiyor.
 

Samsun barajlarında seviye mevsim normallerinde

Samsun'daki Altınkaya ve Hasan Uğurlu baraj göllerinde, su seviyelerinin son yağışların ardından mevsim normallerinde seyrettiği bildirildi. Bafra ilçesinde Kızılırmak üzerinde bulunan 190 metre su kotuna sahip Altınkaya Barajı gölünde doluluk oranının yüzde 80'ler dolayında olduğunu belirten yetkililer, yaklaşık 5 milyar metre küpün üzerinde su depolama alanına sahip baraj gölünde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğunu söyledi. Altınkaya Barajı'nın hemen altında kurulu olan 57,50 metre su kotuna sahip Derbent Baraj gölündeki su seviyesinin ise Altınkaya Barajı'ndan kontrollü su bırakılarak sağlandığı öğrenildi.

Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak üzerinde bulunan 190 metre su kotuna sahip Hasan Uğurlu Barajı gölünde ise halen su seviyesi 174 metre dolayında bulunuyor. Hasan Uğurlu Barajı'nın hemen altında kurulu bulunan Suat Uğurlu Baraj gölündeki su seviyesinin de Hasan Uğurlu barajından salınan suyla kontrol altında tutulduğunu ve Suat Uğurlu Baraj gölündeki su seviyesinin halen 59 metre dolayında olduğunu belirten yetkililer, ani yağışlara karşı seviyenin düşük tutulduğunu bildirdi.

Sivas'ta barajların doluluğu artıyor

Sivas'taki barajların büyük bir bölümünde doluluk oranının geçen yılın Eylül ayına göre arttığı, önceki 2 yılda yaz kuraklığından etkilenen Kızılırmak'ın debisinin ise Eylül ayında yapılan ölçümlere göre mevsim normallerinin üzerinde olduğu bildirildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü'nün hizmet alanı kapsamında Yapıaltın, Maksutlu, Gazibey, Mursal, Kılıçkaya, Gölova, Çamlıgöze, İmranlı, 4 Eylül ve Karacalar barajları bulunuyor.

Yapıaltın, Maksutlu, Gazibey, İmranlı, 4 Eylül ve Karacalar barajları Kızılırmak, Kılıçkaya, Gölova ve Çamlıgöze barajları Yeşilırmak ve Mursal Barajı ise Fırat havzasında yer alıyor.
DSİ ekiplerince Eylül ayının son günlerinde yapılan ölçümlerde, Yapıaltın, Maksutlu, Gazibey, Kılıçkaya, Gölova, İmranlı, 4 Eylül ve Karacalar barajlarının su seviyesinin geçen yılın Eylül ayına göre daha üst seviyede olduğu belirlendi.

Sivas kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı'nda ise geçen yıl Eylül ayında yüzde 27,87 olan doluluk oranının bu yıl aynı dönemde yüzde 51,14'e yükseldiği bildirildi. 2008'in Eylül ayı sonu itibariyle 10 barajın doluluk oranı ortalaması yüzde 49,55 olarak belirlenirken, bu oranın bu yıl aynı dönemde yüzde 71,58'e yükseldiği kaydedildi.
Kentteki diğer göl ve göletlerde de su seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu, yaz kuraklığı nedeniyle suları iyice çekilen göl ve göletlerin doluluk oranının geçen yıla göre üst seviyede olduğu ifade edildi.
 

Kızılırmak'ta su mevsim normallerinin üzerinde

Öte yandan, önceki iki yılda yaz kuraklığından etkilenen Kızılırmak'ta ise Eylül ayı itibariyle su seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirleyen DSİ 19. Bölge Müdürlüğü ekiplerince, 15 Eylül 2009'da Kızılırmak'ın Sivas sınırlarındaki bölümlerinde yapılan ölçümlerde, nehrin debisi 9,4 metre küp/saniye olarak tespit edildi. Geçen yıl 15 Eylül'de yapılan ölçümlerde ırmağın debisinin 4,2 metre küp/saniye olarak ölçülmüştü.
Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun'dan geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın su seviyesi, son iki yılda yaz mevsiminde etkili olan kuraklık nedeniyle iyice düşmüştü.
 

Tecer Gölü kurtarıldı

Sivas'ın Ulaş ilçesinde önceki yıl yaz kuraklığından etkilenerek kuruyan Tecer Gölü, ilgili kurumların birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda Tecer Dağı'ndan getirilen kaynak suyuyla kurtarıldı. Göl, bu taşıma suyunun yanı sıra yer altı suları ve yağışların etkisiyle birlikte yavaş yavaş dolmaya başladı.

