Darbe Komisyonu'nda konuşan Kışanak: Dumanlı da ‘Kandırıldık’ iddiasındaydı
Kışanak, çözüm sürecinin provokasyonlarla bitirilmesinin araştırılmasını istedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, 7 Haziran’dan önce Ekrem Dumanlı’nın belediyeye yaptığı ziyaretle ilgili olarak “Ekrem Dumanlı’nın yüzüne ‘Barış sürecine darbe vurdunuz’ dedim. Dumanlı ‘Hükümet bizi kandırdı’ dedi. Ben de “Hükümet de ‘FETÖ bizi kandırdı’ diyor. Arada biz mağduruz. Düşün artık yakamızdan’ dedim” açıklamasını yaptı.
TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nda dün Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, gazeteciler Nedim Şener ve Hüseyin Gülerce’nin bilgisine başvuruldu. Darbe girişiminin ardından başlayan soruşturma süreciyle ilgili gelecek hafta içinde Başbakanlık tarafından komisyona bir bilgilendirme yapılması da bekleniyor. Başbakanlık yetkililerinin bilgilendirmede; ByLock’la ilgili komisyona önemli bazı bilgileri de ileteceği kaydediliyor.
5 dakika sınırlaması
Toplantıda, komisyon üyesi vekillerin 5 dakika; komisyon üyesi olmayan milletvekillerine ise 2 dakika konuşma süresi verilmesi konusunda AKP’nin önerisi yapılan tartışmanın ardından yine AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.
‘Yıldırım dinlensin’ önerisi
Komisyonun gelecek ay kimlerin dinleneceği konusunda öneriler tartışılırken, muhalefet özellikle Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 15 Temmuz’da görev yapan kuvvet komutanları ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın öncelikli olarak dinlenmesini talep etti. Kasım ayında dinlenmesi önerilen isimler arasında, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, ByLock yazılımının patentinin sabihi David Keynes de yer aldı. Komisyonun dünkü toplantısında Kışanak özetle şunları ifade etti:
2009’da barış gündemdeyken KCK başladı: Biz 2007 yılında seçilip geldik. Parlamentoya Kürt sorununun barışçıl bir zeminde çözülmesi misyonuyla geldik. O dönemin iktidarı da bu yolun doğru olacağını düşünmüşler ki 2008 yılında Oslo’da PKK’yle görüşmeye başladı. Diyaloğun iyi olacağı ve PKK’nin ateşkes ilan edebileceği konuşulmaya başlandı.
Barışa karşı provokasyon yaptılar: Böyle bir ortamda 2009’un 14 Nisan’ında KCK operasyonu adı altında partimizin genel merkez yöneticileri, belediye başkanları, belediye Meclis üyeleri herkes tutuklanmaya başladı. Gerçekten paralel devlet yapılanmasının gerçek yüzünü ortaya çıkarmak anlamak istiyorsak başlamamız gereken yerlerden biri de KCK operasyonlarıdır. Bu KCK operasyonlarını kimler yaptı, nasıl yaptı?
Habur’da kriz çıkarıldı: PKK Mayıs 2009’da ateşkes ilan etti. Daha sonra bir grup PKK militanı silahlarını bırakıp Türkiye’ye Habur’dan geldi. Habur’da 24 saat ifade krizi çıkartıldı. Birkaç saat içinde bitmesi gereken ifadeler alınmadı. İnsanlar sokaklara döküldü. Bu bir provokasyondu. Barış sürecini kimin provoke ettiği araştırmalı.
Roboski araştırılmalı: Roboski’de 35 insan savaş uçaklarıyla öldürüldü. Geri dönüp bu paralel devlet yapılanması bunu yaptı demek bence bunu yeterince kurtarmıyor. Bunların araştırılması gerekiyor. Çözüm sürecine karşı Oslo’nun ses kayıtları servis edildi.
Dumanlı görüşmesi: Ben o gün kurum dışındaydım. Dışarıda programlarım vardı. Diyarbakır’dayız 5 dakika ziyaret etmek istiyoruz demişler. Ekrem Dumanlı’nın yüzüne ’Barış sürecine darbe vurdunuz’ dedim. Kalabalık bir gruptular bir çay içip gittiler. Siz KCK operasyonlarını destekleyen yayınlarla barış sürecini sekteye uğrattınız dedim. Ekrem Dumanlı ’Hükümet bizi kandırdı’ dedi. Ben de ’Hükümet de FETÖ bizi kandırdı diyor. Arada biz mağduruz düşün artık yakamızdan’ dedim.
En Çok Okunan Haberler
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yıkımda son perde
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- AKP'li Güler'den Ufuk Uras'a yanıt
- Galatasaray'da maç sonu gerginlik!
- Ölü ve yaralı var!
- Emperyalizm ve bir Türkiye manzarası