Ders kitaplarında rejimi kendilerine göre yazıyorlar
Ders kitaplarında tarihi yeniden dizayn ediyorlar.
Yeni ders kitaplarında ABD’nin terör örgütleriyle ilişkisi eleştiriliyor, NATO tatbikatında Atatürk ve Erdoğan’ın düşman gösterildiği, Atatürk’ün çok yönlü dış siyasetinden uzaklaşılarak ülkenin ve milli savunmanın NATO’ya bağlandığı, 68 Hareketi’nin bağımsızlıkçı olduğu belirtiliyor. Behice Boran, Doğan Avcıoğlu, Mihri Belli, Uğur Mumcu’nun ders kitabına eklendiğine tanık oluyoruz. Bu yönlerden olumlu ama çoğu ders kitabı milli birliği sağlamaktan uzaktır. Zira laik, millete dayanan tarih yerine, padişahın milli mücadelede payı olduğunu ima yoluyla belirten, çağdaş hukuk yerine dini hukuku ikame etmeye çalışan bir toplum ve tarih oluşturma çabası görülmektedir.
İlköğretim 4. sınıftan lise sonuncu (12.) sınıfa kadar okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarından Atatürk, Atatürk’ün din ve vicdan özgürlüğüne dair ünite, cümleler, görseller kaldırıldı. Öyle ki yeni kitaplardan Atatürk’e 1 kelime dahi değinilmiyor. Sosyal Bilgiler 5. sınıf kitabında Atatürk ilkeleri çıkarıldı. Tarih kitaplarında da benzer durumlar fazlasıyla yer aldı.
Atatürk vatanı kurtarsın diye mi Samsun’a gönderildi?
12. sınıf “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabında Vahdettin’in Atatürk’e “şimdi yapacağın hizmet, şimdiye kadar yaptıklarından mühim olabilir. İstersen devleti kurtarabilirsin” cümlesi aktarılmıştır.(1) Bu cümleleri okuyan öğrenci padişahın, Atatürk’ü milli mücadeleyi başlatması, vatanı kurtarması için yolladığını düşünür. Önceki ders kitabında Atatürk’ün Samsun’a İstanbul’dan uzaklaştırarak gizli çalışmalarının da önlenmek istendiği belirtilmişti.(2) Bu cümleye yeni kitapta yer verilmedi.
Gizlenen teslimiyet
Padişah Vahdettin’in işgalcilerle işbirlikçi tavrı gizlenerek sadrazam Damat Ferit sorumlu tutuldu. Önceki ders kitabında Atatürk’ün Vahdettin’e yönelik sözleri şu sözleri çıkarıldı:
“Saltanat ve hilafet makamında oturan Vahdettin... şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki hükûmet aciz, haysiyetsiz ve korkak.”
Vahdettin’in İngilizlerin isteğiyle Tevfik Paşa Hükümeti’ni görevden alması, “İşgalcilerin baskıları karşısında Tevfik Paşa Hükümeti de padişaha istifasını sundu” şekline sokuldu. Böylece padişah sorumluluktan kurtarıldı.
Geçen yılın 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında yer alan “Türkler padişahın buyruklarına uymaktan vazgeçtiler. Mustafa Kemal’e her yandan yardım yağmaya başladı” cümlesine yeni kitapta yer verilmedi. “Padişah ve onun hükümeti milletin haklarını korumaktan uzaktı” ifadesi ile Atatürk’ün padişahın işbirlikçi rolünü sergileyen sözü de çıkarıldı.
Vahdettin’in Kurtuluş Savaşı sonrası İngilizlere sığındığı belirtilerek emperyalizm işbirlikçiliği gösteriliyordu(3), kaldırıldı. Padişahtan hiç bahsetmeyip suçların hep Damat Ferit’e yüklendiği cümlelere örnekler verelim:
1. “Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra Osmanlı toprakları, İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmeye başlandı. Bu duruma Osmanlı devlet adamlarının, özellikle de Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin seyirci kalması, üstelik halka sükûnet tavsiye etmesi, halkın harekete geçerek kendini savunmasını gerekli kıldı.”(4)
2. “İngiliz Muhipleri Cemiyeti: İngilizlerin desteği ile İstanbul’da kurulmuştur. Başta Sadrazam Damat Ferit Paşa ve bazı devlet adamlarınca desteklenmiştir.”(5) Vahdettin de bu cemiyetin üyesi ve destekçisi ama söylenmiyor.
3. “İşgallere karşı gösterilen tepkilerden rahatsız olan İngilizler, Damat Ferit Paşa Hükümeti’ne baskı yaparak Mustafa Kemal’in geri çağrılmasını istedi (8 Haziran 1919).”(6)
4. Geçen yıl kitapta yer alan “Damat Ferit Paşa Hükûmeti, sivil ve askerî yöneticilere Mustafa Kemal’in görevden alındığını resmî bir sıfatı kalmadığı için emirlerinin de dinlenmemesi gerektiğini bildirdi.” cümlesi kaldırıldı.(7)
5. 12. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında aşağıdaki cümleleri okuyan Atatürk ve Vahdettin’in birlikte, Damat Ferit’ten saklı vatanı kurtarma planı yaptığını düşünmez mi?
“Temsil Heyeti, Sivas’taki millî kongrenin çalışmaları hakkında bilgi vermek ve milletin iradesine aykırı hareket eden Damat Ferit Paşa Hükûmeti’ni şikâyet etmek için, padişah ile telgraf aracılığıyla görüşmek istedi. Yapılmak istenen bu görüşmeye izin verilmeyince, ulusun güvenini yitirmiş bulunan Damat Ferit Paşa Hükûmeti görevden çekilene kadar, İstanbul ile her türlü haberleşmenin kesilmesine karar verildi.”(8)
Oysa önceki ders kitabında padişah tarafından Damat Ferit Paşa’nın sadrazam yapılmasının temel amacının “her ne pahasına olursa olsun Anadolu’da millî hareketin güçlenmesini engellemek”(9) olduğu belirtiliyordu.
Büyük Millet Meclisi’ni padişah mı açtırdı? Şeyh Sait İsyanı yerine “Ülkemizin doğusunda bir ayaklanma” Musul’un kaybı ile Şeyh Sait ve İngiltere arasındaki bağ koparıldı Halife Abdülmecit’in TBMM’ye karşıt tavrı çıkarıldı Menemen ve Kubilay olayları kaldırıldı II. Abdülhamit öne çıkarılıyor Düyunu Umumiye İdaresinin faydaları sıralandı Çözüm |
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- Boykot çağrısı yaptı!
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- Türk-İş rest çekti: İşçiye yine sefalet düştü