Sapanca'da su seviyesi daha yüksek

Sakarya'nın en önemli su kaynağı Sapanca Gölü'ndeki su seviyesinin geçen yıla oranla daha yüksek olduğunu belirten Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, göldeki su seviyesinin 31,21 metre olduğunu kaydetti. Keleş, Sapanca Gölü'nün sadece Sakarya'nın değil bölgenin en önemli su kaynağı olduğunu dile getirerek, İzmit ve Sakarya'nın ortak kullanımına rağmen, gölün su seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirdi.

2009 yılı içinde bölgeye yağışın, ortalamanın üzerinde düştüğünü ifade eden Keleş, ''Gölün seviyesi normal ve iyi bir seviyede. Geçtiğimiz yıllara göre 20 santim daha yüksek bir seviyede. Geçen yıl mevcut su seviyesi 31 metrenin altına düşmüştü. Gölün maksimum su seviyesi 32.20 metre civarıdır'' dedi.

Sakarya Nehri'ndeki debi miktarında geçmiş yıllara göre değişiklik görülmediğini belirten DSİ 32. Şube Müdürü Abdüsselam Eldemir, Sakarya Nehri'nin debisinin Pamukova bölgesinde saniyede 50 metre küp olduğunu, debide geçmiş yıllara göre değişiklik olmadığını ve herhangi bir kuraklık sinyali almadıklarını söyledi.
 

Filyos Irmağı

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinden geçen Filyos Irmağı'nda suyun debisi geçen yıllara oranla yaz mevsimin de yağışlı geçmesinden dolayı arttı. Kastamonu DSİ 23. Şube Müdürü Bayram Tiryaki, ırmakta kuraklığa bağlı herhangi sorunun son yıllarda yaşanmadığını, taşkınların önlenmesine yönelik de çalışmalar yapıldığını kaydetti.
 

Bartın'da kuraklık riski

Bartın Irmağı'ndaki su seviyesinin yağışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiğini, geçmiş yıllarda kurak geçen yaz mevsiminde ırmağı oluşturan bazı dere yataklarının tamamen kuruduğunu gördüklerini belirten yetkililer, ırmağın su seviyesinin bir ay yağmur yağmaması durumunda düşebildiğini aktardı.

DSİ 23. Şube Müdürü Tiryaki, ''Bartın için kuraklık tehdidi söz konusudur. Kentte özellikle kış, ilkbahar ve yaz aylarındaki yağışlarda azalma gözlenmektedir. Üstelik yağış rejimi yıldan yıla daha düzensiz hale gelmiştir. Bartın Irmağı'ndaki su seviyesi ani değişiklik gösterdiği için herhangi bir ölçüm yapmamız söz konusu değildir. Ancak, 2009 yılının önceki yıllara oranla yağışlı geçmesi ırmaktaki su seviyesini kısmen artırmıştır'' ifadelerini kullandı.

DSİ yetkilileri, Karabük'teki Araç ve Soğanlı Çayları'nda kuraklık yaşanmadığını, ırmaktaki su seviyesinin yağışlara göre değişiklik göstermesinden dolayı kesin bir ölçüm bulunmadığını söylediler. Yozgat'ta ise önceki yıllarda kuruyan baraj ve göletlerdeki su seviyesi, yaz dönemine rağmen yüzde 70'in altına düşmediği bildirildi. Kahramanmaraş'ta da barajlarda depolanan su miktarı, geçen yıla kıyasla önemli oranda artış gösterdi.

DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıla göre toplam doluluk oranı Menzelet Barajı'nda yüzde 42'den yüzde 73'e, Sır Barajı'nda yüzde 40'dan yüzde 76'ya, Ayvalı Barajı'nda yüzde 8'den yüzde 38'e ve Kartalkaya Barajı'nda ise yüzde 16'dan yüzde 17'ye yükseldi.

Yetkililer, Menzelet ve Sır barajlarındaki suyun enerji üretimi, Kartalkaya Barajı'ndaki suyun ise tarımsal üretim ve Gaziantep'in içme suyu ihtiyacının karşılanabilmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek, 2010'da kuraklık yaşanıp yaşanmayacağının kışın gerçekleşecek yağışlara bağlı olduğunu bildirdi.
 

Gaziantep

DSİ 20. Bölge Müdürlüğü görev alanındaki Gaziantep'teki barajlardaki toplam doluluk oranlarında ise önemli bir değişim olmadı. Türkiye-Suriye sınırında Fırat Nehri üzerinde kurulu bulunan Karkamış Barajı'nda toplam doluluk oranının yüzde 43 olduğu, bu oranın geçen yılki doluluk oranıyla aynı olduğu kaydedildi. Gaziantep'in Nizip ilçesinde sulama amaçlı olarak inşa edilen Hancağız ve Oğuzeli ilçesinde sulama amaçlı olarak inşa edilen Kayacık barajlarında ise doluluk oranı birer puan yükseldi.

