Bu et çok faydalı
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Saatcı, "Keçi etindeki kolesterol ve yağ seviyesi diğer etlere göre daha düşüktür. Özellikle doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve doymuş yağ asitleri de diğer kırmızı etlerle kıyaslandığında daha düşüktür" dedi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü veteriner hekim Prof. Dr. Mustafa Saatcı, keçi etindeki kolesterol ve yağ seviyesinin diğer etlere göre daha düşük olduğunu, bu nedenle günümüzün hastalıkları olarak görülen kalp ve damar hastalıklarını engellemede sağlıklı bir diyet olarak kullanılabileceğini söyledi.
Saatcı, yaptığı açıklamada, Toroslar bölgesinde daha çok maki, çalı ve dikenlerle beslenen keçilerin etlerinin organik denilebilecek düzeyde olduğunu belirtti.
Keçi etinin Toroslar bölgesinde büyük bir keyif ve istekle tüketildiğini anlatan Saatcı, "Keçi etindeki kolesterol ve yağ seviyesi diğer etlere göre daha düşüktür. Özellikle doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve doymuş yağ asitleri de diğer kırmızı etlerle kıyaslandığında daha düşüktür. Bu da günümüzün rahatsızlıkları olarak görülen kalp ve damar hastalıklarını engellemede sağlıklı bir diyet olarak kullanılabileceğinin götergesidir" dedi.
'En az yağa sahip hayvan'
Saatcı, keçi etinin, en düşük kaloriye sahip görülen tavuk etinden bile daha düşük kalorisi olduğunu kaydetti.
İnsanların daha çok yağa değil, ete para vermek istediğini ifade eden Saatcı, "Keçi, gerek kas içi gerek kas arası gerekse deri altı yağı olarak en az yağa sahip hayvandır. Doymamış yağ asitlerinin zenginliği, doymuş yağların azlığı... Bütün bunları birleştirdiğimizde keçi eti, kalp ve damar sağlığı açısından çok rahatlıkla tüketebileceğimiz et olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.
Keçi etinin hayvansal gıdalardan alınması gereken amino asitler yönünden de oldukça zengin olduğunu anlatan Saatcı, dengeli beslenme için tüm et çeşitlerinden belirli oranda tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
'Kalp krizi riskini azaltıcı etkisi var'
MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Yurdakul ise keçi etinin doymamış yağ asit miktarının, doymuş yağ asit miktarından oldukça fazla olduğundan sağlık açısından önem taşıdığını söyledi.
Keçi etinin kalp krizi riskini azaltıcı etkisi bulunduğunu dile getiren Yurdakul, şöyle konuştu: "Kırmızı et tüketiminden özellikle damar tıkanıklığı olgusundan dolayı korkuyoruz fakat keçi etinde doymamış yağ asit miktarının yüksek olmasından dolayı damar tıkanıklığı riski çok azdır. Keçi eti kalp damar hastalıkları açısından korkusu olan insanların rahatlıkla tüketebileceği bir ettir. Doymamış yağ asit miktarı, özellikle kolesterol taşınmasında etkili olduğundan keçi eti tüketirsek damar tıkanıklığı korkusunu azaltmış oluruz."
'Sinir sistemimizi korur, cilt deri hastalıklarını engeller'
Yurdakul, keçi etindeki B1, B2 ve B3 vitamin miktarının diğer etlere nazaran daha yüksek olduğunu ifade etti. Bunun da sinir sistemini koruduğunu, cilt ve deri hastalıklarını engellediğini anlatan Yurdakul, şunları kaydetti: "Keçi eti aynı zamanda enerji metabolizmamızı hızlandırıcı bir etki gösterir. Sinir sistemi için gerekli vitamin miktarları, keçi etinde ideal koşullarda bulunmaktadır. Bunlar karbonhidrat ve yağ yakımını sağlar, aynı zamanda sağlıklı saç, deri ve tırnak oluşumuna neden olur. Keçi etinde saptanan sağlıklı yağ asit oranı yüzde 61 ile 80 arasındadır. Bu da oldukça yüksek bir orandır."
En Çok Okunan Haberler
- Narin cinayeti davasının ikinci günü sona erdi
- İşte banka banka 300 bin liranın aylık getirisi!
- Yeneroğlu istifa etti, Babacan'dan'dan 'AKP' açıklaması
- Karadeliğin etrafında okyanus bulundu!
- Özel'den şirketlere 'boykot' uyarısı
- Japon deprem uzmanından kritik uyarı!
- Muğla'da peş peşe deprem!
- AKP’li bakanın asgari ücretlilere tavsiyeleri
- Kaç delege imza verdi?
- Azerbaycan, Rusya'yı işaret etmişti