Elektrikte talan var
Elektrik Mühendisleri Odası, AKP'nin elektrik piyasasıyla ilgili tasarısını inceledi. Tasarıdan şirketlere kıyak, yurttaşa yük çıktı. 'Talan'a kapı açıldı. Zeytinliklerde hiçbir izin gerekmeden nükleer santrallar inşa edilebilecek.
Hükümetin TBMM’ye sunduğu “Elektrik Piyasası Yasası ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı” ile elektrik üretiminde yükümlülüklerini yerine getirmeyen lisans sahiplerine af getirildiği ortaya çıktı. Tasarı ile “talana” açılan zeytinliklerde ayrıca hiçbir izne gerek kalmaksızın nükleer santrallar da inşa edilebilecek. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tasarıyı inceleyerek rapor hazırladı.
Buna göre;
* 30 Mart 2013’e kadar yükümlülüklerini yerine getiremeyen elektrik üretim şirketlerine 1 yıl süre tanınıyor. “Mücbir” sebeple şirketler uzatılmış süreyi de geçirirlerse yine ek süre tanınacağı da hükme bağlanıyor. Ucu belirsiz af getiriliyor.
* Tasarıyla bir kez daha kayıp ve kaçak oranlarının revize edilmesi öngörülüyor. Yüksek kayıp ve kaçak hedefleri belirlenerek yurttaşlardan yüksek elektrik faturası tahsilatı yapılmasına olanak sağlanıyor. Düzenleme ile Dicle, Van Gölü ve Aras dağıtım bölgeleri için yeniden kayıp ve kaçak hedeflerinin belirleneceği anlaşılıyor. Rapora göre, “imtiyaz” tanınacak dağıtım bölgelerini satın alan şirketler şunlar: Vangölü EDAŞ Türkerler İnşaat; Aras EDAŞ Kiler ve Çalık Holding; Dicle EDAŞ Dicle Enerji. Raporda, Abdullah Tivnikli’nin Dicle Enerji Yatırım’ın yüzde 27’sine sahip olduğu belirtildi.
* Kayıp ve kaçak kullanımının önüne geçmek için “asgari tüketim uygulaması” getiriliyor. Uygulama, kaçak kullanımı olmayan ancak ödeme güçlüğü nedeniyle belirlenecek asgari tüketimin altında tüketim gerçekleştiren yurttaşların cezalandırılması anlamına geliyor.
* Asgari tüketimi ödeme güçlüğü çeken yurttaşlar için devlet bütçesinden asgari tüketim ödemesinin yapılması da gündemde. Böylece AKP ile “yandaşlık” içerisinde olan elektrik dağıtım şirketlerine bütçeden kaynak aktarımı yapılacak.
* 2006-2010 arasında özelleştirme öncesinde gerçekleştirilen yatırımların bedelinin tarife yoluyla tüketicilerden tahsil edilerek şirketlere bırakılması sağlanıyor.
* Tasarıya göre, zeytinlikler şu yatırımlara açılabilecek: “Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik yatırımlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, yol, altyapı ve üstyapı yatırımları.”
* Uluslararası anlaşma ile elektrik üretimine yönelik yatırımlar söz konusu ise bu yatırımlarla ilgili her türlü yapılar için zeytinlik alanları yok edilebilecek. Bu maddenin doğrudan nükleer santrallar için getirilmek istendiği anlaşılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Adnan Menderes yıktırmıştı...