Yetkililer, bu barajlarda depolanan suyun sulama amaçlı kullanıldığını ve sulama mevsiminin sona erdiğini belirterek, ''Barajlarda toplam doluluk oranının düşük olması doğal karşılanmalı. Çünkü, sulama mevsimi sona erdiğinden bu barajlar bu yıl için görevlerini yerine getirmiş durumdalar. Artık gelecek sulama mevsiminde kullanım için bu barajlarda su depolanacak'' diye konuştular.
 

Asi Nehri'ndeki durum

Asi Nehri'nde 2007 yılında yaklaşık 16 metre küp/saniye olan akım hızı, geçen yıl Eylül ayında saniyede 4,75'e düştü. Yetkililer, nehirdeki debinin bu yılın aynı döneminde ise 6 metre küp/saniyeye yükseldiğini bildirdi. Yağışlarla Asi Nehri'nde geçen yıla oranla yüzde 25 artış olduğunun altı çizilirken, yağışlarla birlikte bu oranın daha da artmasının beklendiği kaydedildi.
 

Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj Gölleri

Keban, Karakaya ve Atatürk baraj göllerinde su seviyeleri mevsim normallerinde ölçüldü.
En fazla 845 su koduna sahip Keban Baraj Gölü'nde su kodu 2007'nin Eylül ayında 832.18, geçen yılın aynı döneminde 824.48, bu yıl ise 835.34 oldu. Baraj gölünde geçen yıla göre su seviyesinde büyük artış yaşanırken, gölün şu an sahip olduğu su seviyesinin mevsim normallerinde olduğu belirtildi. Keban Baraj Gölü'nün minumum su kodu ise 820.
Maksimum 693 su koduna sahip Karakaya Baraj Gölü'nde seviyenin 2007 Eylül'ünde 683.10, 2008'in Eylül ayında 681.96, bu yıl ise 681.25 olduğunu ifade eden yetkililer, 542 maksimum su koduna sahip Atatürk Baraj Gölü'nde ise aynı şekilde su kodlarının 532.52, 528.38, 527.53 olduğunu kaydettiler.

Yetkililer, baraj göllerinde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğunu bildirdiler. Önceki yıllarda yaşanan düşük yağışın nispeten devam ettiğini ifade eden yetkililer, Keban Baraj Gölü'nde bu yıl yaşanan seviye yüksekliğinin büyük sanayi kuruluşlarının elektrik tüketiminde düşüş yaşanması nedeniyle elektriğe olan ihtiyacın azalmasından kaynaklandığını, diğer baraj göllerindeki çok az düşüşün ise Keban'dan elektrik üretimi için fazla su bırakılmamasından kaynaklandığını kaydettiler.
 

Hazar Gölü'nde su seviyesi normalin altında kaldı

Sivrice ilçesi yakınlarındaki doğal göl olan Hazar Gölü'nde ise su seviyesinin normalin altında olduğu belirtildi. Yetkililer, en fazla 1242 su koduna sahip Hazar Gölü'nde su kodunun 2007 yılı Eylül ayında 1236.83, 2008'de 1236.70, bu yıl ise 1236.72 olduğunu belirterek, gölde su seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu belirttiler. Yetkililer, ayrıca daha önce elektrik santrali çalıştırılan gölde, göle gelen mevsimlik dereler üzerindeki kontrolün azaldığını, dolayısıyla göle giren su miktarının düşmesinin de seviyenin düşük olmasını etkilediğini bildirdiler.
 

Dicle Nehri

Karakaya Baraj Gölü'nde 2007 yılında 681 olan su kodu, 2008 yılında 678, 2009 yılında ise 680 olarak ölçüldü. Kralkızı Baraj Gölü'nde ise 2007 yılında 781 olan su kodu, 2008 yılında 768 iken bu yıl 780 olarak belirlendi. Dicle Baraj Gölü'nün 2007 yılında 710 olan su kodu, 2008 yılında 684, 2009 yılında 709 olarak ölçüldü. Batman Baraj Gölü'nde de 2007 yılında 656 olan su kodu, 2008 yılında 649, 2009 yılında ise 654 olarak belirlendi. DSİ yetkilileri, Dicle Nehri üzerinde kurulan enerji ve sulama barajlarından dolayı suyun debisinin ancak 200 metre küp/saniye olduğunu söylediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon