Cumhuriyet 91. yılda inandığı yolda

‘Cumhuriyet, yalnızca Cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur” ilkesiyle yayın hayatına başlayan gazetemiz 91. yılını kutluyor.

Cumhuriyet 91. yılda inandığı yolda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.05.2015 - 21:39

Gazetemizin 91. kuruluş yıldönümü, bugün İstanbul Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da törenle kutlanacak. Törende Yunus Nadi 2015 Ödülleri de sahiplerini bulacak. Gazetemizin 91. kuruluş yıldönümü kapsamında Ankara Temsilciliğimizde de kokteyl verilecek. Bugün Çankaya Ahmet Rasim Sokak’taki Ankara Temsilciliğimizde düzenlenecek kokteyl saat 18.00’de başlayacak.

Cumhuriyet gazetesi, 7 Mayıs 1924’te “Cumhuriyet, yalnızca Cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur” ilkesiyle yayın hayatına başladı. 7 Mayıs 1924’ten günümüze değin geçen 91 yılda Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelere tanıklık etti, ülkenin toplumsal ve siyasal tarihini yansıttı.

 

İlkelere bağlıyız

Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Ahmet Taner Kışlalı, Cavit Orhan Tütengil, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok gibi Cumhuriyet’in önemli kalemleri katledildi, gazete birçok kez bombalı saldırılara hedef oldu.

Tüm baskılara karşın Cumhuriyet gazetesi ilk günden bugüne değin hiç değişmeyen “Gazetemiz ne hükümet gazetesi ne de parti gazetesidir. Cumhuriyet yalnızca Cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur. Cumhuriyet ve demokrasi fikir ve esaslarını yıkan ve yıkmaya çalışan her kuvvetle mücadele edecektir” yayın ilkesi ve okurlarının desteğiyle yoluna devam ediyor.

Gazetemiz büyük bir gururla 91. yaşını kutlarken siyaset ve iş dünyası, sivil toplum örgütlerinin liderleri, kültür-sanat dünyası, yazarlar ve spor camiasının önemli isimleri ‘Cumhuriyet okurları, dostları’ duygularını bizlerle paylaştı...

 

Duayen gazeteci Yunus Nadi

Gazeteciliğe 1900’de “Malumat” gazetesinde başlayan Yunus Nadi, 1901 yılında 2. Abdülhamit’e karşı “gizli bir derneğe girmekle” suçlanarak Midilli Kalesi’nde üç yıl hapse ve sürgün cezasına mahkûm edildi. 2. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a gelen Nadi, İkdam ve Tasvir-i Efkâr gazetelerinde yeniden yazmaya başladı. Nadi, 1918 yılında Yeni Gün gazetesini çıkarmaya başladı. Ulusal direniş hareketini destekleyen gazete baskı altında çıkarılıyordu. Yunus Nadi, 2 Nisan 1920’de gizlice İstanbul’dan ayrılarak Kurtuluş Savaşı’nı desteklemek amacıyla Ankara’ya geçti. Nadi, 23 Nisan 1920’de TBMM’ye milletvekili olarak girdi. Atatürk’ün Nadi’ye “İstanbul’da bir gazete çıkar, adını da ‘Cumhuriyet’ koyalım’”sözünün ardından Cumhuriyet, Cağaloğlu’ndaki Pembe Konak’ta çıkarılmaya başlandı.

 

Cumhuriyet bir okuldur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet, basın tarihimizin en önemli gazetelerinden birisidir. Aynı zamanda bir okuldur. Medya dünyasına, okurlara büyük katkılarda bulunmuştur, bulunmayı da sürdürüyor. Cumhuriyet aynı zamanda, Cumhuriyetin değerlerine, Atatürk’ün devrimlerine bağlı bir gazetedir. Uygarlık yolunda mücadelesinin katıksız sürdürmüştür ve sürdürmeye de devam etmektedir.

Bir başka özelliği; Cumhuriyet, ilkelerinden ödün vermeden yoluna devam ettiği için, ağır bedeller ödemiştir, yazarları katledilmiştir. Ama ne okurları ne de çalışanları inandıklarını yoldan vazgeçmemiştir. Cumhuriyet aynı zamanda değişimlerin de adresidir. Medya dünyasını etkileyen temel gazetelerden birisidir. Rakipleri bile Cumhuriyet’e her zaman saygı duymuşlardır. Onun haberleri, yorumları, yazarları, toplumu aydınlatan önderler konumundadırlar.

91 yıldır mücadelesini kararlılıkla sürdüren Cumhuriyet baskı gördü, yazarları, yazıları sansürlendi, yasaklandı. Ama sonuçta inandığı ilkelerden ödün vermedi. Cumhuriyet’i Cumhuriyet yapan da bu değerlerdir. Nice 91 yıllara.

 

Herkesi kucaklıyor

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş-Figen Yüksekdağ: Neredeyse bir asırdır yayın yapan Cumhuriyet gazetesi demokrasimizin ve kazandırdığı deneyimlerle muhalif gazeteciliğin gelişmesinde önemli katkıları olan bir yayın organıdır. Köklü bir geleneğin temsilcisidir. Özellikle basının iktidarın güdümüne alındığı, muhalif yayınların baskıyla sindirilmeye çalışıldığı şu süreçte tüm baskılara rağmen, halkın haber alma özgürlüğünü savunarak muhalif kalabilen, yayın çizgisini ve duruşunu sürdürebilen gazetelerin, yayınların varlığı demokrasi ve özgürlükler adına umut ve güven verici bir gelişmedir.

Yayınlarında herkesi kucaklamaya, doğru habercilik ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalışan Cumhuriyet gazetesinin Türkiye halklarının özgürlük, adalet ve eşitlik mücadelesine sahip çıkma konusundaki tutumunu bundan sonra da aynı kararlılıkla devam ettireceğine yürekten inanıyoruz.

 

Türkiye'nin ihtiyacı var

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Basın hayatında önemli bir yeri olan Cumhuriyet Gazetesi’nin 91. yılını kutluyor, parti olarak demokratik ve özgür bir Türkiye için özgür basının her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurguluyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

 

Bir özgürlük abidesi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Basınımızın özgür ve bağımsız sesi olarak 91 yıldır sürdürdüğünüz özverili yolculuğunuzun başarılarla devam edeceğine olan inancımla yıldönümünüzü kutluyorum.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam: Bir ekmek, bir Cumhuriyet temel felsefemizdir. Sonsuza kadar bu şiarımızı uygulayacağız ve bizden sonrakilere emanet edeceğiz. Nice yıllar.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu: 91 yıldır bu ülkenin aydınlık insanlarına yakışan demokrat çizgisini tavizsiz sürdüren Cumhuriyet gazetesi, günümüzde halen Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarından biri olma özelliğini korumaktadır. Cumhuriyet, Atatürkçü düşünceye bağlı, bilgiye ve bilime inanan, yurtsever aydınların gazetesidir. Cumhuriyet, emeğin en yüce değer olduğunu bilen, demokrasi ve insan haklarını savunan namuslu insanların gazetesidir. İnanıyorum ki, Yunus Nadi ve arkadaşlarının emaneti olan bu bayrak daha nice yıllar aynı gurur ve istikrarla dalgalanmaya devam edecektir.

Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç: Cumhuriyet gazetesini bir cümleyle anlatmak mümkün değil.

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli: Cumhuriyet gazetesi bana güven ve istikrarı ifade ediyor. Beni köklerimle buluşturuyor.

 

Cumhuriyet yaşamalı

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu: Böyle bir dönemde muhalefet kimliğini sürdürebiliyor olması Türkiye’deki özgür basın açısından çok önemli. Halkımızın tarafsız haber alma özgürlüğünün teminatı. Cumhuriyet gazetesinin yaşatılması bütün devrimci ve aydınlanmacı yurttaşların da asli görevi.

Beşiktaş Belediyesi Av. Murat Hazinedar: Yunus Nadi’nin yayıncılık ilkelerine, demokrasinin temeli dördüncü kuvvet medya bugünün Türkiye’sinde her şeyden çok ihtiyaç duyuyor. Cumhuriyet, yayımlandığı 91 yıl boyunca bu ilkeler ışığında ne hükümet ne de parti gazetesi olmamıştır. Cumhuriyet ve demokrasinin savunucusu olarak, Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı ‘aydınlanma’ yolunda, aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba harcamıştır.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Cumhuriyet gazetesi, Türk basın tarihinin en köklü ve nadide kuruluşu olarak dimdik duruyor. Cumhuriyet gazetesi benim için bir özgürlük adası, bir özgürlük abidesi demektir.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün: Cumhuriyet gazetesi, kurulduğu günden bu yana, ülkemizde Cumhuriyet ve demokrasi kültürünün yerleşmesine ve ülkemizin çağdaş topluluklar içinde yer almasında çok önemli misyonlar üstlenmiştir. Ayrıca uluslararası standartta objektif gazeteciliğin ülkemiz için öneminin çok daha iyi anlaşıldığı bugünlerde, Cumhuriyet gazetesine olan ihtiyaç her zamankinden daha fazladır.

 

Kuruluşun simgesi

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara: Adı üzerinde Cumhuriyet gazetesi dediğimiz zaman demokrasi, özgürlük, özgür düşünce aklıma geliyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu: Cumhuriyetimizin aydınlık yüzü. Kuruluşun simgesi.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç: Türkiye’de gazetecilik adına bir okul, ülkemiz içinse 91 yıllık bir tarihsel arşivdir Cumhuriyet gazetesi. 91 yıllık yayın hayatında ilkelerinden taviz vermeden her zaman gerçeklerin haberini yapan ve okurlarının sonsuz güven duyduğu kocaman bir ailedir.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç: Cumhuriyet gazetesi benim için Cumhuriyeti ifade ediyor.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü: Cumhuriyet, elime aldığım her sabahı anlamlı kılan ama en önemlisi geceleri güven içinde uyumamı sağlayan bir gazete. Cumhuriyet, Cumhuriyet’tir.

 

Basının yüz akı

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş: Her zaman ve her koşulda gerçeğin ortaya çıkması için mücadele veren, halkın haber alma hakkının ödünsüz savunucusu, insan haklarının anlamını satırlarına yükleyen, ülkemizdeki aydınlama mücadelesinin odak noktalarından olan Cumhuriyet gazetesi basının yüz akıdır. Cumhuriyet’i savunmanın yurttaşlık görevidir.

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin (Vatan Partisi Ankara Milletvekili Adayı): Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Gazetesi’ne mutlaka sahip çıkılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti devam ettiği sürece Cumhuriyet’in yayınlarına devam etmesi gerekiyor.

 

Tek bir haber, yırtar yalanları

Tarık Akan: Ne mutlu bize Cumhuriyetimiz var...

Rutkay Aziz: 91 yıl yetmez... Daha uzun daha soluklu bir yaşam dilerim.

Bahadır Baruter: Ziftli sütlaça benzettiğim yeni Cumhuriyet’e alışmaya çalışıyorum.

Bedri Baykam: Cumhuriyet demek özgürlük, aydınlanma ve bağımsızlık mücadelesi demek!

Erhan Yazıcıoğlu: Adın gibi hep böyle kal, özgür ve hür.

Grup Yorum: Tek bir mum devirir geceyi, tek bir haber yırtar yalan perdelerini...

Gülriz Sururi: Cumhuriyet’in son değişimi ülkenin değişimiyle paralel, bu çok güzel bir şey.

Levent Üzümcü: 91 kere maşallah.

Nuri Alço: 91 yıldır ayakta kalıyorsa o gazete daha da devrilmez.

Faruk Sade: Ülkemizde artık göremediğimiz “onurlu basın” tavrını halen gösterebilen Cumhuriyet’e ancak teşekkür edebiliriz.

Atilla Dorsay: 27 yılım orada geçti. Benim duygusal bağlarım apayrıdır. Ama nesnel olarak baktığımda da kurulduğu tarihten bugüne Türk toplumunun siyaset, kültür ve her türlü gelişim alanlarında oynadığı rol tartışma ötesidir. Hele bugünkü ortamda yüklendiği akıllı muhalefet ve de son dönemde kendini yenileyerek yaptığı büyük atılım herkes için ve özellikle ülke için çok önemlidir.

 

Önce babam şimdi çocuğum

Gündüz Vassaf: Kim olursa olsun Türkiye’de herkesin memleketin gidişatını kolladığı tek gazete.

Selçuk Demirel: Cumhuriyet gazetesi bir referans gazetesidir, bir Türkiye gazetesidir.

Genco Erkal: Yaklaşık 50 yıllık okuruyum, bu süre içinde kim bilir kaç kez, Cumhuriyet olmasaydı bunu hangi gazete yazacaktı demişimdir. İyi ki varsın Cumhuriyet.

Meral Çetinkaya: Cumhuriyetin, Cumhuriyet’te nice yıllarına...

Haldun Dostoğlu: Cumhuriyetin 91 yıllık aydınlığı...

