Erdoğan'ın S-400'ler için 'kaporayı verdik' sözlerine Batı'nın yorumu: 'Türkiye beklenmeyeni yaptı’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-400’lerin alımında sona gelindiğini açıklaması Türkiye’nin Batılı müttefiklerinde ‘Türkiye beklenmeyeni yaptı’ diye yorumlandı.
Hava savunması için uzun süredir füze sistemi arayışında olan Türkiye, müttefiklerinin tepkisine karşın Rusya ile S-400 sistemlerinin alımı için ciddi bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “kaporayı verdik” açıklamasının ardından Türkiye’nin “beklenmeyeni yaptığı” yorumları yapılıyor.
Yıllardır hava savunma alanında sistem ihtiyacı ciddi boyutta olan Türkiye, bu alandaki arayışını geçen yıllarda Çinli firma ile somutlaştırdı. Türkiye’nin müttefiki olan ülkelerin hava savunma füze sistemlerinde Türkiye’ye teknoloji aktarımı konusunda soğuk davranması rotanın Çin’e çevrilmesine neden olmuştu. NATO üyesi ülkelerin tepkileri eşliğinde Çin’le yapılan müzakerelerden olumlu sonuç çıkmaması üzerine ihale iptal edildi. Daha sonra Aselsan ve Roketsan’ın yerli füze sistemleri üzerinde çalışacağı ve Türkiye’nin kendi sistemini geliştireceği yönündeki açıklamalara karşın acil ihtiyacın giderilmesi amacıyla da Rusya ile konu müzakere edilmeye başlandı. Son dönemde görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğine ilişkin Rus yetkililerin kamuoyuna yansıyan açıklamalarına karşın Türk tarafı net bir açıklama yapmıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan dönüş yolunda gazetecilere S-400 alımına ilişkin ilk net açıklamayı yaptı.
Entegre edilmeyecek
Daha önce Türkiye’nin Rusya ile S-400 konusundaki görüşmeleri batılı müttefiklerine karşı zorlayıcı unsur olarak görülüyordu. Ancak kapora verildiğinin açıklanmasıyla Batılı ülke ve firmaların ikna edilmesi noktasının geçildiği yorumlarına yol açtı.
Türkiye, içinde yer aldığı NATO’ya hava savunma sistemleri boyutuyla entegre edilmiş durumda. Alınması planlanan S-400 füze sistemlerinin ise NATO’ya entegre edilmesi gündemde değil. Türkiye’nin, savunma konusunda NATO kaynaklı olmayan bir kaynağın sistemine yönelmesine NATO ve ABD tepki gösteriyor.
Türkiye ise müttefiklerinin füze savunma sistemleri konusunda teknoloji transferine olumsuz yaklaşımlarından yakınıyor. S-400 füze sistemlerinin alınması durumunda Rusya’nın belli ölçüde teknolojiyi Türkiye’ye aktarması beklentisi bulunuyor. Özellikle İran ve Yunanistan, ellerindeki sistemler nedeniyle Türkiye’ye karşı üstünlük sağlamış durumda. Ayrıca FETÖ’cü darbe girişiminin ardından Hava Kuvvetleri’nde yetişmiş personel kaybı yaşanması, hava savunmasının bel kemiği olan savaş uçaklarını kullanım zorluğunu gündeme getiriyor.
ABD’den Bozdağ’a Çağlayan yanıtı: Gülünç ve saçma
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- Yıkımda son perde
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Ölü ve yaralı var!
- AKP'li isim açıkladı!