Baltimore askeri bölge
Cumhuriyet siyah isyanının yaşandığı ABD kentine girdi.
ABD’de ‘‘ırkçılık’’ ve ‘’polis şiddeti’’ tartışmalarını alevlendiren Baltimore’dayız. 25 yaşındaki siyah genç Freddie Gray’in gözaltında öldüğü Baltimore, OHAL ilan edilip makineli tüfekli Ulusal Muhafızların gelişinin ardından, askeri bölge gibi.
Belediye Meclisi önündeki bahçe, şehrin bir askeri birlik tarafından ele geçirildiği izlenimi veriyor. Afganistan, Irak işgallerinden kalma zırhlı araçlar, başkente 40 km. uzaktaki bu şehirde kamu binaları ve liman için konuşlandırılmış. Diğer yandan şiddetin Amerikan polis kültüründe bir hastalık olup olmadığı sorgulanıyor. Polis sözcüleri düşük maaşla çok tehlikeli bir iş yaptıklarını ve bir olayda yöneticiler tarafından terk edildiklerini anlatıyor. Ama Başkan Abraham Lincoln’ın köleliği kaldırmasından 150, Sivil Haklar Hareketi’nden 50 yıl sonra siyahların hem öldürülme hem de tutuklanma oranları beyazlardan kat be kat fazla.
3. Dünya şartları
Baltimore nüfusunun üçte biri yoksul, yarısı işsiz. Belediye önünde pankartla dikilen 28 yaşındaki Jeffrey Cirway, “Bize iş yerine uyuşturucu veriyorlar’’ diyor. Barmenlik yaptığını ama avukat olmak istediğini anlatan siyah genç, “3. Dünya şartlarında yaşıyoruz. Umut yok’’ vurgusu yapyor. Amerikan basını Freddie Gray’in ailesinin çok yoksul bir semtte oturduğu ve kurşun zehirlenmesine uğradıkları için evsahibine dava açtıkları ortaya çıkarttı. Kanındaki kurşunun Gray’in saldırganlığı ile okuldaki başarısızlığında etkili olduğu yorumları yapıldı.
Gray’in 12 Nisan’da bindirildiği polis minibüsünde ölümcül yaraları nasıl aldığı meçhul. Basına sızan polis belgesine göre, aynı minibüse konulan bir zanlı, Gray’in “bilinçli şekilde kendini metal duvarlara vurduğu” ifadesini vermiş.
Amerikan kentleri de ayakta
ABD, bir kez daha polisin siyahlara karşı şiddetine yönelik kitlesel protestolarla sarsılıyor. Ağustosta silahsız Michael Brown’ın öldürüldüğü Ferguson ile son olarak Freddie Gray’in gözaltından sağ çıkamadığı Baltimore başta olmak üzere Doğu Yakası kentlerinde önceki gün ve gece boyunca binlerce kişi sokağa döküldü.
Adalet talebi
New York, başkent Washington DC ve Boston’da binlerce kişi meydanları doldurdu, yerlere yatarak trafiği bloke etti. Metropollerde eylemcilerin çoğunu beyazların oluşturması dikkat çekerken, protestolar “Irkçı polisi, katil polisi durdurun”, “Freddie Gray İçin Adalet” sloganlarında cisimleşti.
Washington’da Beyaz Saray’a yürüyenler “Özgür olana kadar mücadele vereceğiz” sloganı attı. New York’taki Times Meydanı dahil tüm önemli merkezleri dolduran binlerce kişi polisle arbede yaşadı, 60’ı aşkın kişi gözaltına alındı. Boston’daki protestocular arasında 4 yıl önce basketbol oyuncusu torununu polis kurşunu sonucu yitiren D. J. Henry de vardı.
Gray’in pazartesi günkü cenaze töreninin ardından savaş alanına dönen ve OHAL ilan edilen Baltimore’da protestocular büyük ölçüde barışçı gösteriler yaptı. Polis pazartesi yakaladığı 200’ü aşkın eylemcinin çoğunu işlemlerini yapamadığı ve gözaltı süresi dolduğu için bırakmak zorunda kaldı. Gözaltı süresi uzatılanların avukatları ise 30 bin dolar kefalet ücretinden yakındı.
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- Erdoğan'dan 'emekliler' açıklaması
- Can Grubu'ndan 'şimdi ne olacak' sorusuna yanıt!
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- Özel: Hepimizin vicdanlarını sızlattı
- Kuzey Altuğ'dan korkutan haber! Çağla Şıkel paylaştı
- 'Erdoğan’ın programıyla ilişkisi var mı?'
- 'Bahçeli efendi yeni uyandı!'
- 'Kürt dostlarımız tarafından...'