Zuhal Olcay: Türkiye Cumhuriyeti gibi olmazsa olmazımız Cumhuriyet Gazetesine nice 91 seneler diliyorum.

Genco Gülan: Cumhuriyet sanattır.

Doğan Hızlan: Bugünün çoğu yazar çizerlerinin yolu Cumhuriyet’ten geçmiştir. Benim kişisel ve edebi hayatımda unutamadığım birçok anı ve tanışma Cumhuriyet gazetesindeyken gerçekleşmiştir. Ankara’dan gelen bütün bilim insanları, edebiyatçılar mutlaka Cumhuriyet’e uğrarlardı. Çünkü orası bir kültürel buluşma yeriydi. Dilerim ki 100. yılda da gene konuşabileyim ve sevgilerimi ileteyim.

Semih Poroy: İstanbul’daki yabancı kültür merkezlerinin dil öğretmenleri Türkiye’ye geldiklerinde örnek Türkçe görmek için Cumhuriyet okuduklarını söylerler. Bu özenin sürmesini dilerim.

Enis Batur: Çocukluğumdan beri evimden çıkmadı. Rejimi de, gazeteyi de eleştirmek kolaydır, ben ikisinin de gericiliğe itirazlarını sevdim.

Sadık Aslankara: Ne bileyim Cumhuriyet önce babam olarak girdi yaşamıma ama şimdi çocuğum. Hep kucakladığım, ya sırtımda, ya kucağımda taşıdığım çok değerli varlığım.

 

Gezi Parkı gibi aslında

Deniz Gezmiş’in kardeşi Hamdi Gezmiş: Cumhuriyet yayın hayatı boyunca özgür medyanın adresi oldu. Türkiye’nin aydınlık yüzünü temsil eden Cumhuriyet’e nice başarılı yıllar.

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan: Cumhuriyet, kendimizi ifade edemediğimiz yerde, bizi ifade etti, haklarımızı savundu.

Mustafa Sarısülük (Ethem Sarısülük’ün ağabeyi): Ezilenin ve yoksulun yanında olan Cumhuriyet’e teşekkürü borç biliyoruz.

Doğan Hasol: Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşıtı, adaşı ve yoldaşı, onun kuruluş felsegesine ve ilkelerine bağlı, demokrasi ve insan hakları savunucusu.

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi: Horacio Verbitsky’nin, “Gazetecilik, birilerinin sizin öğrenmenizi istemediği şeyleri yaymaktır” anlayışıyla yayın yapan Cumhuriyet’e nice yıllar dilerim.

Muazzez İlmiye Çığ: Kurulduğundan beri evimizde bulunan ve çocukluğumda babamın bize okuduğu en aydınlatıcı gazete idi. Sürekli okuyamasam da eleştirilere çok üzülüyorum.

Deniz Tütengil Mazlum: Cumhuriyet’in çehresi ne kadar değişse de benim için hâlâ babam Cavit Orhan Tütengil’in anılarını taşıyan bir gazete.

Canan Kaftancıoğlu: Cumhuriyet, Anadolu’da yokluk ve yoksullukla büyümüş, okumayı yeni sökmüş bir çocuğun aydınlığa açılan penceresiydi. Her akşam gazeteyi getirecek diye amcasının yolunu gözleten.. Öyle de kalacak!

TGC Başkanı Turgay Olcayto: Gazeteciliğin olanaksız hale geldiği günümüzde Cumhuriyet ödünsüz tavrıyla halkı bigilendirme görevini sürdürüyor. Varlığı basınımızın önemli güvencesi.

ÇGD Başkanı Ahmet Abakay: Halkın aydınlatılmasında, gerçeklerin öğrenilmesinde çok değerli görev sunan, çok değerli kurum. Ülkemizin şansı.

TGS Başkanı Uğur Güç: Cumhuriyet, medyanın devşirildiği şu günlerde duruşuyla, varlığıyla, direnişiyle meslek onurunu taşıyan bir amiral gemisidir.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç: Atatürk’ten geriye kaç kurum kaldı ki? Cumhuriyet, pamuklar içinde korunması gerekenlerin başında gelir.

Mimar Mücella Yapıcı: Cumhuriyet, okusam da okumasam da, bazen eleştirsem de bana güven veriyor. Cumhuriyet gazetesi, Gezi Parkı gibi aslında. Var olması ve korunması gerekiyor.

İstanbul Kent Savunması temsilcisi Deniz Özgür: Ekoloji ve kent mücadelelerine daha fazla ses olan Cumhuriyet’in 91. yılı kutlu olsun.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu: Cumhuriyet gazetesi, özgür basın ve halkın haber alma hakkı açısından son derece önemli.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan: Cumhuriyet, bilimin, emeğin haklarının korunmasının, demokratik hakların sesi konumunda.

Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Başkanı Kemal Kocabaş: Cumhuriyet, insandan, kadından, emekten, doğadan, böcü börtüden yana aydınlık Cumhuriyet yürüyüşünün yıkılmayan, onurlu bir kalesi olarak hep yaşayacaktır.

Gazeteci yazar Yaşar Aksoy: Cumhuriyet, şu anda ülkemde içeriği ve estetik kurgusu ile en çok merak edilmesi gerekli gazete konumuna yükselmiştir.

Prof. Dr. İsa Eşme: Cumhuriyet, Cumhuriyetimizin sözcülüğünü kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.

Prof. Dr. Raşit Tükel: Yıllardan beri okunacak nadir gazeteler arasında.

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı: Cumhuriyetimizin ideallerine uygun yayın yaptığından dolayı takdir ediyorum.

Prof. Dr. Muhammed Şahin: Efsane kalemlere ve halka yön veren manşetlere sahip Cumhuriyet’i selamlıyorum.

Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan: Kimileri tarafından sevilmemiş olsa bile toplumun her kesiminin sesini duyurmuş bir gazetedir.

Avukat Canan Arın: Muhalif olması açısından destekliyorum, muhalif gazetelerin hepsini zevkle okuyorum.

Eczacıbaşı Vitra Kaptanı Neslihan Demir Güler: Türk basınının olmazsa olmazı. Benim için vazgeçilmez.

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan: Cumhuriyetin temel değerlerinin savunucusu ve halkın sesi.

 

Cumhuriyet hep genç kalacak

Füruzan: Cumhuriyet gazetesi büyük bir tarihin tanıklığını yapmaya devam ediyor. Önemi her gün artıyor.

Adalet Ağaoğlu: Cumhuriyet hep izlediğim, okumayı hiç bırakmadığım iki yanlı zihniyet dostumdur.

Erendiz Atasü: Cumhuriyet gazetesi benim için bir üniversitedir.

Sennur Sezer: Cumhuriyet, Türk aydınlanmasına emek vermiş bir yayın organı. Parasal sıkıntılarda bile bundan ödün vermeyişi benim için en önemli yanıdır.

Adnan Özyalçıner: Cumhuriyet, Türk halklarının her türlü demokratik, oplumsal gelişimini ve dönüşümünü amaç edinmiş, bu konuda baskıya karşı koymuştur.

Selim İleri: Kendine özgü, her zaman kendi çizgisini sürdürmüş olması onu sevenlerin ve sevmeyenlerin daima düşünce dünyasını meşgul etmiştir.

 

Büyük bir selvi ağacı

Yiğit Bener: Cumhuriyet, Gezi Direnişi’nden bu yana yeniden demokratik muhalefete daha çok ses veren bir çizgiye doğru evrilmeye başladı. Özellikle yakın dönemde demokrasiyi savunan bir çizgiye dönüşmeye başladığını memnuniyetle görüyorum.

Mavisel Yener: Ne söylesem eksik kalacak. Çocukluğumdan bu yana evimizin vazgeçilmezi...

Öner Yağcı: Cumhuriyet artık simgeleşmiş bir addır. Anadolu’nun insanlaşma savaşımının doruk noktasının adıdır.

Gülseren Engin: Cumhuriyet, duruşuyla daima çok değer verdiğim bir gazete.

Kemal Urgenç: Cumhuriyet çok büyük bir selvi ağacı gibi. Yeni yapraklarıyla yükselmesini diliyorum.

Mine Söğüt: Gazetemize çok daha uzun ve bağımsız bir ömür diliyorum.

Metin Celâl: Cumhuriyet hep gençtir ve genç kalacak. Uzun ömürler diliyorum.

Ahmet Cemal: Doksan yılda Cumhuriyet olmasaydı Cumhuriyet nerede olurdu; bunun yanıtını bulamıyorum.

Zeynep Oral: Cumhuriyet hâlâ büyük bir boşluğu dolduran, kimi zaman beni şaşırtsa da evime girmesinden mutlu olduğum bir gazete. Ah keşke şu sanat kültür sayfalarını azaltmasaydık(!).


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler