Eczacılar Birliği Başkanı: Hasta eczanede reçetenin yüzde 50’sini ödüyor

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, sağlık giderlerinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, vatandaşın artık hastaneye gitmeden eczaneye gittiğini belirtti. Muayene ücret, katılım payı gibi 11 kalemde ücret farkı alındığını vurgulayan Çolak, "Şu anda hasta eczanede reçetenin yüzde 50’sini ödüyor” dedi.

Eczacılar Birliği Başkanı: Hasta eczanede reçetenin yüzde 50’sini ödüyor
Abone Ol google-news
CHA
Yayınlanma: 07.01.2016 - 11:20

 


Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, vatandaşın sağlık giderlerinin artması ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na konuştu. Çolak, 2004 yılından önce eczanede hasta emeklilerden yüzde 10, çalışanlardan yüzde 20 katılım payı alındığını kaydetti. İlaçta katılım payı mantığının olmadığını dile getiren Çolak, “Farkındalık yaratılsın, gelişi güzel ilaç yazılmasın, her ev eczaneye döndü içerisinde bir bedel ödesin ki böyle bir anlayış ortadan kalksın denildi.” ifadelerini kullandı.

2004 yılından sonra muayene ücretlerinin alınmaya başladığına vurgu yapan Çolak, şöyle konuştu: “Muayene ücretleri, muayene ücretleri farkı, katılım payı farkı, üç kaleme kadar 3 TL, üç kalemden sonra her kaleme 1 TL raporlu ilaçlar, raporla verilmesi gerekenler, raporlu olup katılım payı alınması gerekenler, eş değer ilaç farkı gibi yaklaşık 11 kalem. Şu anda hasta eczanede reçetenin yüzde 50’sini cebinden ödüyor. Farkındalık yaratacağız diye vatandaşa daha çok yük bindirilmiş vaziyette. Bu farkındalığı geçti, cebi yakar hale geldi.”


İLAÇLARIN YÜZDE 85'İNİN ÜCRETİ 10 TL'NİN ALTINDA

Çolak, eczanede satılan ilaçların kalem olarak yüzde 85’inin 10 TL’nin altında ilaçlar olduğunu ifade etti. Çolak, vatandaşın hekime gidip reçete yazdırdığında ödediği bedelle, normal ilacı almaya geldiğinde ödediği bedelin çok farklı olduğunu belirtti. Çolak, “Arınmış fiyatlar olduğu için 2-4 liraya çok rahat ilacını alabiliyor.” dedi.

VATANDAŞ SAĞLIK GİDERLERİNİN ARTMASIYLA HASTANEYE GİTMEDEN ECZANEYE GİDİYOR

Çolak, son olarak sağlık giderlerinin artmasıyla vatandaşın artık hastaneye gitmeden eczaneye gittiğine vurgu yaptı. Çolak, “Bu vatandaşın hekime gitmeden ilaç almasını teşvik eden bir unsur. Bu son derece sakat bir şey. Hastalığın menşeinin tesis etmeden, ilaç vermek çok doğru bir yaklaşım değil ama vatandaş ekonomik unsurlardan dolayı kendini tedavi eder hale geldi. Bu gerçekten büyük bir sıkıntı sağlık açısından.” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon