Bank Asya hisselerine şok uygulama

17 Aralık operasyonu sonrası hükümetle Gülen cemaati arasındaki gerginlikte spekülasyonlara maruz kalan Bank Asya’ya bir şok da SPK’dan geldi.

Bank Asya hisselerine şok uygulama
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.04.2014 - 17:17

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) son dönemde sert fiyat hareketlerine sahne olan Bank Asya hisselerine brüt takas uygulaması getirdi. Cemaate yakınlığıyla bilinen Bank Asya’nın hisseleri yabancı ortak görüşmeleri sonrası hızlı yükselmişti. SPK’nın kararına göre elinde parası olmayan hisse alamayacak, kredi kullanarak alım satım yapılamayacak. Bu da hisse açısından likiditeyi azaltacağı için yüksek volatilitenin önüne geçiyor. Analistler kararın etkisiyle banka hisselerinde işlem hacminin ve likiditenin azalmasını bekliyor. Bank Asya ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

SPK, Bank Asya’nın, Qatar Islamic Bank ile ortaklık görüşmelerine başladığını açıklamasının ardından hisselerde yaşanan hareketi incelemeye aldı. Yatırımcıyı korumak adına getirilen uygulama, ortaklık görüşmeleri sonuçlanıncaya ya da hisse hareketleri normalleşinceye kadar devam edecek. Kurum, ayrıca hisseleri açığa satış ve kredili işlemler listesinden de çıkardı. Açığa satış işlemi, sahip olunmayan hissenin satılmasını ya da satışına ilişkin emir verilmesini ifade ediyor. Satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılıyor.

Brüt takas uygulaması kapsamına alınan hisselerde alım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında alımlarını karşılayacak tutarda nakit, satım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında satımlarını karşılayacak miktarda menkul kıymet bulundurması gerekiyor.

SPK’nın tanımına göre, uygulama ile hisse senetleri piyasasında üçüncü kişiler nezdinde yanlış intiba uyandırabilecek ve piyasaya net katkı sağlamayan nitelikteki alım-satım işlemleri ile olağandışı fiyat-miktar hareketlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. İş Yatırım’ın hesaplamasına göre, Bank Asya hisselerindeki işlem hacmi son dönemde 300 milyon liraya yükselirken, daha önce günlük ortalama işlem hacmi 33 milyon lira seviyelerindeydi.

Bank Asya, 17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve bankadan 4 milyar liralık mevduat çıkışı olduğu iddia edilmişti. Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz da, bu süreçte bankadan bazı kurumsal firmaların da dahil olduğu bir mevduat çıkışı olduğunu, ancak çıkışın yarısından fazla da giriş olduğunu açıklamıştı. Bu gelişmelerin ardından Bank Asya sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma, iştiraki A101’deki yüzde 18 payını 298 milyon liraya satma kararı aldığını duyurmuştu.

Bank Asya hisseleri, Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmesi açıklamasının ardından geçen hafta boyunca tavan seviyelerden işlem görmüş ve yükseliş yüzde 60'ı geçmişti. Hisse işlem hacminde de üst sıralarda yer almıştı.

Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven, kararın hissede likiditeyi azaltacağını belirterek “Açığa alım satım ortadan kalkacağı için likidite azalır. Yani elinizde hisse senedi varsa satabiliyorsunuz yoksa satamıyorsunuz. Kredi kullanarak da alım satım yapamıyorsunuz. Bu ilk etapta hisse için negatif etki yaratabilir, çünkü bu yönde pozisyon alanlar satacaktır ancak sonraki günlerde olumsuz etki azalır” yorumunda bulundu.

Oyak Yatırım ise, Bank Asya ile QIB arasındaki ortaklık görüşmelerinin yeni başlaması nedeniyle getirilen işlem yasaklarının muhtemelen üçüncü çeyreğe kadar devam edebileceğini belirterek, gelişmeyi hisseleri için ‘olumsuz’ olarak değerlendirdi.

Bank Asya hisseleri açılışla birlikte taban seviyesi olan 1.53 liraya kadar gerilemesinin ardından saat 16.14 itibariyle yüzde düşüşle 1.69 liradan işlem görüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler