Deniz kirliliğinde midyeli ölçüm
Denizlerin kirliliğinin midyelerle ölçülmesini esas alan MİDYETÜRK Projesi başlatıldı.
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün yürüttüğü projeyle kirliliği bünyesinde biriktirme özelliği olan midyeler ile denizlerde kimyasal kirliliğin izlenmesini sağlayacak.
Proje, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsünün katılımlarıyla, Fransa'nın IFREMER Enstitüsü ile yürütülüyor.
MİDYETÜRK, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) altındaki Akdeniz Eylem Planı (MAP) ile Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından da destekleniyor.
Proje kapsamında, belli büyüklükteki midyeler İzmir ve Mersin'den toplandıktan sonra Fransız L/Europe Araştırma Gemisi ile Ege Denizi'nde sırasıyla İzmir Körfezi, Çandarlı Körfezi, Edremit Körfezi, Çanakkale Boğazı, Saroz Körfezi, Kuşadası Körfezi, Güllük Körfezi, Gökova Körfezi'ne ağ kafesler içerisinde yerleştirildi.
Midyeler, Ege-Akdeniz kıyılarında belirlenen ve ikisi referans istasyon olmak üzere 17 istasyonda kıyı sularına bırakıldı. Suya bırakılan ağ kafeslerdeki midyeler, üç ay sonra dalgıçlar tarafından toplanacak.
Laboratuvarlarda analiz edilecek midyelerdeki kimyasal kirletici (kurşun, kadmiyum, nikel, cıva, DDT, DDD, DDE, HCH, PCB, PAH, deterjan, dioksin, eter, vs.) seviyeleri belirlenecek.
Midyelerden elde edilecek veriler, kıyılardaki kimyasal kirlenme durumu için erken uyarı sistemi kurulmasında kullanılacak. MİDYETÜRK'ten elde edilecek sonuçlardan ayrıca deniz kirliliğine karşı Ulusal İzleme Sistemi'nde de yararlanılacak.
En Çok Okunan Haberler
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yeni dönem başlıyor: Taksi, otobüs, dolmuş...
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Yıkımda son perde
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Dünya çapındaki sıralama: Türkiye'den 4 üniversite