Asgari ücret açlık sınırının altında
8.5 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı. TÜİK’in bile 1599 lira olarak önerdiği ücret 1300 lira oldu. Patron istediği desteği aldı.
Yaklaşık 8.5 milyon işçinin geçim ücreti olan asgari ücret 2016 için beklenildiği gibi net bin 300 lira oldu. Yeni asgari ücret açlık sınırının da, TÜİK’in verdiği rakamın da altında kaldı. Yükün paylaşılmasını isteyen işverenler ise istediklerini aldı. Devlet işçi başına işverenlere 110 lira destek verecek. Devletin kesesinden işverenlere destek için toplam 9.7 milyar lira çıkacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün yaptığı 4. toplantısında yeni asgari ücreti belirledi. Asgari ücretin bin 300 lira olmasıyla ortaya çıkan tablo şöyle:
8.5 milyon asgari ücretli: Halen resmi rakamlara göre 5 milyon 300 bin asgari ücretli var. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla asgari ücretli sayısı da 8 milyon 500’e yükseldi.
Yüzde 40 devletten
İşverene destek: İşveren oluşacak yükü devletle paylaşacak. Toplam 20.5 milyar liralık yükün yüzde 40’ını devlet karşılayacak. Her bir çalışan için işverene 110 lira destek verilecek. Başka bir ifade ile işçi başına oluşacak brüt 274 liralık ek maliyetin yüzde 40’ını yani 110 lirasını devlet karşılayacak. Bu sadece 2016 yılı için geçerli olacak. Devlet desteği bütçeden karşılanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu 20 milyar liralık yükün 9.7 milyarını devletin karşılayacağını söyledi. Soylu, asgari geçim indirimi, işsizlik sigortası fonu, işçi ve işveren priminde herhangi bir oynama yapılmayacağını da savundu.
Yüzde 10’a ek destek: Eğer işveren 2016 içerinde 2015’te çalıştırdığı asgari ücretlinin yüzde 10 fazlası kadar işçi çalıştırmaya başlarsa 110 liralık destek yeni çalışmaya başlayan işçiler için de verilecek.
Yük Hazine’ye: Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla oluşacak yük Hazine tarafından karşılanacak. Hükümet artışın enflasyona yüzde 0.5 ila 0.8 oranında etkisi olacağını hesaplıyor. Ayrıca yüzde 0.5 ile 0.9 arasında istihdamda azalma da bekleniyor. Hükümet işçi çıkarmayı engellemek için küçük ve orta boy işletmeleri desteklemeyi planlıyor. Açlık sınırının altında: Türk-İş’in araştırmasına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 385 lira. Bir kişinin geçim maliyeti de bin 683 lira. Bin 300 liralık asgari ücret hem açlık sınırının hem de bir işçinin yaşaması için gerekli olan geçim maliyetinin altında kaldı.
İndirim yok
TÜİK bin 600 demişti: Devletin resmi kurumu olan TÜİK, net asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini komisyona iletmişti. TÜİK net asgari ücretin ağır işlerde bin 599 lira, orta ağır işlerde bin 427 lira, hafif işlerde ise bin 326 lira olması gerektiğini belirtti. Bin 300 liralık asgari ücret TÜİK’in hafif işler için önerdiği asgari ücretin bile altında kaldı.
Vergi indirimi yok: Süleyman Soylu toplantılar sırasında işçilerin vergi kaybından etkilenmeyeceklerini, yılın başında da sonunda da net bin 300 lira alacaklarını açıklamıştı. Ancak bunun için düzenleme yapılmadı. Ayrıca yenilenen gelir vergisi tarifesine göre asgari ücretliler eylülden itibaren daha fazla vergi ödemeye başlayacak. İşçi aylık 70 lira, yıllık da 280 lira kayıp yaşayacak.
Yük 10 milyar lira
TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece yarısı AKP’nin getirdiği asgari ücrette işverinin yükünün azaltılmasını öngören madde ihdası önergesine HDP’nin karşı çıkmıştı. HDP’yi eleştirmesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu’nun HDP’li üyesi Garo Paylan asgari ücrette 110 TL tutarındaki bölümün kamu tarafından karşılanmasının öngörüldüğü önergenin hayata geçmesiyle 10 milyar TL tutarında bir yükün oluşacağını ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- 'Hadi gelin kapatın!'
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Bir sonraki ve en büyük ekonomik patlama...
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- Yıkımda son perde
- Kolayca manipüle olan burçlar hangileridir?
- Dünya çapındaki sıralama: Türkiye'den 4 üniversite
- AKP'li Güler'den Ufuk Uras'a yanıt