Bakan nereye bakıyor?

Sanat ve kültür çevrelerinde 'hayalet bakan' olarak nitelenen Bakan Çelik'in röportajları ve demeçlerinde kültürden çok dış politika değerlendirmeleri yapması dikkati çekiyor. Bakanlığa bağlı birimlerin başındaki isimler, görüşmek için özel kalemde saatlerce beklemelerine karşın Çelik'le görüşemiyorlar.

Bakan nereye bakıyor?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.05.2013 - 08:11

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in gündeminde ‘kültür yok!’ Nadiren kültür sanat etkinliklerine katılan, bu nedenle kültür sanat çevresinde “hayalet bakan” olarak tanımlanan Çelik’in, röportajlarında ve demeçlerinde de kültürden daha çok dış politika üzerine değerlendirmeler yapması dikkat çekiyor. Bakan Çelik’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirdiği işleri yaptığı, bu nedenle bakanlıkla ilgilenemediğini çevresine anlattığı belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, bakanlığa bağlı genel müdürlük birimlerinin başındaki isimler Bakan Çelik’le görüşmek için özel kalemde saatlerce beklemelerine karşın bakanla görüşemiyorlar. Çelik’in de bürokratlarıyla çok sık bir araya gelip görüşmediği söyleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı bir “sıçrama tahtası” olarak gördüğü ifade edilen Bakan Çelik’in bakanlıkta “korku rüzgârı” yarattığı, bu nedenle yetkililerin bir haberle ilgili olsa bile bakanlık dışına bilgi vermeyerek konuşmadığı ileri sürülüyor.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan 25 Ocak’ta görevi devralan Ömer Çelik, henüz devir teslim töreninde yaptığı açıklamalarıyla kültür ve sanattan çok dış politika ve siyasi gündemle iç içe olacağının sinyallerini vermişti. Basın yayın mensupları, devir teslim töreninde, Çelik’in kültür sanatla ilgili konuşma yapmasını beklerken Çelik, daha ilk gün, Günay’ı Bosna Savaşı sırasında verdiği mücadeleyle tanıdığını, kendisinin o tarihlerde genç biri olduğunu, ancak Günay’ın Müslümanların onurunu korumak için çok çalıştığını dile getirmişti. Devir teslim töreninde kültür ve sanata ilişkin tek konuşma da Çelik’in Günay’a sunduğu çiçeğe atfen yaptığı, “Benim size sunduğum çiçek daha kültürel ve daha turistik” esprisi olmuştu.

‘Kültür’deki bürokratlar gitti

Çelik daha sonra bakanlıkta ilk olarak üst düzey tüm bürokratların istifasını istemiş ve böylece Günay’ın kadrosunda önemli ölçüde değişiklikler yapmıştı. Bu kapsamda, bakanlık müsteşar yardımcısı Şenay Başer’in yerine Ali Şahin’i, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Erol Erdinç’in yerine Murat Salim Tokaç’ı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nün yerine Abdullah Kocapınar’ı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula’nın yerine Erkin Yılmaz’ı getirmişti. Bakanlıktaki görevden almalar da bugüne değin turizm alanından çok kültür alanında şekillendi.

Genel müdürler görüşemiyor!

Yakın bir geçmişte Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü görevinden alınan Prof. Erol Erdinç de gazetemize yaptığı açıklamada, “Çelik’le görüşmek için bakanlıktan pek çok kez randevu talep ettiğini, yeni bakanla yeni projeler üzerine konuşmak istediğini, ancak kendisiyle bakanlık koridorlarında dahi bir kez bile karşı karşıya gelmediklerini” ifade etmişti. Aynı durumu görevden alınan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nün de bakanlıkta yakın arkadaşlarına ilettiği öğrenildi.

Öte yandan Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin’in de tiyatronun faaliyetlerini anlatmak üzere bakanlıktan birçok kez randevu talebinde bulunduğu, bunun sonucunda Çelik’le yalnız bir kez görüşme yapabildiği ve bu görüşmenin de çok kısa sürdüğü kaydedildi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen’inse kuruma kadrolu sanatçı alımı yapılabilmesi için Günay döneminde açılan sınav sonuçlarını yeni bakana onaylatabilmek için günlerce beklediği öğrenildi.

Bakan Çelik’in bugüne değin kültür alanında en bilinen icraatı da sadece Günay döneminde yurda iadesi için görüşmelere başlanan, 2005 yılında Uşak Müzesi’nden sahtesiyle değiştirilerek çalınan Kanatlı Denizatı Broşu’nun yurda getirilmesinde oldu.

İcraatlar turizme

Bakanlığı devraldıktan sonra ziyaret ettiği memleketi Adana’da, Adanalılara “Adana’yı cazibe merkezi yapacağız” sözleriyle seslenen Çelik’in bu kapsamdaki ilk faaliyeti ise yine Günay döneminde çıkarılan, ancak rölantiye alınan Turizm Teşvik Yasası’nı uygulamaya koymak oldu. Bu kapsamda 50’nin üzerinde Hazine arazisi ve ormanlık arazi turizm yatırımcıları için ihaleye açıldı.

Tiyatroculara ‘randevu yok’

Çelik, Başbakan Erdoğan’ın “Devletin tiyatrosu olmaz” açıklamasının ardından bakanlıkça başlatılan ve tüm sanat kurumlarının yapısal değişikliğini öngören yasa çalışmaları hakkında bilgi almak için randevu talep eden tiyatro sanatçılarının bu taleplerini de bugüne değin reddetti. Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) Başkanı Erdinç Doğan, “Bakanlıktan kerelerce tiyatro sanatçıları olarak görüşme talebinde bulunduk. Hatta bizim bu talebimiz basına da yansıdı. Ancak her nedense bakan bugüne değin bizimle bir kere dahi görüşmedi” açıklamasında bulundu. Çelik’in geçen haftalarda sadece sinema sektörü temsilcileriyle bir araya geldiği, ancak bu görüşmenin de çok kısa sürdüğü kaydedildi. Çelik ayrıca çok eleştirilmesine karşın Akün ve Şinasi sahnelerinin satışına ilişkin bir açıklamada da bulunmadı.

Festival açılışlarına katılmadı

Çelik, ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nca düzenlenen ve “Ankara’nın en eski tek müzik festivali olarak da bilinen” 30. Uluslararası Ankara Müzik Festivali ve DT Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Küçük Hanımlar, Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali ile 15. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali açılışlarına da katılmadı. Çelik’in Adana’daki tiyatro festivalinin açılış törenine katılamaması ve gönderdiği mesajda memleketi Adana’yı “muhabbetle selamlamakla” yetinmesi, konuklar arasında burukluk yaratmış, tiyatro sanatçıları arasında da tepki çekmişti. Bakan Çelik, Uluslararası Ankara Film Festivali’nin açılışına da Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin aracılığıyla “ileti” göndermekle yetinmişti.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler