Anten dönemi kapanıyor

Yaklaşık 900 milyon TL'lik pastadan TRT kanalları hariç 11 kanal HD, 22 kanal SD çözünürlüklü karasal-sayısal yayın yapma hakkı kazandı. Türkiye genelinde karasal sayısal yayıncılığa geçiş iki yılda tamamlanacak.

Anten dönemi kapanıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.04.2013 - 07:03

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Ulusal Karasal Sayısal Televizyon Yayın Lisansı Sıralama İhaleleriyle yüksek (HD) ya da standart (SD) çözünürlüklü yayın yapacak ulusal kanallar ve kumandada numara seçme öncelikleri belirlendi. Yaklaşık 900 milyon TL’lik pastadan TRT kanalları hariç 11 kanal HD, 22 kanal SD çözünürlüklü karasal-sayısal yayın yapma hakkı kazandı. İhalelerden elenen kuruluşlar 1 ay içerisinde analog yayınlarını kesecekler ve yüzde 20’lik bir hedef kitleye seslenemeyecekler. Bu kanallar artık uydudan ya da platformlardan yayın yapabilecekler. Elenen kanallar arasında TV 8, ATV, CNBC-E ve Ulusal Kanal gibi kanallar da bulunuyor.

1994’ten bu yana karasal yayın ortamında yayın yapan kuruluşlar geçici izinle düzenleniyordu. Ulusal Karasal-Sayısal Televizyon Yayın Lisansı Sıralama İhalesi ile kuruluşlara 19 yıl sonra ilk kez yayın lisansı verilmiş oldu. İhalelerin ardından karasal yayıncılıkta lisanslı dönem başlatılırken karasal-sayısal yayıncılık teknolojisine geçilecek. Yani yayın kalitesi yükselecek. Türkiye genelinde karasal sayısal yayıncılığa geçiş iki yılda tamamlanacak. Bu süre boyunca paralel yayın dönemi yaşanacak ve aynı anda hem karasal sayısal yayın hem de karasal analog yayın devam edecek. İhaleleri kazanamayan kanallar, 1 ay içerisinde analog yayınlarını kesecek. RTÜK’ün verilerine göre bugün için televizyon kullanıcılarının yaklaşık yüzde 20’lik kesimi karasal yayınlardan yararlanıyor. İhalelerden elenen kanallar bu yüzde 20’lik kesime seslenemeyecek. Bunun yerine uydudan ya da dijital platformlardan izleyiciye ulaşacak.

Karasal yayın için yeni cihazlar gerekecek

Mevcut karasal analog TV yayınları ise Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından 2006’da gerçekleştirilen Bölgesel Radyokomünikasyon Konferansı kararları çerçevesinde 2015’te sonlandırılacak. Ulusal karasal-sayısal TV yayın lisansı sıralama ihalelerinin ardından, bölgesel ve yerel karasal sayısal TV yayın lisansı sıralama ihaleleri de RTÜK tarafından önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek. Karasal-sayısal TV yayınlarının mevcut televizyonlarla izlenebilmesi set üstü cihazlar kullanılması ya da bu teknolojiye uygun yeni televizyon alıcılarının temin edilmesi gerekecek.
Altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla karasal-sayısal TV yayınları ülke geneline yaygınlaştırılacak. Karasal-sayısal TV yayınları, yüksek yayın kalitesine sahip olacak ve çubuk antenle alınabilecek. İzleyiciler HD yayınlar dahil, karasal-sayısal TV yayınlarını herhangi bir abonelik bedeli ödemeksizin izleyebilecek.

En önemli 8 frekans


Genel yayın türünde HD yayın yapma lisansını alan yayıncı kuruluşlar 48 milyon 600 bin TL ile 51 milyon 200 bin TL arasında fiyatlar vererek sıralamayı şöyle oluşturdular:
1- Kanal D, 2- FOX, 3- Star TV, 4- Turkuvaz Aktif TV, 5- Kanal Türk, 6- Samanyolu TV, 7- Show TV, 8- Haber Türk.

SD yayın tekniğiyle genel türde ulusal televizyon yayın lisansını alan kuruluşlar da 25 milyon 200 bin TL ile 27 milyon 800 bin TL arasında fiyatlarla ihaleyi kazandılar. İhalede yapılan turlarda fiyat yükseldikçe, Ulusal TV, Meltem TV, Yumurcak TV gibi kanallar çekilmek zorunda kaldı. İhale sonucunda sıralama şöyle belirlendi:

1- Flash TV, 2- Kanal 7, 3- NTV, 4- CNN Türk, 5- ATV Avrupa, 6- TV2, 7- Beyaz TV, 8- TV Çorlu, 9- Karamel TV, 10- EM TV, 11- TV NET SD çözünürlüklü tematik ulusal yayın yapma (spor, haber, belgesel vs.) lisansı için de kanallar 1 milyon TL ile 1 milyon 50 bin TL arasında fiyatlarla sıralandılar. Burada da kanallar şöyle oluştu:

1- Bugün TV, 2- KRT, 3- Mehtap TV, 4- Yeni Asır, 5- TGRT Belgesel, 6- Irmak TV, 7-Samanyolu Haber TV, 8 - Dream TV, 9- TGRT Haber, 10- SKYTÜRK 360, 11- 24 TV
3 HD çözünürlüklü tematik ulusal TV yayın lisansının sahibi kanallar da NTV Spor, El Cezire ve A Haber olarak sıralandı.

İşte yeni kumanda

RTÜK’ün geçen günlerde gerçekleştirdiği ihaleler sonucunda SD ve HD, genel ya da tematik yayın yapacak kuruluşlar belirlendi. Sonunda genel yayın türünde, HD yayın yapacak 8 ulusal kanal, SD yayın yapacak 11 ulusal kanal, tematik yayın türünde HD yayın yapacak 3 kanal ile SD yayın yapacak 11 ulusal kanal ile bunların kumanda sıralamasındaki tercih öncelikleri saptandı. TRT’nin doğrudan katılacağı sistemde toplam 54 kanal bulunacak.

* Her 100 evden 65’inde uydu sistemleri kullanılıyor.
* 2012’de 3 milyon 816 bin adet uydu alıcısı satıldı.
* 281 bin uydu alıcısı adedi ithal edildi.
* Türkiye’deki 17 üretici firma yılda 11 milyon uydu alıcısı üretiyor.
* 48 ülkeye yıllık 430 milyon dolarlık ihracat yapılıyor.
* Pazarın yüzde 80’ini yerli oyuncular temsil ediyor
* Her yıl 1.5 milyon kutu yenileniyor.
* Her yıl uydu kullanıcısı 1.8 milyon artıyor.
* Bu da her yıl 1.8 milyon kişi uyduya geçiyor anlamına geliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon