Birliğin geleceği sorgulanabilir
Küresel piyasalarda Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması halinde Birliğin ve İngiltere’nin geleceğinin nasıl etkileneceği yeni bir tartışma gündemini oluşturuyor. İngiltere’nin AB üyeliğine ilişkin referandum 23 Haziran’da gerçekleştirilecek.
Birlikten ayrılmak İngiltere’nin ticaretini etkileyebilir. Ancak asıl önemlisi bu ayrılışla birlikte Yunanistan’da olduğu gibi AB’nin geleceği sorgulanabilir.
İngiliz sterlini üyelikle ilgili belirsizlikler nedeniyle ABD doları karşısında 2009’dan beri ilk kez 1.40 seviyesinin altına geriledi. Sterlin, geçen hafta yaklaşık yüzde 3.5 değer kaybetti. Belirsizlikler nedeniyle Avro/dolar da düştü ve 1.0957 ile üç haftanın en düşük seviyesini gördü.
HSBC de İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda sterlinin dolar karşısında yüzde 20 değer kaybedebileceği uyarısında bulundu. İç piyasada da Avro/TL yüzde 1.34 düşüşle 3.2360 liraya inerken, önceki hafta 4.22 lira olan İngiliz sterlini 4.1080’e geriledi.
Küresel şok
yaratabilir
G20 ülkelerinin maliye bakanları, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının “küresel ekonomi için şok etkisi yaratacağı” uyarısında bulundu. Çin’de yapılan ve iki gün süren G20 Maliye Bakanları Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Birleşik Krallık’ın AB’den olası ayrılığından duyulan endişe ifade edildi.
İngiliz yayın kurumu BBC’ye konuşan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunun önemine dikkati çekerek, “Dünyanın en büyük ülkelerinin maliye bakanları, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının dünya ekonomisinde şok etkisi yaratacağı konusunda hemfikirler. Bu dünya ekonomisi için şok olacaksa, İngiliz ekonomisine etkisini siz düşünün” ifadelerini kullandı.
Gün sayıyor
Ancak İngiltere’den G20 Maliye Bakanlarının uyarısını, 15 üyesi AB dışında olduğu için saçma bulanlar da oldu. İngiltere’nin eski Maliye Bakanlarından Nigel Lawson, “İngiliz halkına ne yapması gerektiğini G20 söylememeli. Birleşik Krallık’ın AB'den ayrılmasının ekonomik şok etkisi yaratacağını söylemek saçmadır. G20’nin 15 üyesi, AB dışında bulunuyor. Bu durum herhangi bir şok etkisi yaratmıyor. Bu ülkelerin bir çoğunun ekonomisi, AB üyesi ülkelerinden daha iyi” diye konuştu.
Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunda, halka, “Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?” sorusu yöneltilecek.
AB referandumunun tarihinin açıklanmasının ardından Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın AB’den çıkılması yönünde kampanya yürüteceğini açıklamıştı.
|
En Çok Okunan Haberler
- ‘Çok yanlış yaptı Bakan Hanım… Öyle şey olur mu ya…’
- Müdürleri makamında topladı
- 1993'te kaybetmişti, görünce gözyaşlarını tutamadı
- Kuyumcularda yeni dönem 2025'te başlıyor
- İki eşi de evinde asılı bulundu: 'Bütün düzeni aynı'
- Soylu’nun istemesi gereken helallik
- Basın açıklaması yapan AKP'lilere emekliden sert tepki
- İstenen ceza belli oldu!
- ‘Olayın çözülmesine büyük katkı sağlayacak’
- 'Londra-New York arası 54 dakikaya düşecek'