ANALİZ Değişmez gündem Suriye
Bu deneyimin ardından Türkiye, Fırat’ın doğusundaki Suriye topraklarında tampon bölge oluşturulması önerisini müzakere etmeye açık olduğunu gösterdi. Aslında bu, Türkiye’nin önerisiydi, ABD de bunu bilerek sert söylemle eşzamanlı gündeme getirdi.
“Büyük güçler tehdidi kabul etmez, ancak pazarlığa açıktır” diyor işi bilenler. Üstüne bir de son dönemde tarzı çok farklı olan ABD Başkanı Donald Trump’ı eklemek gerek. Trump, “En son söyleyeceğini ilk başta söylemesinin” yanı sıra, “Diplomaside söylenmesi zor sözleri de söyleme potansiyeli en yüksek olan lider” olarak görülüyor: “Türkiye Kürtlere kötü davranırsa ekonomisini mahvederiz.”
<haber-dikey:1202304>
Yani açık tehdit...
Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Trump’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından müzakere sürecinin başladığı izlenimi yansıyor kamuoyuna. Türkiye, rahip Brunson olayıyla Trump ABD’siyle bu anlamda bir deneyim de yaşamıştı. Türkiye’nin halen atlatamadığı ekonomik sarsıntıya da neden olan kriz mahkeme kararıyla, Brunson’ın ülkesine dönmesiyle çözümlenmişti.
Bu deneyimin ardından Türkiye, Fırat’ın doğusundaki Suriye topraklarında tampon bölge oluşturulması önerisini müzakere etmeye açık olduğunu gösterdi. Aslında bu, Türkiye’nin önerisiydi, ABD de bunu bilerek sert söylemle eşzamanlı gündeme getirdi.
Bir başka dikkat çekilecek konu ise Türkiye ile ABD askerlerinin Suriye’de karşı karşıya gelme olasılığı. Buna şu an görevdeki üst düzey asker bürokrasisinin ihtimal vermediği anlaşılıyor. Örnek Fırat Kalkanı Harekâtı’dan verilebilir. Harekâtın başlangıcında Türk birlikleri Cerablus güneyinde YPG kontrolündeki bölgeye yönelmiş bir bölgeyi de ele geçirmişti. Ancak ABD’nin devreye girmesi ve eşgüdümün sağlanmasıyla Sacur Çayı’nın güneyine geçilmemişti.
Şimdi Türkiye’nin önünde yine bir zor süreç var: Tampon bölge tartışması. Türkiye sınırından 30-35 kilometre güneye uzanması düşünülen tampon bölgeyi incelemek gerekiyor. Aslında bu bölge, başından beri Türkiye’nin harekât yapmayı planladığı bölge. YPG’nin Suriye topraklarında en güçlü olduğu alan. İçinde Kamışlı, Kobane gibi yerleşim yerleri bulunuyor. Bu hattın güneyi yoğunlukla Arap aşiretlerinin yerleşim bölgesi. Bir noktaya daha dikkat çekelim. Bu hattın güneyinde, Karakozak bölgesinde, Türkiye’nin toprağı olarak kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun asıl yeri de bulunuyor.
Yani yeni tartışma konumuz “tampon bölge” o kadar kolay bir konu değil. Bir ay önce ABD’nin bölgeden çekilmesini, Türkiye’nin hem YPG hem de Suriye’nin derinliklerinde IŞİD ile mücadelesini tartışıyorduk. Bir ay sonra Suriye ana başlığı altında başka bir konuyu tartışmayacağımızın garantisi yok.
Alt başlıkları ve düzeyi zaman zaman değişebilir. Ancak Suriye, epey bir süre Türkiye gündeminin ilk sıralarında tartışma konusu olacak gibi.
Ayrıca sınıra askeri konuşlanma tamamlanmak üzere. Ama Orgeneral İsmail Metin Temel’in yerine 2. Ordu Komutanlığına asaleten bir atama yapıldığı bilgisi henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. l ANKARA
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Ulaşım durma noktasına geldi!
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Yıkımda son perde
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- İl başkanı hayatını kaybetti!
- AKP'li Güler'den Ufuk Uras'a yanıt
- Ölü ve yaralı var!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'